Firma Autor: GosiaK |

Czy firmowa karta kredytowa wpływa na zdolność kredytową przy JDG?

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą i rozważam uruchomienie firmowej karty kredytowej z niewielkim limitem. Chciałabym zapytać, czy taki limit jest później uwzględniany przez banki przy ocenie zdolności kredytowej przedsiębiorcy. Interesuje mnie zwłaszcza sytuacja, gdy karta jest spłacana terminowo i wykorzystywana głównie do bieżących kosztów firmy. Czy bank traktuje ją podobnie jak inne zobowiązania kredytowe, nawet jeśli zadłużenie na karcie zwykle nie występuje?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
W
WeronikaK
A chodzi Ci o zdolność pod kredyt prywatny, np. hipoteczny, czy o kolejny produkt firmowy? Banki potrafią różnie patrzeć na limit karty przy JDG, nawet jeśli jest spłacana terminowo.
A
AniaM
RE: WeronikaK
WeronikaK dobrze rozróżnia te sytuacje, bo przy JDG limit firmowej karty może być widoczny jako potencjalne zobowiązanie i część banków odejmie go od zdolności, nawet gdy karta jest spłacana w terminie. Chodzi Ci bardziej o kredyt hipoteczny prywatnie, czy finansowanie firmowe?
L
LeszekK
RE: AniaM
AniaM, właśnie o ten aspekt mi chodzi, bo zastanawia mnie, czy bank patrzy na sam przyznany limit, czy bardziej na realne wykorzystanie karty. Czy przy kredycie hipotecznym prywatnie taki limit z JDG jest zwykle liczony w całości?
M
mateusz_etf
RE: WeronikaK
WeronikaK dobrze rozróżnia te dwie sytuacje, bo przy JDG bank może patrzeć na taki limit trochę inaczej zależnie od rodzaju kredytu. Terminowa spłata pomaga w historii, ale sam dostępny limit bywa liczony jako potencjalne obciążenie, nawet jeśli karta jest używana tylko do kosztów firmowych. Przy niewielkim limicie wpływ może być mały, ale nie zakładałabym z góry, że będzie zupełnie pominięty. Chodzi Ci bardziej o zdolność pod kredyt hipoteczny prywatnie?