Upadłość Autor: AnetaZWarszawy |

Upadłość konsumencka a zwrot podatku z urzędu skarbowego – czy trafi do syndyka?

Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i rozliczam właśnie PIT za poprzedni rok, kiedy jeszcze normalnie pracowałam. Z wyliczeń wychodzi mi niewielki zwrot podatku i nie wiem, czy takie pieniądze urząd skarbowy wypłaci mi na konto, czy przejmie je syndyk do masy upadłości. Nie chodzi o dużą kwotę, ale przy bieżących wydatkach ma to dla mnie znaczenie i próbuję zrozumieć, jak to wygląda w praktyce po wydaniu postanowienia o upadłości. Czy ktoś miał taką sytuację przy zwrocie z PIT po ogłoszeniu upadłości? Czy urząd skarbowy sam przekazuje zwrot syndykowi?

Dyskusja Ekspertów

2 Komentarzy
M
MarzenaK
U mnie syndyk od razu mówił, że zwrot podatku za okres sprzed ogłoszenia upadłości wchodzi do masy upadłości, więc urząd skarbowy sam zwrotu mi nie zostawił do swobodnego użycia. To, że kwota jest mała, niestety zwykle niewiele zmienia, bo liczy się to, z jakiego okresu ten zwrot wynika. W praktyce najlepiej wyjaśnić to z syndykiem, bo czasem znaczenie ma też dokładna data ogłoszenia upadłości i to, za jaki rok robisz rozliczenie. Masz już jakieś stanowisko od syndyka w tej sprawie?
I
Iza79
To zwykle zależy od tego, za jaki okres jest ten zwrot i kiedy dokładnie ogłoszono upadłość, bo syndyk może uznać go za składnik masy upadłości, jeśli dotyczy okresu sprzed ogłoszenia. Sama kwota nie zawsze ma tu znaczenie, bardziej źródło i moment powstania prawa do zwrotu. Dopytałabym jeszcze syndyka albo w sądzie, jak podchodzą do zwrotu z PIT za rok sprzed upadłości, żeby potem nie było nieporozumienia. A upadłość została ogłoszona już po zakończeniu tego roku podatkowego?