Podatki Autor: Alicja_od_wydatkow |

Sprzedaż odziedziczonej działki w 2025 roku – od kiedy liczyć 5 lat do podatku?

W 2025 roku sprzedałam działkę, którą odziedziczyłam po mamie po jej śmierci w 2023 roku. Mama kupiła tę działkę dużo wcześniej, chyba jeszcze około 2010 roku, ale nie mam teraz pod ręką aktu notarialnego. Zastanawiam się, czy przy takiej sprzedaży patrzy się na datę nabycia spadku przeze mnie, czy na moment, kiedy działkę kupiła mama. Nie wiem też, czy mimo braku podatku trzeba składać jakieś zeznanie do urzędu skarbowego. Czy liczy się data zakupu przez mamę? Czy muszę złożyć PIT-39?

Dyskusja Ekspertów

2 Komentarzy
W
WeronikaK
Przy spadku nie liczy się tych 5 lat od śmierci mamy ani od nabycia spadku przez Ciebie, tylko od końca roku, w którym nieruchomość nabył spadkodawca, czyli mama. Jeśli mama kupiła działkę około 2010 r., to pięcioletni termin minął z końcem 2015 r. Sprzedaż w 2025 r. byłaby więc już poza PIT od sprzedaży nieruchomości. W takiej sytuacji nie wychodzi podatek dochodowy i co do zasady nie składa się też PIT-39, bo sprzedaż nie jest już źródłem przychodu z tego przepisu. Dobrze jednak odszukać akt notarialny albo wypis z księgi wieczystej, żeby mieć potwierdzoną datę nabycia przez mamę, gdyby urząd kiedyś pytał. Istotne jest też, czy mama faktycznie kupiła całą działkę wtedy, a nie np. część później w drodze dopłaty, działu spadku albo zniesienia współwłasności. Czy działka na pewno była w całości kupiona przez mamę około 2010 r.?
H
HubertK
RE: WeronikaK
WeronikaK dobrze wskazała kierunek, ale doprecyzowałabym jedną rzecz: przy spadku faktycznie patrzy się na datę nabycia przez mamę, a nie na 2023 rok. Jeśli mama kupiła działkę około 2010 r., to sprzedaż w 2025 r. raczej nie wpada już w PIT od sprzedaży nieruchomości. Kluczowe jest jednak potwierdzenie tej daty w akcie notarialnym albo księdze wieczystej, bo „około 2010” to trochę za mało przy ewentualnych pytaniach z urzędu. Co do PIT-39, przy sprzedaży po upływie 5 lat zasadniczo nie składa się go tylko po to, żeby wykazać brak podatku.