Kredyty Autor: KarolinaK |

Kredyt hipoteczny przy umowie o pracę na czas określony – ile czasu do końca umowy wymaga bank?

Cześć, planuję z partnerem złożyć wniosek o kredyt hipoteczny na mieszkanie z rynku wtórnego za około 620 tys. zł, a wkład własny mamy na poziomie 140 tys. zł. Pracuję w branży e-commerce na umowie o pracę na czas określony i obecna umowa kończy mi się za 5 miesięcy, chociaż u tego samego pracodawcy jestem już prawie 2 lata. Partner ma umowę na czas nieokreślony, więc największa niewiadoma dotyczy raczej mojego dochodu. Zaczęłam zbierać dokumenty i w jednym banku usłyszałam, że liczy się nie tylko sam staż pracy, ale też to, ile czasu zostało do końca umowy w dniu składania wniosku. Czy przy kredycie hipotecznym banki wymagają, żeby do końca umowy było na przykład 6 albo 12 miesięcy, czy to zależy od konkretnej instytucji? Zastanawiam się też, czy ma znaczenie to, że jest to już trzecia kolejna umowa u tego samego pracodawcy i wynagrodzenie wpływa regularnie co miesiąc. Czy ktoś składał wniosek w podobnej sytuacji i bank potraktował taki dochód normalnie, czy od razu obniżył zdolność?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
D
DominikM
To zależy od banku, ale przy umowie na czas określony często chcą, żeby do końca było jeszcze co najmniej 6 miesięcy w dniu składania wniosku albo żeby była ciągłość zatrudnienia u tego samego pracodawcy i duża szansa na przedłużenie. Przy Twoim stażu u jednego pracodawcy i partnerze na nieokreślonym szanse dalej są całkiem realne, tylko czy pracodawca może wystawić Ci zaświadczenie, że planuje przedłużyć umowę?
M
marek_z_gdanska
RE: DominikM
Dokładnie, dużo rozbija się o politykę konkretnego banku, ale przy prawie 2 latach u tego samego pracodawcy sytuacja wygląda lepiej niż przy świeżej umowie terminowej. Te 5 miesięcy do końca może być problemem w części banków, bo często patrzą, czy umowa obejmuje jeszcze minimum 6 miesięcy albo czy da się potwierdzić jej przedłużenie. Duże znaczenie ma też to, że partner ma umowę na czas nieokreślony, bo to zwykle stabilizuje ocenę całego wniosku. Masz może od pracodawcy jakąś deklarację albo informację, że umowa będzie przedłużana?
H
hubert_rachunek
RE: DominikM
Też bym szedł w tym kierunku, bo przy umowie na czas określony banki faktycznie patrzą głównie na to, ile zostało do końca i czy jest ciągłość zatrudnienia. Jeśli pracujesz już prawie 2 lata u tego samego pracodawcy, to wygląda to lepiej niż przy świeżej umowie, nawet jeśli do końca zostało 5 miesięcy. Dużo może dać też to, że partner ma umowę na czas nieokreślony, bo wtedy cała sytuacja jest dla banku stabilniejsza. Czasem przechodzi to bez problemu, a czasem proszą o zaświadczenie od pracodawcy, że planowane jest przedłużenie. Przy tej kwocie mieszkania i wkładzie własnym nie wygląda to źle, ale akurat ten jeden szczegół z terminem umowy może mieć znaczenie przy wyborze banku. Sprawdzałbym od razu, które banki podchodzą do takich przypadków bardziej elastycznie. Masz już może jakąś informację od pracodawcy, czy umowa będzie przedłużana?
O
OlgaW
To nie działa tak, że każdy bank wymaga jednego sztywnego okresu do końca umowy, ale przy 5 miesiącach może już być pod górkę i część banków może nie uwzględnić całego Twojego dochodu albo poprosić o potwierdzenie przedłużenia, mimo że staż u tego samego pracodawcy działa na plus. Partner z umową na czas nieokreślony sporo tu poprawia, ale kluczowe będzie to, jak bank podejdzie do Twojej umowy i branży; masz już może informację od pracodawcy, czy będzie przedłużenie?