Księgowość Autor: Monika_W |

Czy zwrot towaru do dostawcy po zamknięciu miesiąca trzeba korygować w KPiR wstecz?

Mam JDG i prowadzę KPiR, a w kwietniu ujęłam fakturę za zakup materiałów na około 3 tys. zł netto. Na początku maja okazało się, że część towaru była wadliwa i dostawca przyjął zwrot oraz zapowiedział wystawienie faktury korygującej. Nie wiem, czy w takiej sytuacji powinnam korygować koszty jeszcze za kwiecień, czy ująć korektę dopiero w maju, kiedy dostanę dokument. Miesiąc mam już praktycznie zamknięty i zastanawiam się, jak to się zwykle rozlicza w księgowości. Czy ktoś miał podobną sytuację przy zwrocie towaru po zakończeniu miesiąca?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
D
DanielF
Przy takim zwrocie co do zasady nie cofa się kosztu do kwietnia, bo to nie wygląda na błąd rachunkowy ani oczywistą pomyłkę, tylko na późniejsze zdarzenie gospodarcze. W KPiR korektę kosztu ujmuje się na bieżąco, czyli w okresie, w którym dostaniesz fakturę korygującą, a jeśli jeszcze jej nie ma, to inny dokument potwierdzający przyczynę korekty. W Twoim przypadku wychodzi więc maj, a nie poprawianie kwietnia wstecz. Samo to, że miesiąc jest już praktycznie zamknięty, nie ma tu większego znaczenia. Wyjątek byłby wtedy, gdyby pierwotna faktura od początku zawierała błąd i korekta tylko go naprawiała. Przy zwrocie wadliwego towaru zwykle tak się tego nie traktuje. Jeśli dostawca wystawi korektę tylko do części towaru, to w maju zmniejszasz koszt właśnie o tę część. Masz już od dostawcy jakiś protokół zwrotu albo potwierdzenie przyjęcia reklamacji?
K
KonradK
U mnie w takiej sytuacji korekta kosztu wchodziła na bieżąco, czyli w maju po otrzymaniu faktury korygującej, a nie cofanie KPiR do kwietnia, skoro wtedy zakup był ujęty prawidłowo. Jeśli to zwykły zwrot wadliwego towaru bez błędu na pierwotnej fakturze, to właśnie o taką korektę Ci chodzi?
A
AureliaW
RE: KonradK
Też bym szła w tym kierunku co KonradK: jeśli sama faktura zakupowa z kwietnia była wystawiona prawidłowo, a korekta wynika dopiero ze zwrotu wadliwego towaru, to w KPiR ujmuje się to na bieżąco w maju po otrzymaniu faktury korygującej, bez cofania kwietnia. Zwrot dotyczy tylko części tej dostawy czy całości?
G
GrazynaK
Przy zwrocie wadliwego towaru po stronie KPiR zwykle nie cofa się już do kwietnia, bo to nie jest błąd na fakturze pierwotnej, tylko późniejsze zdarzenie gospodarcze. W takiej sytuacji korekta kosztu idzie na bieżąco, czyli w okresie, w którym dostaniesz fakturę korygującą. Jeśli korekta przyjdzie w maju, to zmniejszenie kosztów ujmujesz w maju, a nie wstecz w kwietniu. Cofanie do poprzedniego miesiąca dotyczy raczej pomyłek rachunkowych albo oczywistych omyłek na pierwotnym dokumencie. Samo to, że miesiąc jest już praktycznie zamknięty, nie zmienia tu zasad. Jeżeli dostawca jeszcze nie wystawił korekty, to moment ujęcia wiąże się z otrzymaniem faktury korygującej, ewentualnie innego dokumentu potwierdzającego przyczynę korekty. Zwrot dotyczy tylko części tej faktury, czy całości zakupu?