Podatki Autor: KonradOdFinansow |

Ulga na dziecko przy opiece naprzemiennej po rozwodzie za 2025 – czy można odliczyć połowę w PIT?

Jestem po rozwodzie i w 2025 r. mamy z byłą żoną opiekę naprzemienną nad dzieckiem, mniej więcej po połowie miesiąca, ale dziecko jest zgłoszone do szkoły i lekarza głównie u niej. Oboje pracujemy na etacie i każde z nas ponosi część codziennych kosztów, natomiast w wyroku nie ma dokładnie wpisane, jak mamy podzielić ulgę na dziecko przy rozliczeniu rocznym. Zastanawiam się, czy w takiej sytuacji mogę w swoim PIT odliczyć połowę ulgi, jeśli druga strona twierdzi, że całość powinna rozliczyć ona. Czy decyduje faktyczna opieka? Czy ma znaczenie, kto pobiera 800+?

Dyskusja Ekspertów

3 Komentarzy
P
piotr_od_raty
Przy opiece naprzemiennej sama szkoła czy lekarz po stronie mamy zwykle nie przesądza o uldze, tylko bardziej to, czy faktycznie oboje wykonujecie władzę rodzicielską i opieka jest realnie dzielona. Jeśli nie macie między sobą ustalonej innej proporcji, to przy takim układzie często wychodzi podział po 50%. Duże znaczenie ma też to, czy przez cały 2025 r. opieka naprzemienna faktycznie działała w praktyce, a nie tylko była na papierze. Czy macie to jakoś zapisane w wyroku albo ugodzie, nawet bez wskazania samej ulgi?
J
JoannaM
Miałem podobną sytuację po rozwodzie i przy opiece naprzemiennej bez ustalonego podziału ulgi wyszło nam po prostu 50/50 w PIT. To, że szkoła czy lekarz są bardziej ogarnięte przez matkę, samo w sobie nie przesądza ulgi, jeśli faktycznie oboje wykonujecie opiekę i ponosicie koszty. Kluczowe jest raczej to, czy w wyroku albo porozumieniu faktycznie macie wpisaną pieczę naprzemienną, bo przy braku porozumienia zwykle właśnie idzie po połowie. W wyroku masz wprost zapis o opiece naprzemiennej?
M
Mirek_od_podatkow
Jeśli faktycznie macie opiekę naprzemienną i oboje wykonujecie władzę rodzicielską, to przy braku innego ustalenia ulgę na dziecko za 2025 r. co do zasady można podzielić po 50% w PIT, nawet jeśli szkoła czy lekarz są formalnie bardziej „u mamy”. Czy między Wami jest zgoda, żeby każde odliczyło połowę?