Podatki Autor: WojtekPodatnik |

Zakup samochodu od osoby prywatnej w 2025 roku – do kiedy złożyć PCC-3 i od jakiej kwoty liczyć podatek?

Kupiłem używany samochód od osoby prywatnej i w umowie wpisaliśmy cenę niższą niż podobne auta z ogłoszeń, bo auto ma kilka usterek. Nie prowadzę działalności i to mój pierwszy taki zakup, więc nie chcę czegoś przeoczyć przy formalnościach. Do kiedy trzeba złożyć PCC-3 i czy podatek liczy się od kwoty z umowy, czy urząd może przyjąć inną wartość?

Dyskusja Ekspertów

2 Komentarzy
Z
ZbyszekK
Ja przy takim zakupie składałem PCC-3 w ciągu 14 dni od daty na umowie i od razu płaciłem 2% podatku. W praktyce urząd patrzy nie tylko na kwotę z umowy, ale na wartość rynkową auta, więc jeśli cena jest wyraźnie niższa niż w ogłoszeniach, mogą poprosić o wyjaśnienie. Jeśli auto faktycznie ma usterki, to dobrze mieć pod ręką coś na potwierdzenie, np. opis wad z umowy, zdjęcia albo wycenę napraw, bo to zwykle tłumaczy niższą cenę. Macie te usterki wpisane wprost w umowie?
J
JagodaM
Ja przy swoim aucie składałem PCC-3 w ciągu 14 dni od daty umowy i podatek wyszedł 2%. Liczy się co do zasady wartość rynkowa samochodu, a nie sama kwota wpisana w umowie, więc jak cena jest wyraźnie niższa, urząd może to zakwestionować i wezwać do wyjaśnień. Jeśli auto faktycznie ma usterki, to dobrze mieć pod ręką ogłoszenie, opis wad, zdjęcia albo wycenę z warsztatu, bo to tłumaczy niższą cenę. Duża była ta różnica względem podobnych ogłoszeń?