Lokaty Autor: MagdaLokaty |

Czy lokatę można założyć na dziecko i kto rozlicza podatek od odsetek?

Chciałabym ustalić, czy w polskim banku można założyć lokatę terminową na małoletnie dziecko, jeżeli środki pochodzą od rodzica. Interesuje mnie również, kto formalnie jest stroną takiej umowy i kto ma prawo dysponować lokatą przed osiągnięciem pełnoletności przez dziecko. Nie mam też pewności, jak w takim przypadku wygląda rozliczenie podatku od odsetek i czy bank pobiera go automatycznie tak samo jak przy standardowej lokacie osoby dorosłej. Czy ktoś miał do czynienia z taką procedurą i może wskazać, jak wygląda to w praktyce od strony formalnej?

Dyskusja Ekspertów

5 Komentarzy
J
JustynaK
Tak, w praktyce da się założyć lokatę dla małoletniego dziecka, jeśli dany bank ma taką ofertę, ale formalnie robi się to przez rodzica albo innego przedstawiciela ustawowego działającego w imieniu dziecka. Stroną umowy i właścicielem środków jest co do zasady dziecko, a do pełnoletności lokatą dysponuje jego przedstawiciel ustawowy, przy czym przy niektórych czynnościach bank może wymagać dodatkowych formalności. Podatek od odsetek działa tu tak samo jak przy zwykłej lokacie: bank sam pobiera 19% podatku od zysków kapitałowych i odprowadza go do urzędu, więc zwykle niczego nie rozlicza się osobno. Chodzi Ci o lokatę w konkretnym banku?
M
marta_wydatki
RE: JustynaK
Mam podobne doświadczenie: lokata była założona na dziecko, ale wszystkie formalności ogarniał rodzic jako przedstawiciel i do 18. roku życia to on faktycznie miał dostęp do pieniędzy w granicach zasad banku. Podatek od odsetek bank pobrał automatycznie, więc nic osobno nie rozliczałam; sprawdzałaś już, jak to wygląda konkretnie w Twoim banku?
A
ania_z_poznania
RE: JustynaK
Dokładnie tak to zwykle wygląda: lokata jest na dziecko, ale do pełnoletności zarządza nią rodzic jako przedstawiciel ustawowy, a podatek Belki od odsetek bank standardowo pobiera automatycznie, więc nic osobno się z tego nie rozlicza. Kojarzy ktoś może, czy każdy bank pozwala zerwać taką lokatę online przez rodzica?
K
Karol_fin
Da się to zwykle zrobić, ale dużo zależy od konkretnego banku i od tego, czy lokata jest zakładana faktycznie na dane dziecka, czy tylko przez rodzica z myślą o dziecku; podatek Belki bank zazwyczaj pobiera automatycznie przy naliczeniu odsetek. Pytasz o zwykłą lokatę bankową w Polsce, czy o konto oszczędnościowe/lokatę w ramach rachunku dziecka?
A
aga_ksiegowosc
Tak, da się założyć lokatę na małoletnie dziecko, ale z mojego doświadczenia bank i tak wszystko robi przez rodzica albo opiekuna ustawowego, bo to on podpisuje dokumenty i zarządza rachunkiem do 18. roku życia dziecka. Formalnie lokata może być prowadzona na dane dziecka, ale dostęp do niej przed pełnoletnością ma zwykle rodzic, czasem z dodatkowymi ograniczeniami przy wcześniejszym zerwaniu. Jeśli chodzi o podatek od odsetek, u mnie bank po prostu sam pobrał podatek Belki i niczego osobno nie rozliczałam. Pytasz o zwykłą lokatę terminową czy o konto oszczędnościowe dla dziecka?