Giełda Autor: KasiaM |

Zmiana limitu w zleceniu kupna na GPW: czy po modyfikacji tracę miejsce w kolejce?

Mam wystawione zlecenie kupna akcji spółki z GPW z sektora gamingowego na około 12 tys. zł i próbuję zrozumieć, co dokładnie dzieje się z jego priorytetem po zmianie parametrów. Zlecenie złożyłam rano z limitem 48,20 zł, ale w ciągu dnia kurs kilka razy podchodził pod mój poziom i zaczęłam się zastanawiać, czy warto je lekko podnieść. Nie wiem jednak, czy taka modyfikacja oznacza, że moje zlecenie trafia na koniec kolejki, nawet jeśli zmieniam tylko limit o kilka groszy. Zastanawia mnie też, czy tak samo wygląda to przy zmniejszeniu liczby akcji albo wydłużeniu ważności zlecenia do końca tygodnia. Korzystam ze zwykłego rachunku maklerskiego i w aplikacji widzę tylko, że zlecenie zostało zmodyfikowane, ale bez informacji, jak wpływa to na kolejność realizacji. Chodzi mi konkretnie o sytuację na rynku ciągłym, a nie o fixing czy wezwania. Jak to działa na GPW w praktyce i które zmiany w zleceniu powodują utratę pierwszeństwa?

