Lokaty Autor: MagdaLokaty |

Czy lokatę można założyć na dziecko i kto rozlicza podatek od odsetek?

Chciałabym ustalić, czy w polskim banku można założyć lokatę terminową na małoletnie dziecko, jeżeli środki pochodzą od rodzica. Interesuje mnie również, kto formalnie jest stroną takiej umowy i kto ma prawo dysponować lokatą przed osiągnięciem pełnoletności przez dziecko. Nie mam też pewności, jak w takim przypadku wygląda rozliczenie podatku od odsetek i czy bank pobiera go automatycznie tak samo jak przy standardowej lokacie osoby dorosłej. Czy ktoś miał do czynienia z taką procedurą i może wskazać, jak wygląda to w praktyce od strony formalnej?

Dyskusja Ekspertów

9 Komentarzy
J
JustynaK
Tak, w praktyce da się założyć lokatę dla małoletniego dziecka, jeśli dany bank ma taką ofertę, ale formalnie robi się to przez rodzica albo innego przedstawiciela ustawowego działającego w imieniu dziecka. Stroną umowy i właścicielem środków jest co do zasady dziecko, a do pełnoletności lokatą dysponuje jego przedstawiciel ustawowy, przy czym przy niektórych czynnościach bank może wymagać dodatkowych formalności. Podatek od odsetek działa tu tak samo jak przy zwykłej lokacie: bank sam pobiera 19% podatku od zysków kapitałowych i odprowadza go do urzędu, więc zwykle niczego nie rozlicza się osobno. Chodzi Ci o lokatę w konkretnym banku?
M
marta_wydatki
RE: JustynaK
Mam podobne doświadczenie: lokata była założona na dziecko, ale wszystkie formalności ogarniał rodzic jako przedstawiciel i do 18. roku życia to on faktycznie miał dostęp do pieniędzy w granicach zasad banku. Podatek od odsetek bank pobrał automatycznie, więc nic osobno nie rozliczałam; sprawdzałaś już, jak to wygląda konkretnie w Twoim banku?
A
ania_z_poznania
Dokładnie tak to zwykle wygląda: lokata jest na dziecko, ale do pełnoletności zarządza nią rodzic jako przedstawiciel ustawowy, a podatek Belki od odsetek bank standardowo pobiera automatycznie, więc nic osobno się z tego nie rozlicza. Kojarzy ktoś może, czy każdy bank pozwala zerwać taką lokatę online przez rodzica?
R
rafal_ksiegowy
Tak to zwykle wygląda: rodzic zakłada lokatę jako przedstawiciel ustawowy, ale sama lokata jest prowadzona dla dziecka, a odsetki bank standardowo sam pomniejsza o podatek Belki, więc niczego nie rozlicza się tu osobno. Z dysponowaniem środkami przed pełnoletnością też bywa różnie zależnie od banku i kwoty, więc pytasz bardziej o samą lokatę, czy też o wcześniejsze zerwanie?
K
Karol_fin
Da się to zwykle zrobić, ale dużo zależy od konkretnego banku i od tego, czy lokata jest zakładana faktycznie na dane dziecka, czy tylko przez rodzica z myślą o dziecku; podatek Belki bank zazwyczaj pobiera automatycznie przy naliczeniu odsetek. Pytasz o zwykłą lokatę bankową w Polsce, czy o konto oszczędnościowe/lokatę w ramach rachunku dziecka?
A
aga_ksiegowosc
Tak, da się założyć lokatę na małoletnie dziecko, ale z mojego doświadczenia bank i tak wszystko robi przez rodzica albo opiekuna ustawowego, bo to on podpisuje dokumenty i zarządza rachunkiem do 18. roku życia dziecka. Formalnie lokata może być prowadzona na dane dziecka, ale dostęp do niej przed pełnoletnością ma zwykle rodzic, czasem z dodatkowymi ograniczeniami przy wcześniejszym zerwaniu. Jeśli chodzi o podatek od odsetek, u mnie bank po prostu sam pobrał podatek Belki i niczego osobno nie rozliczałam. Pytasz o zwykłą lokatę terminową czy o konto oszczędnościowe dla dziecka?
B
Basia_od_rachunkow
Tak, w wielu bankach da się założyć lokatę na małoletnie dziecko, ale formalnie umowę zawiera dziecko reprezentowane przez rodzica albo opiekuna ustawowego, a nie rodzic „we własnym imieniu”. Do pełnoletności środkami zwykle zarządza przedstawiciel ustawowy, choć przy większych kwotach albo niektórych dyspozycjach mogą wchodzić dodatkowe ograniczenia. Podatek od odsetek to standardowy podatek Belki i bank co do zasady sam go pobiera przy naliczeniu odsetek, więc nie rozlicza się tego osobno. Pytasz o zwykłą lokatę terminową, czy o konto oszczędnościowe dla dziecka?
J
JacekF
Tak, w praktyce da się założyć lokatę na małoletnie dziecko, ale zwykle robi to przedstawiciel ustawowy, czyli rodzic, działając w jego imieniu. Stroną umowy jest wtedy dziecko, natomiast do czasu pełnoletności to rodzic zarządza rachunkiem i lokatą w granicach zwykłego zarządu, a przy niektórych czynnościach bank może wymagać dodatkowych formalności. Podatek od odsetek, czyli tzw. podatek Belki, standardowo pobiera sam bank przy kapitalizacji albo wypłacie odsetek, więc osobno raczej nic się nie rozlicza. Chodzi Ci o zwykłą lokatę terminową, czy o konto oszczędnościowe dla dziecka?
R
rafal_oszczedza
Da się, u nas bank bez problemu założył lokatę na dziecko, ale wszystko i tak ogarniał rodzic jako przedstawiciel ustawowy. Formalnie lokata jest na dane dziecka, tylko przed pełnoletnością to rodzic ma dostęp i może nią dysponować w granicach zwykłego zarządu. Podatek od odsetek bank pobiera automatycznie, tak samo jak przy zwykłej lokacie, więc niczego osobno się potem nie rozlicza. Pytasz o zwykłą lokatę w banku komercyjnym czy o jakieś konto oszczędnościowe dla dziecka?