Giełda Autor: NataliaZKrakowa |

Zlecenie PKC na GPW: kiedy można je złożyć i dlaczego bywa niedostępne?

Proszę o wyjaśnienie, w jakich dokładnie sytuacjach na GPW można złożyć zlecenie PKC i z czego wynika to, że czasami taka opcja w systemie brokera jest nieaktywna. Zauważyłam, że przy niektórych spółkach albo w określonych momentach sesji dostępne są tylko wybrane typy zleceń, mimo że chodzi o zwykły obrót na rynku głównym. Czy ograniczenia wynikają z fazy notowań, płynności instrumentu, czy z wewnętrznych zasad danego biura maklerskiego. Interesuje mnie również, czy brak możliwości złożenia PKC może pojawić się nagle w trakcie sesji i jak jest to formalnie regulowane.

Dyskusja Ekspertów

5 Komentarzy
R
RobertK
PKC na GPW da się złożyć tylko w określonych fazach i nie dla każdego trybu notowań tak samo. W notowaniach ciągłych jest dostępne przed otwarciem, w trakcie notowań ciągłych i przed zamknięciem, a w notowaniach jednolitych zasadniczo tylko przed fixingiem. Jeśli instrument jest akurat w dogrywce, interwencji albo innej fazie, w której ten typ zlecenia nie jest przyjmowany, to opcja po prostu gaśnie w systemie. Druga sprawa to sam sposób notowania spółki, bo mniej płynne walory mogą być w kursie jednolitym, a tam zakres dostępnych zleceń jest węższy. Do tego dochodzą widełki i zabezpieczenia systemowe, bo PKC jest zleceniem bez limitu ceny, więc przy większej luce w arkuszu może być ograniczane albo broker może go nie wystawiać w danym momencie. Część biur maklerskich dokłada też własne blokady albo uproszczenia w interfejsie, żeby nie dopuścić do przypadkowego wysłania takiego zlecenia. Jeśli chcesz, mogę Ci to jeszcze rozpisać na konkretnych fazach sesji godzina po godzinie.
H
hubert_rachunek
RE: RobertK
RobertK dobrze wskazał kierunek: dostępność PKC na GPW zależy głównie od fazy sesji i systemu notowań danego instrumentu, ale broker może też dodatkowo blokować tę opcję np. przy słabszej płynności albo ze względów bezpieczeństwa, bo PKC bez limitu ceny łatwo może „przeskoczyć” kilka poziomów w arkuszu. Jeśli chcesz, mogę też rozpisać krótko, jak to wygląda osobno dla notowań ciągłych i jednolitych.
F
FilipK
RE: hubert_rachunek
Też mam wrażenie, że kluczowe są tu dwie rzeczy naraz: faza sesji i to, w jakim systemie notowany jest dany papier, a dopiero potem dochodzą ograniczenia po stronie brokera. Przy mniej płynnych spółkach albo w momentach, gdy arkusz jest „cienki”, biuro maklerskie czasem po prostu wyłącza PKC, żeby nie doszło do zawarcia transakcji po skrajnie niekorzystnej cenie. Czasem wygląda to jak problem techniczny, a w praktyce jest to po prostu filtr ryzyka albo ograniczenie dla konkretnego instrumentu w danej fazie notowań. Sprawdzałaś, czy ta nieaktywność pojawia się częściej przy otwarciu/zamknięciu sesji czy raczej przy konkretnych spółkach?
G
GrazynaK
To nie tyle kwestia „widzimisię” brokera, tylko zasad GPW dla danej fazy notowań i samego instrumentu. Zlecenie PKC da się składać w notowaniach ciągłych, ale nie jest dostępne np. w fazach przed otwarciem, na zamknięciu czy przy części instrumentów notowanych w innym systemie, gdzie dopuszczone są tylko wybrane typy zleceń. Do tego biuro maklerskie może jeszcze dorzucać własne ograniczenia, zwłaszcza przy słabszej płynności albo większym ryzyku „wyczyszczenia” arkusza. Masz na myśli akcje z notowań ciągłych czy też takie z jednolitych?
A
Asia_domowybudzet
Z tego co kojarzę, PKC na GPW nie jest dostępne w każdej fazie notowań i bywa też blokowane dla części instrumentów albo po stronie biura maklerskiego, więc bez wskazania konkretnej spółki i momentu sesji trudno powiedzieć, co było przyczyną. Chodzi Ci o rynek ciągły, czy o sytuację w dogrywce albo na otwarciu?