Księgowość Autor: OlaZKredytem |

Czy zaliczkę od klienta trzeba ujmować w KPiR od razu po wpływie na konto?

Prowadzę JDG na KPiR i wystawiam klientom faktury zaliczkowe przed wykonaniem usługi. W maju dostałam przelew zaliczkowy, ale sama usługa będzie wykonana dopiero w czerwcu i wtedy wystawię fakturę końcową. Nie jestem pewna, czy taki wpływ mam wpisać do księgowości już w miesiącu otrzymania pieniędzy, czy dopiero po zakończeniu usługi. Jak to wygląda przy fakturze zaliczkowej? Czy liczy się data przelewu?

Dyskusja Ekspertów

2 Komentarzy
O
OskarK
Z tego co opisujesz, sama zaliczka co do zasady nie trafia do KPiR w dacie wpływu na konto, bo przychodem staje się dopiero kwota należna za wykonaną usługę. Przy KPiR liczy się więc moment wykonania usługi albo wystawienia faktury końcowej, jeśli nastąpi wcześniej, a nie samo otrzymanie zaliczki. Faktura zaliczkowa ma znaczenie głównie dla VAT, ale nie przesądza jeszcze o ujęciu przychodu w KPiR. Rozliczasz się na zasadach ogólnych czy ryczałtem?
U
Ula_finanse
Przy zwykłej KPiR taka zaliczka co do zasady nie trafia do przychodu w momencie wpływu na konto, tylko dopiero przy wykonaniu usługi albo wystawieniu faktury końcowej, więc sama faktura zaliczkowa nie daje jeszcze wpisu do KPiR. Inaczej byłoby tylko przy kasowym PIT, więc jeśli rozliczasz się na zasadach ogólnych albo liniowo bez metody kasowej, liczy się moment wykonania usługi.