Podatki Autor: MarcinB |

Sprzedaż kryptowalut w 2025 roku a koszty zakupu z poprzednich lat w PIT-38

W 2025 roku sprzedałem część kryptowalut, które kupowałem stopniowo w latach 2021-2024 na różnych giełdach. Do tej pory nie wykazywałem tych zakupów w PIT-38, bo nie miałem żadnej sprzedaży ani wypłaty na konto bankowe. Teraz mam problem z ustaleniem, jak potraktować koszty zakupu i prowizje, skoro część historii transakcji jest w kilku plikach z giełd. Czy ma znaczenie, że zakupy były na innej giełdzie niż sprzedaż? Czy potrzebuję historii transakcji z każdego roku?

Dyskusja Ekspertów

1 Komentarzy
D
DanielF
Samo to, że wcześniej nie było sprzedaży ani wypłaty na konto, nie oznacza automatycznie, że zakupy z lat 2021-2024 przepadają jako koszty, ale problemem może być ich udokumentowanie i rozliczenie w odpowiednich latach. W kryptowalutach zwykle patrzy się na łączne przychody i koszty, a nie na to, czy sprzedaż była na tej samej giełdzie co zakup, więc inna giełda raczej nie jest tu kluczowa. Trzeba jednak uważać, bo koszty zakupu co do zasady wykazuje się w PIT-38 za rok ich poniesienia, nawet jeśli nie było jeszcze sprzedaży. Masz zachowane potwierdzenia wpłat, transakcji i prowizji z tych giełd?