Kredyty Autor: Joanna84 |

Kredyt hipoteczny a niedawno spłacony kredyt gotówkowy – czy bank bierze to pod uwagę?

Planuję złożyć wniosek o kredyt hipoteczny, ale kilka tygodni temu spłaciłam wcześniej kredyt gotówkowy, który miałam jeszcze na ponad rok. W BIK pewnie będzie widać całą historię tego zobowiązania i zastanawiam się, czy bank potraktuje to neutralnie, czy może będzie analizował, dlaczego kredyt został zamknięty tuż przed wnioskiem. Nie mam opóźnień w spłatach, ale zależy mi na tym, żeby dobrze zrozumieć, jak taka sytuacja wygląda przy liczeniu zdolności. Czy bank od razu nie liczy już tej raty po spłacie? Czy trzeba dostarczyć zaświadczenie o zamknięciu kredytu?

Dyskusja Ekspertów

3 Komentarzy
H
Halina_fin
Sama wcześniejsza spłata kredytu gotówkowego raczej nie powinna być minusem, jeśli historia była bez opóźnień, ale bank może jeszcze przez chwilę widzieć zobowiązanie w raportach albo poprosić o potwierdzenie zamknięcia. Masz już zaświadczenie z banku o całkowitej spłacie?
A
aga_ksiegowosc
Bank zwykle patrzy na to raczej pozytywnie, bo zamknięty kredyt gotówkowy poprawia zdolność i pokazuje, że zobowiązanie było obsługiwane. Sama wcześniejsza spłata nie powinna być problemem, jeśli nie było opóźnień i wszystko jest już poprawnie odnotowane w BIK. Czasem systemy bankowe widzą zmianę z lekkim opóźnieniem, więc dobrze mieć potwierdzenie zamknięcia kredytu pod ręką. Masz już raport BIK po tej spłacie, czy jeszcze czekasz na aktualizację?
N
NikodemK
Bank raczej zobaczy w BIK, że kredyt był spłacany i został zamknięty, więc sama wcześniejsza spłata nie brzmi jak coś negatywnego. Przy hipotece bardziej liczy się aktualna zdolność, historia terminowych spłat i to, czy po zamknięciu zobowiązania nie pojawiły się nowe obciążenia. Jeśli nie było opóźnień, to taka historia może nawet wyglądać całkiem dobrze, bo pokazuje, że zobowiązanie zostało uregulowane. Pytanie tylko, czy w BIK status jest już zaktualizowany, bo czasem bank widzi jeszcze kredyt jako aktywny przez jakiś czas po spłacie. Wtedy może poprosić o zaświadczenie o całkowitej spłacie albo zamknięciu kredytu. Sam fakt, że kredyt został zamknięty tuż przed wnioskiem, nie musi oznaczać, że bank będzie doszukiwał się w tym problemu. Bardziej chodzi o to, żeby rata tego kredytu nie była już liczona do obciążeń. Masz już potwierdzenie z banku, że kredyt gotówkowy jest całkowicie zamknięty?