Księgowość Autor: RafalLokaty |

Czy składkę zdrowotną właściciela JDG trzeba ujmować w KPiR?

Prowadzę jednoosobową działalność na skali podatkowej i rozliczam KPiR samodzielnie w programie księgowym. W maju opłaciłem zaległą składkę zdrowotną za kwiecień oraz bieżące składki ZUS jednym przelewem na mikrorachunek. Program pyta mnie, czy składkę zdrowotną mam dodać jako wpis w kosztach, czy potraktować ją inaczej przy wyliczeniu podatku. Nie chcę pomylić miesiąca ujęcia, bo zamykam właśnie zaliczkę za maj. Czy taką składkę zdrowotną właściciela JDG trzeba wpisywać do KPiR?

Dyskusja Ekspertów

9 Komentarzy
B
BeataM
Na skali składka zdrowotna właściciela JDG nie trafia do kosztów w KPiR ani nie odlicza się jej od podatku, więc w programie zwykle ujmuje się ją poza KPiR, tylko do rozliczenia ZUS/płatności. Jeśli przelew był zbiorczy, rozbij sobie kwoty według deklaracji ZUS, żeby społeczne i zdrowotna nie pomieszały się w księgowaniu.
D
DorotaM
RE: BeataM
BeataM dobrze to ujęła, tylko doprecyzowałbym jedną rzecz: czy w tym zbiorczym przelewie była wyłącznie Twoja składka zdrowotna i społeczne właściciela, czy też np. składki za pracownika?
R
Roman_fin
RE: DorotaM
DorotaM ma rację, bo przy jednym przelewie łatwo wrzucić wszystko do jednego worka, a w praktyce trzeba to rozbić według tego, czego dotyczy wpłata. U mnie składka zdrowotna właściciela przy skali nie lądowała w kosztach KPiR, tylko była osobno oznaczana w programie jako zapłacona składka zdrowotna, bez wpływu na koszty. Społeczne właściciela księgowałem zgodnie z metodą przyjętą w programie, ale zdrowotnej nie wpisywałem do kolumny kosztowej. Czy w tym przelewie były też składki za kogoś poza Tobą?
D
dominika_fin
Doprecyzuj tylko, czy chodzi Ci o ujęcie składki zdrowotnej przedsiębiorcy na skali w samej KPiR, czy o jej wpływ na zaliczkę PIT w programie? To ważne, bo przy skali zdrowotna zasadniczo nie idzie w koszty KPiR.
G
GrazynaK
RE: dominika_fin
dominika_fin dobrze rozdzielił te dwie rzeczy. Przy skali składka zdrowotna właściciela JDG nie jest kosztem w KPiR, więc nie wpisywałbym jej do kolumny kosztowej tylko dlatego, że została opłacona razem z ZUS-em jednym przelewem. Program może ją natomiast uwzględniać technicznie przy rozliczeniach ZUS/zdrowotnej, ale nie jako koszt podatkowy do księgi. Społeczne składki ZUS to osobny temat, bo tam ujęcie zależy od tego, czy wrzucasz je w koszty, czy odliczasz od dochodu. Zamykasz maj czy kwiecień?
R
rafal_ksiegowy
Przy skali podatkowej składka zdrowotna właściciela JDG nie idzie w koszty w KPiR i nie obniża podatku. W KPiR ujmujesz co do zasady składki społeczne finansowane przez przedsiębiorcę, jeśli wybierasz rozliczenie ich w kosztach, ale zdrowotna jest poza kolumnami kosztowymi. Miesiąc zapłaty ma tu znaczenie głównie dla rozliczeń ZUS i ewidencji płatności w programie, a nie jako wpis kosztowy w KPiR. Ten jeden przelew trzeba więc rozbić w programie na część społeczną i zdrowotną, zgodnie z tym, jak system księgowy prowadzi rozliczenie ZUS.
D
DanielF
Na skali podatkowej składka zdrowotna właściciela JDG nie trafia do kosztów w KPiR i nie odlicza się jej przy podatku, więc w programie zwykle oznacza się ją poza kosztami, tylko jako zapłaconą składkę ZUS. Miesiąc zapłaty ma znaczenie ewidencyjnie, ale nie zmieni tu podstawy PIT; zamykasz kwiecień czy maj?
J
JustynaK
Doprecyzuj tylko, czy pytasz o ujęcie składki zdrowotnej właściciela w KPiR jako koszt, czy o jej rozliczenie poza KPiR przy wyliczaniu zaliczki na PIT? Na skali podatkowej ma to znaczenie, bo programy księgowe często pokazują te opcje obok siebie.
T
tomek1988
Przy skali podatkowej składki zdrowotnej właściciela JDG nie ujmuje się w KPiR jako kosztu ani nie odlicza przy wyliczaniu podatku, więc w programie zwykle idzie ona poza kosztami. W KPiR trafiają tylko społeczne, FP itp. zgodnie z datą zapłaty, a zdrowotna jest osobno w rozliczeniu ZUS.