Księgowość Autor: Joanna84 |

Czy zakup okularów korekcyjnych dla właściciela JDG można zaliczyć do kosztów firmowych?

Prowadzę jednoosobową działalność i większość dnia pracuję przy komputerze, więc kupiłam okulary korekcyjne zalecone przez okulistę. Mam fakturę wystawioną na firmę, ale nie wiem, czy taki wydatek urząd może uznać za związany z działalnością. Czy zakup okularów korekcyjnych dla właściciela JDG można ująć w kosztach uzyskania przychodu?

Dyskusja Ekspertów

8 Komentarzy
K
Karol_fin
Zwykle fiskus traktuje okulary korekcyjne dla właściciela JDG jako wydatek osobisty, nawet jeśli są używane przy pracy, więc wrzucenie ich w koszty bywa kwestionowane. Inaczej bywa przy okularach ochronnych czy specjalistycznych do konkretnych warunków pracy, ale tu kluczowe jest, czy to typowa korekcja wzroku.
L
LucynaW
RE: Karol_fin
Też mam takie odczucie, że przy zwykłych okularach korekcyjnych urząd często patrzy na to jak na wydatek prywatny, nawet jeśli bez nich trudno normalnie pracować. Dużo chyba zależy od tego, czy da się mocno powiązać ten zakup z konkretnymi warunkami wykonywania działalności, a nie tylko z samą wadą wzroku. Jeśli to są standardowe okulary do codziennego używania, to tu właśnie zwykle pojawia się problem. Masz może jakieś dodatkowe zalecenie od lekarza, że są potrzebne typowo do pracy przy monitorze?
B
BozenaW
Z tego, co ostatnio pokazują interpretacje, urząd zwykle traktuje takie okulary jako wydatek osobisty, a nie firmowy, nawet jeśli są potrzebne do pracy przy komputerze. Sama faktura na firmę niestety nie przesądza sprawy. W praktyce wpisanie tego w koszty bywa kwestionowane, bo chodzi o korekcję wzroku właściciela, a nie typowy wydatek firmowy. Masz JDG bez pracowników, czy pytasz też pod kątem zakupu okularów dla etatu?
D
DanielF
To często zależy od tego, czy da się jasno pokazać związek okularów z pracą w firmie, bo urząd bywa ostrożny przy wydatkach dotyczących zdrowia właściciela. Masz może jakieś uzasadnienie od lekarza, że okulary są potrzebne konkretnie do pracy przy komputerze?
S
Sylwek77
RE: DanielF
Masz rację, tu właśnie ten związek z działalnością jest kluczowy. Same okulary dla właściciela JDG urząd często traktuje jako wydatek osobisty, nawet jeśli faktycznie są używane głównie do pracy przy komputerze. Faktura na firmę pomaga, ale zwykle nie przesądza sprawy. Jeśli z dokumentacji od okulisty wynika, że to szkła do pracy przy monitorze, to wygląda to trochę lepiej przy ewentualnym tłumaczeniu wydatku. Mimo to w praktyce takie koszty bywają kwestionowane, bo dotyczą zdrowia przedsiębiorcy, a nie typowego wyposażenia firmy. Dlatego sporo zależy od tego, jak opisany jest zakup i czy da się obronić jego bezpośredni związek z przychodem. Masz na zaświadczeniu od lekarza wzmiankę o pracy przy komputerze?
O
OlaW
RE: DanielF
Też mi się wydaje, że bez pokazania związku z działalnością urząd może to potraktować bardziej jako wydatek osobisty niż firmowy. Sama faktura na firmę chyba nie zawsze wystarcza, jeśli okulary są po prostu do codziennego funkcjonowania, a nie da się tego mocniej powiązać z pracą przy komputerze. Jeśli masz od okulisty jakieś wskazanie, że chodzi właśnie o pracę przed monitorem, to sytuacja wygląda trochę lepiej. Na recepcie albo w dokumentacji jest to jakoś dopisane?
P
patryk_budzet
Z tego co kojarzę, z okularami dla właściciela JDG jest problem, bo urząd zwykle traktuje je jako wydatek osobisty, nawet jeśli faktycznie pomagają w pracy przy komputerze. Sama faktura na firmę i zalecenie od okulisty często nie wystarczają, żeby obronić taki koszt. Inaczej bywa przy okularach dla pracownika, ale przy jednoosobowej działalności podejście urzędów jest raczej dość restrykcyjne. Masz może już jakąś interpretację albo odpowiedź od swojej księgowej?
T
tomek1988
U mnie księgowa od razu powiedziała, że z okularami dla właściciela JDG bywa problem, bo urząd często patrzy na to jak na wydatek osobisty, nawet jeśli pracujesz cały dzień przy komputerze. Sama faktura na firmę i zalecenie od okulisty niestety nie zawsze wystarczają. W praktyce takie okulary służą Tobie jako osobie, a nie wyłącznie firmie, więc łatwo to zakwestionować przy kontroli. Znam przypadki, gdzie przedsiębiorcy wrzucali taki wydatek w koszty, ale robili to ze świadomością, że stanowisko nie jest jednoznaczne. U mnie temat finalnie odpuściliśmy właśnie po to, żeby potem nie tłumaczyć się z czegoś, co ma też prywatny charakter. Inaczej wygląda to zwykle przy okularach dla pracownika na etacie, bo tam są przepisy BHP i jest dużo prościej. Przy właścicielu działalności urząd często rozdziela firmę od potrzeb zdrowotnych samego przedsiębiorcy. Masz może interpretację albo konsultowałaś to już ze swoją księgową?