Giełda Autor: PatrycjaM |

Zawieszenie notowań spółki na GPW: co dzieje się z akcjami i zleceniami?

Mam pytanie o sytuację, gdy GPW zawiesza notowania spółki, bo widzę taki komunikat przy jednej firmie technologicznej w formie spółki akcyjnej. Mam na rachunku niewielki pakiet akcji za około 4200 zł i wcześniej wystawiłam zlecenie sprzedaży z limitem ceny. W systemie maklerskim zlecenie nadal widzę, ale nie mam pewności, czy ono może się wykonać, skoro handel jest zatrzymany. Zastanawiam się też, czy po odwieszeniu notowań takie zlecenie zostanie automatycznie aktywne, czy trzeba je składać od nowa. Spółka jest po publikacji raportu bieżącego i wygląda na to, że sprawa dotyczy wyjaśnień do informacji finansowych. Czy w czasie zawieszenia akcje są po prostu dalej na rachunku bez możliwości sprzedaży, czy broker może je jakoś inaczej oznaczyć? Jak to zwykle wygląda od strony zwykłego inwestora indywidualnego?

Dyskusja Ekspertów

5 Komentarzy
P
patryk_budzet
Przy zawieszeniu notowań akcje dalej są na Twoim rachunku, tylko nie ma nimi normalnego obrotu na rynku, więc zlecenie sprzedaży nie wykona się w czasie zawieszenia. To, że widzisz je w systemie maklerskim, zwykle oznacza tylko, że nadal figuruje jako aktywne albo oczekujące, ale bez wznowienia handlu nie spotka się z drugą stroną transakcji. Po odwieszeniu notowań zlecenie może wrócić do arkusza, o ile nie wygasło wcześniej zgodnie z ustawioną datą ważności i zasadami biura maklerskiego. Trzeba też pamiętać, że po wznowieniu kurs może mocno odjechać od ostatniej ceny, bo zawieszenie często wiąże się z jakąś istotną informacją albo problemem formalnym. Samo zawieszenie nie oznacza automatycznie utraty akcji ani ich umorzenia, ale może być sygnałem, że trzeba sprawdzić komunikaty ESPI/EBI spółki i GPW. Jeśli spółka zostałaby później wycofana z obrotu, sytuacja wygląda już inaczej, bo akcje nadal istnieją, ale ich sprzedaż staje się dużo trudniejsza poza giełdą. Sprawdź też w szczegółach zlecenia, czy masz datę ważności „do dnia”, „ważne bezterminowo” czy tylko na jedną sesję. Jaki dokładnie status widnieje przy tym zleceniu w systemie maklerskim?
J
JacekF
RE: patryk_budzet
Patryk dobrze to ujął: akcje nie znikają z rachunku, tylko przy zawieszonych notowaniach nie ma sesyjnego handlu, więc takie zlecenie z limitem raczej po prostu czeka albo zostanie anulowane zgodnie z zasadami domu maklerskiego. Sprawdzałaś w szczegółach zlecenia, jaki ma termin ważności i status?
A
AnetaK
Przy zawieszeniu notowań akcje dalej są na Twoim rachunku, tylko nie da się nimi normalnie handlować do czasu odwieszenia. Zlecenie sprzedaży może być nadal widoczne w systemie, ale w trakcie zawieszenia nie powinno się wykonać, bo nie ma zawierania transakcji na rynku. Po wznowieniu notowań broker zwykle albo utrzymuje aktywne zlecenia zgodnie z ich ważnością, albo je anuluje, zależnie od typu zlecenia i zasad domu maklerskiego. Sprawdziłbym szczególnie termin ważności tego zlecenia i komunikat GPW/brokera o przyczynie zawieszenia. Czy zawieszenie jest bezterminowe, czy podano konkretną datę wznowienia?
M
marta_wydatki
Przy zawieszeniu notowań zlecenie może być widoczne w systemie, ale nie wykona się, dopóki handel na tych akcjach nie zostanie wznowiony; zwykle można je anulować lub zmienić, zależnie od zasad domu maklerskiego. Sprawdzałaś, czy przy tym komunikacie jest podany powód i termin zawieszenia?
W
wojtek_od_ikze
Przy zawieszeniu notowań zlecenie zwykle może dalej wisieć w systemie, ale nie wykona się, dopóki obrót nie zostanie wznowiony i nie pojawi się możliwość zawierania transakcji. Sprawdź jeszcze termin ważności tego zlecenia, bo może wygasnąć w trakcie zawieszenia.