Księgowość Autor: Monika_W |

Czy abonament za telefon i internet używany częściowo prywatnie można ująć w kosztach JDG?

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą i korzystam z telefonu oraz internetu zarówno do celów firmowych, jak i prywatnych. Otrzymuję faktury wystawione na dane firmowe, ale nie jestem w stanie wykazać, że usługi są wykorzystywane wyłącznie w działalności. Czy w takiej sytuacji można ująć takie wydatki w kosztach uzyskania przychodu tylko w odpowiedniej części? Jeśli tak, to w jaki sposób prawidłowo ustalić proporcję wykorzystania firmowego i czy urząd skarbowy wymaga do tego dodatkowej dokumentacji? Chciałabym upewnić się, jak poprawnie rozliczyć taki abonament w KPiR, aby nie popełnić błędu.

Dyskusja Ekspertów

3 Komentarzy
S
SzymonR
Tak, co do zasady możesz wrzucić w koszty tylko tę część abonamentu za telefon i internet, która faktycznie ma związek z działalnością, a przy użytku mieszanym po prostu przyjmuje się rozsądną proporcję i dobrze mieć ją czymś uzasadnioną na wypadek pytań z urzędu. Jeśli chcesz, mogę od razu podpowiedzieć, jak taką proporcję opisać w praktyce przy JDG?
P
PatrykR
RE: SzymonR
SzymonR ma rację co do samej proporcji, ale samo „rozsądne przyjęcie” może być trochę zbyt skrótowe, bo dobrze, żeby dało się później wyjaśnić, skąd wziął się konkretny podział i dlaczego akurat taka część ma związek z działalnością. Masz ten telefon i internet używany mniej więcej pół na pół, czy jednak firmowo wychodzi tego wyraźnie więcej?
I
Ilona_fin
Tak, zwykle ujmuje się to w kosztach tylko w takiej części, w jakiej telefon i internet są faktycznie używane w działalności, więc trzeba przyjąć rozsądny proporcjonalny podział i konsekwentnie się go trzymać. Jeśli chcesz, mogę też podpowiedzieć, jak taką proporcję najprościej opisać na wypadek kontroli.