Kredyty Autor: MagdaDomowyBudzet |

Kredyt hipoteczny przy działalności gospodarczej na ryczałcie – od jakiego stażu firmy bank liczy zdolność?

Czy ktoś składał wniosek o kredyt hipoteczny przy jednoosobowej działalności gospodarczej na ryczałcie i wie, jak bank podchodzi do stażu firmy? Prowadzę działalność w branży IT od 10 miesięcy, wcześniej przez kilka lat pracowałam na etacie u tego samego kontrahenta. Chcę kupić mieszkanie za około 550 tys. zł i mam odłożone 120 tys. zł wkładu własnego, ale nie wiem, czy tak krótki okres prowadzenia firmy nie przekreśli sprawy już na starcie. Przychody mam dość równe, chociaż w jednym miesiącu były niższe przez chorobę i kilka dni bez pracy. Nie mam innych kredytów, tylko leasing na sprzęt na firmę i zastanawiam się, czy bank patrzy na to bardzo rygorystycznie. Jestem dopiero na etapie porównywania ofert i kompletowania dokumentów, więc chciałabym wiedzieć, czego się spodziewać. Jakiego okresu prowadzenia działalności najczęściej wymagają banki przy ryczałcie i czy biorą pod uwagę wcześniejsze zatrudnienie w tej samej branży?

Dyskusja Ekspertów

5 Komentarzy
D
dominika_fin
Przy ryczałcie banki zwykle chcą zobaczyć co najmniej 12 miesięcy działalności, a część dopiero 18 albo 24, więc przy 10 miesiącach może być jeszcze za wcześnie w wielu miejscach. To, że wcześniej robiłaś praktycznie to samo na etacie dla tego samego kontrahenta, czasem pomaga w ocenie stabilności dochodu, ale nie każdy bank liczy to tak samo. Przy cenie 550 tys. zł i 120 tys. zł wkładu własnego wyglądasz sensownie od strony wkładu, większy znak zapytania jest raczej przy stażu i sposobie liczenia dochodu z ryczałtu. Masz już pełne 12 miesięcy zamknięte w PIT i na koncie firmowym?
A
ania_z_poznania
Przy ryczałcie wiele banków chce mieć minimum 12 miesięcy działalności, a część patrzy dopiero od 18–24 miesięcy, ale to, że wcześniej pracowałaś dla tego samego kontrahenta, czasem pomaga w ocenie ciągłości dochodu. Jeśli brakuje Ci tylko 2 miesięcy do roku, to szanse już są całkiem realne — sprawdzałaś, jaką masz liczoną zdolność przy ryczałcie w swoim banku?
I
Iza79
RE: ania_z_poznania
To, co napisała Ania, dobrze oddaje realia: przy ryczałcie 10 miesięcy to już nie jest zły punkt wyjścia, ale wiele zależy od konkretnego banku i tego, jak liczy dochód z Twojej stawki ryczałtu. Ciągłość współpracy z tym samym kontrahentem faktycznie często działa na plus, zwłaszcza w IT, bo pokazuje, że dochód nie pojawił się nagle znikąd. Przy cenie 550 tys. zł i 120 tys. zł wkładu sytuacja wygląda sensownie, tylko bank będzie jeszcze patrzył na średnie wpływy, formę umowy i ewentualne koszty stałe. Masz już 11. lub 12. miesiąc zamknięty w rozliczeniach, czy na razie pełnych 10?
R
RenataM
To dużo zależy od banku, bo przy ryczałcie jedne chcą minimum 12 miesięcy działalności, a inne patrzą dopiero na pełny rok podatkowy, więc przy 10 miesiącach może być jeszcze za wcześnie w części miejsc. Masz już zamknięty jakiś pełny miesiąc/kwartał z wyższymi wpływami, żeby było co pokazać?
M
MarekZ
U mnie przy JDG na ryczałcie większość banków patrzyła już sensownie od 12 miesięcy działalności, ale część chciała pełnych 18 albo nawet 24 miesięcy, więc przy 10 miesiącach może być jeszcze trochę za wcześnie, mimo że ciągłość z etatu u tego samego kontrahenta czasem pomaga w rozmowie. Składasz sama czy przez pośrednika, który od razu sprawdzi Ci banki pod ryczałt?