Kredyty Autor: AdrianKonto |

Kredyt hipoteczny a dochód z najmu prywatnego — czy bank uwzględni go przy zdolności?

Planuję z żoną złożyć wniosek o kredyt hipoteczny i poza etatem mam jeszcze dochód z najmu prywatnego jednego mieszkania, rozliczany ryczałtem. Czynsz wpływa regularnie od ponad roku, ale nie wiem, czy bank potraktuje taki dochód jako stały i w jakiej wysokości bierze go do wyliczenia zdolności. Czy komuś bank uwzględnił najem prywatny przy hipotece? Jakich dokumentów do najmu zwykle wymagają?

Dyskusja Ekspertów

5 Komentarzy
F
FilipK
U mnie bank uwzględnił dochód z najmu prywatnego, ale policzył go ostrożniej niż etat, chyba na podstawie średniej z wpływów i po odjęciu części kosztów/ryzyka, mimo że rozliczałem ryczałt. Chcieli umowę najmu, potwierdzenia regularnych przelewów, PIT za poprzedni rok i czasem wyciąg z konta z ostatnich miesięcy; macie już upatrzony konkretny bank?
K
Kinga83
RE: FilipK
Miałem podobne doświadczenie, więc to, co pisze FilipK, brzmi bardzo realnie. Bank faktycznie potrafi uwzględnić najem prywatny, ale zwykle liczy go z lekkim zapasem bezpieczeństwa, a nie 1:1 jak wpływy na konto. U mnie też patrzyli na ciągłość najmu, historię przelewów, umowę i rozliczenie roczne, więc sam ryczałt nie był problemem, bardziej chodziło o to, czy dochód jest regularny i dobrze udokumentowany. Składacie wniosek do jednego banku czy porównujecie kilka?
S
SzymonR
Tak, część banków uwzględnia dochód z najmu prywatnego przy hipotece, ale zwykle patrzą na to dość ostrożnie i nie liczą 100% wpływów z czynszu. Najczęściej biorą pod uwagę średni dochód z ostatnich 12 miesięcy, czasem po odjęciu kosztów albo przyjmując tylko określony procent przychodu, nawet jeśli rozliczasz to ryczałtem. Z dokumentów zazwyczaj chcą umowę najmu, potwierdzenia wpływów na konto, PIT za poprzedni rok i czasem potwierdzenie zgłoszenia najmu do US albo rozliczenia ryczałtu. Dużo zależy od konkretnego banku, więc w jednym przejdzie to bez problemu, a w innym policzą ten dochód dużo niżej. Masz już upatrzony bank czy dopiero porównujecie oferty?
P
PatrykR
Tak, część banków uwzględnia dochód z najmu prywatnego przy liczeniu zdolności, ale zwykle patrzą na to dość ostrożnie i często biorą tylko część wpływów, a nie pełny czynsz z umowy. Przy ryczałcie najczęściej proszą o umowę najmu, potwierdzenia regularnych wpływów na konto, zgłoszenie najmu do US i potwierdzenia zapłaty podatku, czasem też wyciągi z konta za 6–12 miesięcy. Znaczenie ma też ciągłość najmu, więc ponad rok regularnych wpływów działa raczej na plus, choć każdy bank liczy to trochę inaczej. Macie już wybrany bank albo dopiero porównujecie oferty?
H
HubertK
Tak, część banków uwzględnia dochód z najmu prywatnego przy liczeniu zdolności, ale zwykle patrzą na to dość ostrożnie i często liczą nie cały wpływ z czynszu, tylko dochód pomniejszony o ryczałt, czasem też z dodatkowym buforem. Duże znaczenie ma regularność wpływów i okres ich uzyskiwania, a ponad rok najmu to już zwykle sensowny punkt wyjścia. Najczęściej proszą o umowę najmu, potwierdzenia wpływów na konto, PIT za poprzedni rok i potwierdzenia zapłaty ryczałtu, czasem też wyciągi z konta z kilku ostatnich miesięcy. Macie już upatrzony bank, czy dopiero porównujecie, który w ogóle uzna taki dochód?