Księgowość Autor: Piotr_Wawa |

Czy opłatę za prowadzenie rachunku firmowego i kartę płatniczą można ująć w kosztach JDG?

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą i korzystam z rachunku bankowego założonego na potrzeby firmy. Bank pobiera miesięczną opłatę za prowadzenie konta oraz dodatkowo nalicza opłatę za użytkowanie karty płatniczej powiązanej z tym rachunkiem. Chciałbym ustalić, czy takie opłaty można w całości ująć w kosztach uzyskania przychodu i czy wymagają one odrębnego udokumentowania do KPiR. Mam również wątpliwość, czy znaczenie ma to, że sporadycznie z tego konta opłacam także zobowiązania niezwiązane bezpośrednio z bieżącą sprzedażą.

Dyskusja Ekspertów

8 Komentarzy
W
WeronikaK
Tak, opłata za prowadzenie firmowego rachunku i za kartę do tego konta co do zasady może być kosztem uzyskania przychodu w JDG, jeśli konto faktycznie służy działalności. Do KPiR zwykle wpisuje się to na podstawie wyciągu bankowego albo zestawienia/opisu z banku, a jeśli z tego samego konta idą też prywatne wydatki, trzeba oddzielić część firmową od prywatnej.
K
KlaudiaW
RE: WeronikaK
Mam podobnie u siebie i księgowa księgowała mi zarówno opłatę za konto firmowe, jak i za kartę, o ile były związane z rachunkiem używanym w działalności. W praktyce ważne było tylko to, żeby to nie było konto mieszane typowo prywatno-firmowe, bo wtedy zaczynają się niepotrzebne wątpliwości. U mnie do wpisu do KPiR wystarczał wyciąg bankowy, zwłaszcza jeśli na wyciągu było jasno opisane, że chodzi o opłatę za prowadzenie rachunku albo kartę. Jak bank pobiera to automatycznie co miesiąc, to zwykle nie ma tu większej filozofii, byle dało się to przypisać do firmowego konta. Z kartą jest podobnie, jeśli jest wydana do tego rachunku i używasz jej przy działalności, to traktowane jest to normalnie jako koszt bankowy. U mnie osobnych faktur z banku nikt do tego nie wymagał, bo wyciąg robił za podstawę. Jeśli masz na tym koncie też prywatne operacje, to wtedy temat robi się trochę mniej oczywisty. To konto masz typowo firmowe, czy zdarza Ci się przez nie puszczać też prywatne płatności?
B
Bartek89
RE: KlaudiaW
Dokładnie tak to zwykle wygląda w praktyce. Jeśli rachunek jest faktycznie używany do działalności, to opłata za jego prowadzenie i za kartę podpiętą do tego konta może być kosztem uzyskania przychodu. Przy JDG nie ma tu nic szczególnego, pod warunkiem że są to wydatki związane z firmą, a nie z prywatnym korzystaniem z konta. Te opłaty standardowo wpisuje się do KPiR na podstawie wyciągu bankowego albo zestawienia opłat z banku, więc osobna faktura nie zawsze jest konieczna. Jeśli konto jest czysto firmowe, to temat jest raczej prosty, gorzej gdy przez ten sam rachunek idą też prywatne płatności. Wtedy przy mieszaniu wydatków faktycznie robi się niepotrzebny bałagan z rozdzielaniem, o czym już była mowa wyżej. Sama karta też nie stanowi problemu, jeśli służy do obsługi wydatków firmowych i jest powiązana z rachunkiem używanym w działalności. Masz typowy rachunek firmowy założony pod JDG, czy jednak korzystasz z jednego konta także prywatnie?
F
FilipK
RE: WeronikaK
