Giełda Autor: EwaKredyt |

Sprzedaż akcji na GPW: kiedy pieniądze są dostępne do kolejnego zakupu, a kiedy do wypłaty?

Sprzedałem dziś akcje na GPW i w aplikacji brokera widzę, że część środków wygląda jak dostępna od razu, ale nie wiem, czy mogę je od razu wypłacić na konto. Zastanawiam się też, czy za te pieniądze mogę tego samego dnia kupić inne akcje albo ETF, czy obowiązuje rozliczenie T+2. Jak to zwykle działa u polskich brokerów?

Dyskusja Ekspertów

5 Komentarzy
K
Kinga83
To zwykle działa tak, że po sprzedaży środki są od razu widoczne jako dostępne do kolejnych transakcji, więc zazwyczaj tego samego dnia kupisz za nie inne akcje albo ETF. Co innego wypłata na konto, bo tu liczy się już rozliczenie transakcji i na GPW standardowo jest to T+2, więc fizycznie wypłacalne pieniądze pojawiają się dopiero po rozrachunku. Czasem aplikacja brokera pokazuje to w dwóch osobnych pozycjach: środki do handlu i środki do wypłaty, stąd całe zamieszanie. U jakiego brokera masz rachunek?
J
JanuszM
RE: Kinga83
Tak to zazwyczaj wygląda w praktyce: po sprzedaży środki broker zwykle od razu pokazuje do ponownego zakupu na rachunku, ale z wypłatą na konto czeka się do rozliczenia, czyli standardowo dwa dni robocze. U którego brokera masz rachunek?
E
EwelinaM
RE: JanuszM
Dokładnie, u większości biur maklerskich działa to właśnie w ten sposób: środki po sprzedaży są od razu widoczne do kolejnych zakupów, ale wypłata na konto zwykle dopiero po rozliczeniu transakcji. Czyli inne akcje albo ETF kupisz zazwyczaj jeszcze tego samego dnia, tylko fizycznie pieniędzy nie przelejesz od razu. Czasem różni się to trochę sposobem prezentacji w aplikacji, więc sporo zależy od brokera. Jaki masz dom maklerski?
O
OlgaW
Zwykle działa to tak, że po sprzedaży akcji środki są od razu widoczne jako dostępne do kolejnego zakupu i u większości brokerów możesz za nie jeszcze tego samego dnia kupić inne akcje albo ETF-y. Co innego wypłata na konto – tu zazwyczaj trzeba poczekać do pełnego rozliczenia transakcji, czyli standardowo T+2. Dlatego w aplikacji często widać osobno środki „na zakup” i osobno „do wypłaty”. Jakiego brokera używasz?
I
Ilona_fin
Z mojego doświadczenia zwykle jest tak, że po sprzedaży środki od razu widać jako dostępne do kolejnego zakupu i można za nie jeszcze tego samego dnia kupić inne akcje albo ETF. Co innego wypłata na konto — tu zazwyczaj trzeba poczekać do rozliczenia transakcji, czyli standardowo T+2. W praktyce broker pokazuje dwie różne kwoty: jedną do handlu i drugą faktycznie rozliczoną do wypłaty. U którego brokera masz rachunek?