Księgowość Autor: Pawel_od_firmy |

Czy laptop kupiony do JDG za ponad 10 tys. zł trzeba ująć jako środek trwały?

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą w branży graficznej i w maju kupiłem nowy laptop do pracy za 10 800 zł brutto na fakturę firmową. Sprzęt będzie używany praktycznie wyłącznie do obsługi projektów, obróbki plików i kontaktu z klientami. Jestem na KPiR i rozliczam się na zasadach ogólnych, a działalność prowadzę drugi rok. Czy przy takiej kwocie taki zakup trzeba wpisywać do ewidencji środków trwałych, czy można to ująć inaczej w kosztach? Zastanawia mnie też, czy znaczenie ma to, że laptop kupiłem jako jeden zestaw z systemem i dodatkową pamięcią, a nie w osobnych pozycjach. Księgowa jest chwilowo niedostępna, a chciałbym dobrze przygotować dokumenty jeszcze przed zamknięciem miesiąca. Czy ktoś miał podobną sytuację przy zakupie sprzętu komputerowego do JDG?

Dyskusja Ekspertów

2 Komentarzy
I
Ilona_fin
Jeśli ten laptop ma być używany w firmie dłużej niż rok, to przy takiej wartości co do zasady ujmuje się go w ewidencji środków trwałych i rozlicza przez amortyzację, a nie jednorazowo w kosztach. Jesteś vatowcem czy liczysz wartość brutto, bo to też ma znaczenie przy limicie?
S
SzymonR
U mnie przy takim zakupie księgowa kazała wrzucić laptop do ewidencji środków trwałych, bo przy wartości powyżej 10 tys. zł nie szedł już normalnie w koszty jednorazowo, tylko przez amortyzację. Masz tę kwotę 10 800 zł brutto dlatego, że nie odliczasz VAT, czy jesteś zwolniony z VAT?