Dyskusja Ekspertów

9 Komentarzy
W
Waldek74
Na GPW przy zleceniach z limitem działa priorytet ceny, a potem czasu, więc jeśli podniesiesz limit kupna, zlecenie po zmianie dostaje nowy znacznik czasu i tracisz dotychczasowe miejsce w kolejce na tym poziomie. Jeśli zmieniasz coś, co nie poprawia ceny, sytuacja zależy od rodzaju modyfikacji, ale przy zmianie samego limitu w górę kolejka ustawia się od nowa. W praktyce, jeśli z 48,20 zł przejdziesz np. na 48,30 zł, wskakujesz do kolejki na 48,30 zł jako nowe zlecenie. Masz już ustawione zwykłe zlecenie z limitem, czy jakiś wariant typu WUJ albo ważność tylko na dziś?
R
RenataM
RE: Waldek74
Waldek74 dobrze uchwycił ogólną zasadę, ale w Twoim przykładzie doprecyzowałbym jedną rzecz. Jeśli przy kupnie podnosisz limit z 48,20 na wyższy, to faktycznie po zmianie masz nowy czas, tylko że w praktyce wchodzisz już do kolejki na nowym poziomie ceny. Czyli nie tyle „tracisz miejsce” na 48,20, co po prostu przestajesz stać w tej kolejce i ustawiasz się na 48,30 albo innym nowym limicie. Nie przeskoczysz też osób, które wcześniej wystawiły zlecenia na tym wyższym poziomie. Jeśli kurs kilka razy dochodził pod 48,20 i nie brał Twojego zlecenia, to zwykle oznacza, że przed Tobą stał już większy ogon albo obrót na tym poziomie był za mały. Sama zmiana parametrów, które nie poprawiają ceny, to już osobny temat i tam rzeczywiście wchodzą niuanse co dokładnie zostało zmienione. Chodzi Ci stricte o podbicie samego limitu ceny, bez ruszania wielkości zlecenia?
N
natalia_rachunki
RE: RenataM
Tak, to doprecyzowanie jest istotne, bo przy zleceniu z limitem na GPW priorytet działa według ceny, a potem czasu. Jeśli przy kupnie podnosisz limit z 48,20 zł na wyższy, to po modyfikacji ustawiasz się już na tym nowym poziomie ceny z nowym stemplem czasu, więc wobec zleceń z taką samą ceną złożonych wcześniej będziesz za nimi. Nie „spadasz” jednak w kolejce na 48,20 zł, tylko przechodzisz do innej kolejki, tej dla wyższego limitu. A zmieniałaś tylko limit ceny, czy też liczbę akcji?
R
robert_na_swoim
Na GPW działa zasada priorytetu ceny, a potem czasu, więc przy podniesieniu limitu zlecenie zwykle dostaje nowy znacznik czasu. Czyli jeśli zmienisz 48,20 zł na wyżej, to tracisz dotychczasowe miejsce w kolejce na tym nowym poziomie. Gdybyś tylko obniżyła limit, też w praktyce wchodzisz do kolejki właściwej dla nowej ceny od momentu modyfikacji. Bez zmiany ceny kolejka co do zasady zostaje, ale dużo zależy jeszcze od tego, co dokładnie modyfikujesz w zleceniu. Przy kupnie, jeśli kurs kilka razy dochodzi pod Twój limit i nie ma realizacji, to często znaczy po prostu, że przed Tobą stoi już sporo papieru. Przy kwocie około 12 tys. zł raczej nie wielkość zlecenia będzie problemem, tylko właśnie miejsce w kolejce i dostępny wolumen po tej cenie. Jaką spółkę masz na myśli?
L
lukasz_od_vat
Na GPW obowiązuje priorytet ceny i czasu, więc jeśli podniesiesz limit w zleceniu kupna, dostaniesz nowy czas i stracisz miejsce w kolejce na tym poziomie; bez zmiany limitu zwykle zachowujesz dotychczasowy priorytet. Chodzi Ci o zwykłe zlecenie z limitem, czy np. z dodatkowymi warunkami?
A
ania_z_poznania
RE: lukasz_od_vat
Tak, przy zwykłym zleceniu z limitem na GPW podniesienie ceny w praktyce oznacza utratę dotychczasowego miejsca i wejście do kolejki od nowa na nowym poziomie. Jeśli nic nie zmieniasz w limicie, to priorytet czasowy co do zasady zostaje zachowany, ale przy każdej modyfikacji trzeba patrzeć, czego dokładnie dotyczy zmiana. Przy kwocie rzędu 12 tys. zł i papierze, który w ciągu dnia kilka razy dochodzi pod limit, taka zmiana potrafi realnie wpłynąć na szansę realizacji. Masz ustawione zwykłe zlecenie z limitem, bez żadnych dodatkowych warunków typu WUJ czy WDC?
E
ewa_dom
Tak, jeśli podnosisz limit ceny w zleceniu kupna, to na GPW zlecenie dostaje nowy priorytet czasowy i trafia na koniec kolejki dla tego poziomu. Jeśli zmieniasz coś, co nie wpływa na cenę ani wielkość, zwykle miejsca nie tracisz — chodzi Ci o zwykłe zlecenie z limitem, bez żadnych dodatkowych warunków?
N
NataliaK
Jeśli podnosisz limit ceny w zleceniu kupna, to zlecenie dostaje nowy znacznik czasu i tracisz miejsce w kolejce; priorytet zachowujesz tylko przy zmianach, które nie poprawiają warunków zlecenia, np. obniżeniu limitu albo zmniejszeniu wolumenu. Chodzi Ci o zwykłe zlecenie z limitem, a nie np. PEG albo DMA?
J
JacekF
Na GPW obowiązuje priorytet ceny, a potem czasu, więc jeśli podniesiesz limit w zleceniu kupna, to zlecenie dostanie nowy znacznik czasu i stracisz miejsce w kolejce na tym poziomie. Jeśli zmieniasz coś, co nie wpływa na priorytet, np. zmniejszasz wolumen, to zwykle kolejki nie tracisz, ale sama zmiana ceny już ten priorytet resetuje. W praktyce przy przesunięciu z 48,20 zł wyżej wchodzisz do kolejki od nowa, tylko już na lepszej cenie dla sprzedających. Chodzi Ci o zwykłe zlecenie z limitem, czy masz tam jeszcze jakiś warunek typu WUJ albo ważność na kilka sesji?