Upadłość Autor: AgnieszkaBudzet |

Spadek po rodzicu w trakcie upadłości konsumenckiej – co dzieje się z udziałem w mieszkaniu?

Jestem na etapie przygotowywania wniosku o upadłość konsumencką i właśnie pojawiła się sprawa spadkowa po moim ojcu. W grę wchodzi niewielki udział w mieszkaniu, którego nie da się łatwo sprzedać, bo korzysta z niego jeszcze rodzina. Nie wiem, jak taki odziedziczony udział jest traktowany, jeśli postępowanie ruszy teraz albo jeśli spadek zostanie formalnie potwierdzony już w jego trakcie. Chciałabym zrozumieć, czy w takiej sytuacji sąd i syndyk patrzą na sam fakt nabycia spadku, czy dopiero na możliwość realnego uzyskania z niego pieniędzy. Czy taki spadek trzeba od razu zgłaszać? Czy udział w mieszkaniu automatycznie wchodzi do masy upadłości?

Dyskusja Ekspertów

3 Komentarzy
N
NataliaK
Z tego co wiem, udział w spadku co do zasady wchodzi do masy upadłości, nawet jeśli to tylko część mieszkania i trudno ją sprzedać, a znaczenie ma raczej moment nabycia spadku niż samo późniejsze potwierdzenie tego przez sąd albo notariusza. Ojciec zmarł już przed złożeniem wniosku czy sprawa pojawiła się dopiero teraz formalnie?
P
PawelM
RE: NataliaK
NataliaK jest blisko sedna, ale tu łatwo zgubić ważny szczegół: przy spadku zwykle liczy się chwila śmierci spadkodawcy, a późniejsze stwierdzenie nabycia spadku tylko to potwierdza. Jeśli ojciec zmarł jeszcze przed złożeniem wniosku, to taki udział co do zasady będzie brany pod uwagę w upadłości, nawet gdy jest mały i kłopotliwy do sprzedaży. Sam fakt, że rodzina mieszka w lokalu, nie powoduje automatycznie, że ten udział „znika” z masy, tylko bardziej wpływa na to, co realnie da się z nim zrobić. Ojciec zmarł przed złożeniem wniosku czy już po jego złożeniu?
A
adam_warszawa
To nie działa tak, że liczy się dopiero formalne potwierdzenie spadku, bo w praktyce znaczenie ma sam moment nabycia spadku, więc udział po ojcu może wejść do masy upadłości nawet wtedy, gdy stwierdzenie nabycia albo akt poświadczenia dziedziczenia pojawi się już w trakcie postępowania. Ojciec zmarł przed złożeniem wniosku czy dopiero później?