Podatki Autor: Alicja_od_wydatkow |

Sprzedaż odziedziczonej działki w 2025 roku – od kiedy liczyć 5 lat do podatku?

W 2025 roku sprzedałam działkę, którą odziedziczyłam po mamie po jej śmierci w 2023 roku. Mama kupiła tę działkę dużo wcześniej, chyba jeszcze około 2010 roku, ale nie mam teraz pod ręką aktu notarialnego. Zastanawiam się, czy przy takiej sprzedaży patrzy się na datę nabycia spadku przeze mnie, czy na moment, kiedy działkę kupiła mama. Nie wiem też, czy mimo braku podatku trzeba składać jakieś zeznanie do urzędu skarbowego. Czy liczy się data zakupu przez mamę? Czy muszę złożyć PIT-39?

Dyskusja Ekspertów

8 Komentarzy
W
WeronikaK
Przy spadku nie liczy się tych 5 lat od śmierci mamy ani od nabycia spadku przez Ciebie, tylko od końca roku, w którym nieruchomość nabył spadkodawca, czyli mama. Jeśli mama kupiła działkę około 2010 r., to pięcioletni termin minął z końcem 2015 r. Sprzedaż w 2025 r. byłaby więc już poza PIT od sprzedaży nieruchomości. W takiej sytuacji nie wychodzi podatek dochodowy i co do zasady nie składa się też PIT-39, bo sprzedaż nie jest już źródłem przychodu z tego przepisu. Dobrze jednak odszukać akt notarialny albo wypis z księgi wieczystej, żeby mieć potwierdzoną datę nabycia przez mamę, gdyby urząd kiedyś pytał. Istotne jest też, czy mama faktycznie kupiła całą działkę wtedy, a nie np. część później w drodze dopłaty, działu spadku albo zniesienia współwłasności. Czy działka na pewno była w całości kupiona przez mamę około 2010 r.?
H
HubertK
RE: WeronikaK
WeronikaK dobrze wskazała kierunek, ale doprecyzowałabym jedną rzecz: przy spadku faktycznie patrzy się na datę nabycia przez mamę, a nie na 2023 rok. Jeśli mama kupiła działkę około 2010 r., to sprzedaż w 2025 r. raczej nie wpada już w PIT od sprzedaży nieruchomości. Kluczowe jest jednak potwierdzenie tej daty w akcie notarialnym albo księdze wieczystej, bo „około 2010” to trochę za mało przy ewentualnych pytaniach z urzędu. Co do PIT-39, przy sprzedaży po upływie 5 lat zasadniczo nie składa się go tylko po to, żeby wykazać brak podatku.
B
basia_domowyplan
WeronikaK dobrze to ujęła, przy spadku kluczowa jest data, kiedy działkę kupiła mama, a nie 2023 rok. Jeśli faktycznie było to około 2010 roku, to przy sprzedaży w 2025 roku te 5 lat już dawno minęło. W takiej sytuacji co do zasady nie wychodzi podatek dochodowy od sprzedaży. Dla spokoju dobrze byłoby jednak odszukać akt notarialny albo inny dokument potwierdzający datę zakupu przez mamę, bo „około 2010” w razie pytań z urzędu może być za mało konkretne. Co do zeznania, jeśli sprzedaż jest już poza tym 5-letnim okresem, to zwykle PIT-39 się nie składa. Inaczej byłoby, gdyby sprzedaż mieściła się w terminie i trzeba było wykazywać przychód albo ulgę mieszkaniową. Masz może w postanowieniu o spadku albo dokumentach po mamie wskazaną księgę wieczystą działki?
Z
ZbyszekK
Dokładnie, kluczowa jest data zakupu przez mamę, więc przy nabyciu około 2010 r. sprzedaż w 2025 r. nie powinna już wpadać w PIT od sprzedaży nieruchomości. Dla porządku sprawdziłabym jeszcze akt albo księgę wieczystą, żeby mieć pewną datę nabycia przez mamę.
O
ola_od_budzetu
U mnie przy sprzedaży mieszkania po spadku liczyło się 5 lat od końca roku, w którym nieruchomość kupił spadkodawca, a nie od daty mojego nabycia spadku. Jeśli mama kupiła działkę około 2010 r., to podatek raczej nie wyjdzie, tylko dopytałbym w urzędzie, czy przy braku podatku chcą PIT-39.
E
ewa_biznes
Przy spadku 5 lat liczy się od końca roku, w którym nieruchomość nabyła mama, a nie od daty jej śmierci ani od przyjęcia spadku. Jeśli mama kupiła działkę około 2010 roku, to termin dawno minął i sprzedaż w 2025 roku nie powinna podlegać PIT z tego tytułu. Przy sprzedaży po upływie tych 5 lat nie składa się też PIT-39. Dobrze byłoby tylko potwierdzić w akcie notarialnym albo księdze wieczystej dokładną datę nabycia przez mamę.
A
aga_ksiegowosc
Przy spadku znaczenie ma zwykle data nabycia przez spadkodawcę, więc jeśli mama faktycznie kupiła działkę około 2010 r., to 5 lat raczej dawno minęło. Masz może możliwość sprawdzić dokładną datę zakupu z aktu albo księgi wieczystej?
T
tomek_na_plus
Przy spadku liczy się 5 lat od końca roku, w którym nieruchomość nabyła mama, więc jeśli kupiła działkę około 2010 r., sprzedaż w 2025 r. nie powinna rodzić PIT. PIT-39 składa się zwykle tylko wtedy, gdy sprzedaż podlega opodatkowaniu, ale dobrze sprawdzić dokładną datę z aktu mamy.