Księgowość Autor: Monika_W |

Czy abonament za telefon i internet używany częściowo prywatnie można ująć w kosztach JDG?

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą i korzystam z telefonu oraz internetu zarówno do celów firmowych, jak i prywatnych. Otrzymuję faktury wystawione na dane firmowe, ale nie jestem w stanie wykazać, że usługi są wykorzystywane wyłącznie w działalności. Czy w takiej sytuacji można ująć takie wydatki w kosztach uzyskania przychodu tylko w odpowiedniej części? Jeśli tak, to w jaki sposób prawidłowo ustalić proporcję wykorzystania firmowego i czy urząd skarbowy wymaga do tego dodatkowej dokumentacji? Chciałabym upewnić się, jak poprawnie rozliczyć taki abonament w KPiR, aby nie popełnić błędu.

Dyskusja Ekspertów

5 Komentarzy
S
SzymonR
Tak, co do zasady możesz wrzucić w koszty tylko tę część abonamentu za telefon i internet, która faktycznie ma związek z działalnością, a przy użytku mieszanym po prostu przyjmuje się rozsądną proporcję i dobrze mieć ją czymś uzasadnioną na wypadek pytań z urzędu. Jeśli chcesz, mogę od razu podpowiedzieć, jak taką proporcję opisać w praktyce przy JDG?
P
PatrykR
RE: SzymonR
SzymonR ma rację co do samej proporcji, ale samo „rozsądne przyjęcie” może być trochę zbyt skrótowe, bo dobrze, żeby dało się później wyjaśnić, skąd wziął się konkretny podział i dlaczego akurat taka część ma związek z działalnością. Masz ten telefon i internet używany mniej więcej pół na pół, czy jednak firmowo wychodzi tego wyraźnie więcej?
L
LucynaW
RE: SzymonR
Też mam takie podejście jak SzymonR, bo przy mieszanym używaniu trudno udawać, że 100% idzie na firmę. U siebie rozliczałem to po prostu proporcją, którą dało się logicznie obronić, np. według tego, jak faktycznie korzystałem z telefonu i internetu w pracy na co dzień. Kluczowe było dla mnie to, żeby trzymać się jednej metody, a nie zmieniać jej co miesiąc pod wyższą kwotę. Faktura na dane firmy oczywiście pomaga, ale sama nie załatwia tematu, jeśli sprzęt i usługi służą też prywatnie. W praktyce dobrze działa zwykły zdrowy rozsądek i zapisanie sobie, skąd wzięła się dana proporcja, żeby po czasie pamiętać, dlaczego akurat taka. Ja miałem kiedyś ustawione 50/50 przy telefonie i wyższą część przy internecie, bo realnie internet był mi potrzebny głównie do pracy. Nikt nie oczekuje aptekarskiej dokładności, bardziej sensownego uzasadnienia. A u Ciebie to jest bardziej telefon, internet czy oba mniej więcej po równo?
I
Ilona_fin
Tak, zwykle ujmuje się to w kosztach tylko w takiej części, w jakiej telefon i internet są faktycznie używane w działalności, więc trzeba przyjąć rozsądny proporcjonalny podział i konsekwentnie się go trzymać. Jeśli chcesz, mogę też podpowiedzieć, jak taką proporcję najprościej opisać na wypadek kontroli.
M
MagdaW
Tak, co do zasady możesz ująć taki wydatek w kosztach tylko w tej części, w jakiej telefon i internet są faktycznie używane w działalności. Jeśli nie da się wykazać wykorzystania wyłącznie firmowego, przyjmuje się rozsądny i dający się obronić podział, np. procentowo, zgodnie z realnym użyciem. Dobrze, żeby ten podział był konsekwentny i wynikał z jakiegoś prostego uzasadnienia, bo w razie pytania z urzędu trzeba będzie pokazać, skąd wzięła się dana proporcja. Chodzi Ci tylko o ujęcie w kosztach, czy też o odliczenie VAT?