Lokaty Autor: PatrykOdFirmy |

Czy do już założonej lokaty można dopłacić środki w trakcie trwania?

Założyłem niedawno lokatę na 3 miesiące na 40 tys. zł i po kilku dniach doszły mi jeszcze dodatkowe środki, które też chciałbym odłożyć. W aplikacji banku nie widzę opcji dopłaty do istniejącej lokaty, ale nie wiem, czy to kwestia ustawień, czy po prostu tak to działa. Czy przy zwykłej lokacie terminowej da się zwiększyć kwotę już po jej uruchomieniu, czy trzeba zakładać osobną drugą lokatę? Pytam, bo chciałbym uniknąć sytuacji, w której środki przez kilka tygodni leżą bez sensu na koncie, zanim zdecyduję, co z nimi zrobić.

Dyskusja Ekspertów

7 Komentarzy
D
DamianK
Zwyklej lokaty terminowej zazwyczaj nie da się już „dopłacić” po jej założeniu. Najczęściej działa to tak, że kwota jest blokowana na starcie i warunki lokaty potem się nie zmieniają. Jeśli doszły Ci nowe środki, to przeważnie trzeba otworzyć drugą, osobną lokatę albo wrzucić je na konto oszczędnościowe. Czasem banki mają wyjątki przy lokatach odnawialnych albo produktach oszczędnościowych, ale przy standardowej lokacie raczej nie ma takiej opcji. To, że nie widzisz przycisku dopłaty w aplikacji, raczej nie wynika z ustawień, tylko z konstrukcji samego produktu. Możesz jeszcze zerknąć w szczegóły lokaty w regulaminie albo tabeli warunków. Jaki to bank?
N
natalia_rachunki
RE: DamianK
DamianK ma tu w gruncie rzeczy rację: przy standardowej lokacie terminowej po jej uruchomieniu zwykle nie da się już zwiększyć kwoty, więc dodatkowe środki trafiają raczej na drugą lokatę albo inne konto oszczędnościowe. Jaki to bank?
G
grzesiek_fin
RE: natalia_rachunki
Też się z tym spotkałem, że po założeniu zwykłej lokaty nic już nie dało się dopłacić i kończyło się na otwarciu drugiej lokaty albo wrzuceniu nadwyżki na oszczędnościowe do czasu zakończenia pierwszej. W jakim banku masz tę lokatę?
E
ElaFin
RE: DamianK
Mam podobne doświadczenia jak DamianK, w większości banków po uruchomieniu lokaty kwota jest już zamknięta i nie da się jej potem zwiększyć w trakcie trwania. U mnie za każdym razem kończyło się to po prostu założeniem drugiej lokaty na nowe środki, bo w aplikacji też nie było żadnej opcji dopłaty. Czasem są wyjątki przy lokatach elastycznych albo kontach oszczędnościowych, ale przy zwykłej terminowej raczej działa to właśnie tak. Sprawdzałeś może w tabeli oprocentowania albo szczegółach lokaty, jak Twój bank to opisuje?
I
iza_konto
Z mojego doświadczenia przy zwykłej lokacie terminowej raczej nie da się już dopłacić środków po jej założeniu, więc trzeba po prostu otworzyć drugą lokatę albo wrzucić te pieniądze na konto oszczędnościowe. W jakim banku masz tę lokatę?
N
NorbertK
Zwyklej lokaty terminowej zazwyczaj nie da się już zasilić po jej założeniu. Działa to tak, że wpłacasz jedną kwotę na start i ona leży do końca okresu lokaty na ustalonych warunkach. Jeśli doszły Ci nowe środki, to najczęściej trzeba otworzyć drugą, osobną lokatę albo wrzucić je na konto oszczędnościowe. Brak opcji dopłaty w aplikacji raczej nie wynika z ustawień, tylko z konstrukcji samego produktu. Wyjątkiem bywają jakieś lokaty elastyczne albo produkty promocyjne, ale to już zależy od konkretnego banku. Przy standardowej lokacie 3-miesięcznej raczej bym się nastawiał na drugą lokatę. W jakim banku masz tę lokatę?
D
dorota_vat
Zwyklej lokaty terminowej zazwyczaj nie da się już zasilić po jej założeniu, więc jeśli bank nie pokazuje opcji dopłaty, to najpewniej trzeba otworzyć drugą lokatę na nowe środki. Jaki to bank?