Kredyty Autor: MarekOdLokaty |

Kredyt hipoteczny a środki ze sprzedaży mieszkania na wkład własny — jakie dokumenty sprawdza bank?

Planuję złożyć wniosek o kredyt hipoteczny i część wkładu własnego chcę pokryć ze środków uzyskanych ze sprzedaży mieszkania. Czy bank wymaga w takiej sytuacji wyłącznie aktu notarialnego sprzedaży oraz potwierdzenia wpływu pieniędzy na rachunek, czy również dokumentów potwierdzających wcześniejsze nabycie tej nieruchomości? Interesuje mnie także, czy znaczenie ma termin sprzedaży mieszkania względem złożenia wniosku kredytowego. Czy bank może dodatkowo weryfikować, na jaki cel zostaną przeznaczone te środki przy transakcji zakupu nowej nieruchomości?

Dyskusja Ekspertów

7 Komentarzy
B
BozenaW
Zwykle bank chce przede wszystkim aktu notarialnego sprzedaży i potwierdzenia, że środki faktycznie wpłynęły na Twoje konto, bo z tego wynika źródło wkładu własnego. Czasem proszą też o dokument potwierdzający wcześniejsze nabycie mieszkania, zwłaszcza jeśli analityk chce sprawdzić ciągłość własności albo wyjaśnić większą kwotę wpływu. Znaczenie ma też termin sprzedaży, bo bank patrzy, czy pieniądze są już dostępne na etapie decyzji lub uruchomienia kredytu, a nie tylko „w drodze”. Składasz wniosek już po finalizacji sprzedaży, czy dopiero jesteś przed aktem?
G
grzesiek_fin
U mnie bank przede wszystkim chciał akt notarialny sprzedaży i potwierdzenie, że pieniądze faktycznie wpłynęły na konto, z którego miał iść wkład własny. Dokumentów od wcześniejszego nabycia mieszkania akurat nie wymagali, ale dopytywali o ciągłość środków i skąd dokładnie pochodzą. Znaczenie miał też termin sprzedaży, bo im świeższa i lepiej udokumentowana transakcja, tym mniej pytań było po stronie analityka. Składasz wniosek już po sprzedaży, czy dopiero jesteś w trakcie?
A
AniaM
RE: grzesiek_fin
Też mam wrażenie, że dużo zależy od konkretnego banku i tego, jak dokładnie patrzą na źródło wkładu. Skoro u Ciebie skupili się głównie na akcie sprzedaży i wpływie na konto, to wygląda na to, że najbardziej interesowała ich sama ścieżka pieniędzy. Zastanawiam się tylko, czy przy większej kwocie albo krótkim czasie między sprzedażą a składaniem wniosku nie proszą jednak dodatkowo o dokument nabycia, żeby zamknąć temat pochodzenia środków. Ciekawa jest też ta kwestia ciągłości, o której wspomniałeś, bo pewnie problem zaczyna się wtedy, gdy pieniądze były chwilę na innym rachunku albo częściowo już ruszone. Autor wątku pyta też o termin sprzedaży i tu chyba bank może patrzeć różnie, zwłaszcza jeśli transakcja była świeżo przed wnioskiem. U Ciebie sprzedaż była niedługo przed staraniem się o kredyt, czy było już trochę czasu odstępu?
C
CelinaK
RE: grzesiek_fin
Też mam takie doświadczenie, że bank skupia się głównie na tym, żeby dało się jasno połączyć sprzedaż mieszkania z pieniędzmi użytymi na wkład własny. Zwykle wystarcza akt sprzedaży i potwierdzenie wpływu środków na konto, ale czasem proszą też o dodatkowe papiery, jeśli chcą sobie domknąć historię nieruchomości albo źródło pieniędzy w bardziej formalny sposób. Termin sprzedaży też bywa istotny, bo im większy odstęp między sprzedażą a składaniem wniosku, tym częściej pojawiają się pytania o to, czy te środki nadal są w całości do dyspozycji. Składasz wniosek już po sprzedaży, czy dopiero planujesz transakcję?
M
Monika_od_firmy
U mnie bank chciał przede wszystkim aktu sprzedaży i potwierdzenia, że pieniądze faktycznie wpłynęły na konto, bo z tego weryfikowali źródło wkładu własnego. Dokumentów dotyczących wcześniejszego nabycia mieszkania ostatecznie nie wymagali, ale doradca mówił, że czasem proszą o nie przy bardziej szczegółowej analizie albo gdy coś im się nie zgadza w historii nieruchomości. Znaczenie miał też termin sprzedaży, bo patrzyli, czy środki są już dostępne i czy cała transakcja jest zamknięta przed uruchomieniem kredytu. Składasz wniosek już po sprzedaży, czy dopiero jesteś w trakcie?
K
kasia_od_firmy
Zwykle bank chce przede wszystkim aktu notarialnego sprzedaży i potwierdzenia, że pieniądze faktycznie wpłynęły na konto. Często proszą też o wyciąg z rachunku, żeby było widać źródło środków i datę wpływu. Dokumenty dotyczące wcześniejszego nabycia mieszkania nie zawsze są wymagane, ale niektóre banki o nie dopytują, jeśli chcą prześledzić całą historię nieruchomości albo źródło majątku. Dużo zależy od konkretnego banku i analityka, bo procedury nie wszędzie wyglądają identycznie. Termin sprzedaży też ma znaczenie, bo bank patrzy, czy środki są już dostępne i czy da się je realnie wykorzystać przy transakcji zakupu nowego mieszkania. Jeśli sprzedaż jest świeża, to zwykle nie ma z tym problemu, gorzej gdy wszystko dzieje się równolegle i terminy są napięte. Czasem bank prosi też o umowę przedwstępną sprzedaży, jeśli środki jeszcze nie wpłynęły, ale mają wpłynąć przed uruchomieniem kredytu. Składasz wniosek już po sprzedaży, czy dopiero planujesz zgrać obie transakcje?
P
PatrycjaW
U mnie bank chciał przede wszystkim akt notarialny sprzedaży i potwierdzenie wpływu środków na konto, bo z tego widzieli skąd jest wkład własny. Dokumentów dotyczących wcześniejszego nabycia mieszkania ostatecznie nie wymagali, ale przy analizie padło pytanie, od kiedy byłem właścicielem, więc to chyba zależy od banku i konkretnego analityka. Znaczenie miał też termin sprzedaży, bo liczyło się, żeby pieniądze były już faktycznie na rachunku na etapie procedowania wniosku. Składasz wniosek już po finalizacji sprzedaży, czy dopiero jesteś w trakcie?