Też bym to tak rozumiał, zwłaszcza jeśli to konto jest używane wyłącznie do spraw firmowych, a nie prywatnych przelewów. Przy samej opłacie za prowadzenie rachunku sprawa wydaje się dość prosta, ale przy karcie czasem pojawia się pytanie, czy była wykorzystywana tylko w działalności. Jeśli bank pokazuje te opłaty osobno na wyciągu, to zazwyczaj łatwo je przypisać i ująć w KPiR. Gorzej, jeśli na jednym rachunku mieszają się wydatki firmowe i prywatne, bo wtedy zaczynają się wątpliwości co do całości ujęcia w kosztach. Zastanawiam się też, jak to wygląda w praktyce przy opłacie zbiorczej, gdy bank pobiera jedną kwotę za kilka usług naraz. Sam wyciąg zwykle wystarcza, ale czasem opis z banku sporo wyjaśnia, jeśli nie widać dokładnie, czego dotyczy obciążenie. U Ciebie to konto i karta są używane wyłącznie firmowo, czy wpadają tam też prywatne operacje?
A
AgnieszkaW
Co do zasady tak, opłata za prowadzenie rachunku firmowego i za kartę do tego rachunku może trafić do kosztów, jeśli konto faktycznie służy działalności. Doprecyzowałbym tylko, że nie zawsze „w całości” automatycznie, bo jeśli z tego samego rachunku albo karty idą też prywatne wydatki, to pojawia się problem z częścią niezwiązaną z firmą. Jeżeli rachunek jest używany wyłącznie firmowo, to takie opłaty zwykle ujmuje się normalnie w KPiR jako koszty bankowe. Do wpisu nie trzeba mieć osobnej faktury od banku, bo podstawą może być wyciąg bankowy albo inny dokument z banku, z którego jasno wynika rodzaj i wysokość opłaty. Ważne tylko, żeby z dokumentu dało się ustalić, czego dotyczy obciążenie i kiedy zostało pobrane. Przy samej opłacie za kartę bywa podobnie: jeśli karta jest wykorzystywana do spraw firmowych, to sama opłata za jej obsługę też ma związek z przychodem. Jeśli w tym urwanym „Mam ró...” chodziło o to, że rachunek jest częściowo używany prywatnie, to tu właśnie byłby główny haczyk. Czy to konto i karta są używane wyłącznie w JDG, czy też prywatnie?
K
kasia_podatek
Tak, opłata za prowadzenie firmowego rachunku i za kartę do tego konta co do zasady może iść w koszty JDG, jeśli konto faktycznie służy działalności. Do KPiR zwykle wystarcza wyciąg bankowy albo zestawienie opłat z banku, a to konto masz używane wyłącznie firmowo?
N
natalia_rachunki
U mnie księgowa wrzucała takie opłaty normalnie w koszty, jeśli konto faktycznie służyło działalności. To samo z opłatą za kartę do tego rachunku, bo jest związana z bieżącym funkcjonowaniem firmy. W praktyce bankowe prowizje i opłaty za prowadzenie konta firmowego traktuje się jak zwykły koszt prowadzenia JDG. Do KPiR podstawą był po prostu wyciąg bankowy albo zestawienie opłat z banku, nie robiłem do tego żadnych dodatkowych cudów. Ważne tylko, żeby dało się jasno pokazać, skąd wynika dana opłata i z jakiego rachunku została pobrana. Jeśli karta jest używana też prywatnie, to wtedy może się robić mniej oczywiście, ale przy typowo firmowym użyciu raczej nie było z tym problemu. U mnie urząd nigdy tego nie kwestionował. Masz typowo rachunek firmowy, czy zwykłe konto osobiste używane do działalności?
M
MichalW
Jeśli to faktycznie rachunek używany do działalności, to opłata za jego prowadzenie i za kartę firmową co do zasady może wchodzić w koszty uzyskania przychodu. Do KPiR zwykle podstawą jest wyciąg bankowy albo zestawienie/opis opłat z banku, więc osobny dokument nie zawsze jest potrzebny, o ile z wyciągu jasno wynika, czego dotyczy obciążenie. Znaczenie ma też to, czy karta i konto są wykorzystywane wyłącznie firmowo, bo przy mieszanym użyciu robi się mniej oczywiście. To konto masz stricte firmowe, czy zdarzają się tam też prywatne operacje?