Podatki Autor: MarcinB |

Sprzedaż kryptowalut w 2025 roku a koszty zakupu z poprzednich lat w PIT-38

W 2025 roku sprzedałem część kryptowalut, które kupowałem stopniowo w latach 2021-2024 na różnych giełdach. Do tej pory nie wykazywałem tych zakupów w PIT-38, bo nie miałem żadnej sprzedaży ani wypłaty na konto bankowe. Teraz mam problem z ustaleniem, jak potraktować koszty zakupu i prowizje, skoro część historii transakcji jest w kilku plikach z giełd. Czy ma znaczenie, że zakupy były na innej giełdzie niż sprzedaż? Czy potrzebuję historii transakcji z każdego roku?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
D
DanielF
Samo to, że wcześniej nie było sprzedaży ani wypłaty na konto, nie oznacza automatycznie, że zakupy z lat 2021-2024 przepadają jako koszty, ale problemem może być ich udokumentowanie i rozliczenie w odpowiednich latach. W kryptowalutach zwykle patrzy się na łączne przychody i koszty, a nie na to, czy sprzedaż była na tej samej giełdzie co zakup, więc inna giełda raczej nie jest tu kluczowa. Trzeba jednak uważać, bo koszty zakupu co do zasady wykazuje się w PIT-38 za rok ich poniesienia, nawet jeśli nie było jeszcze sprzedaży. Masz zachowane potwierdzenia wpłat, transakcji i prowizji z tych giełd?
B
Bartek89
RE: DanielF
DanielF dobrze to ujął, bo sama zmiana giełdy raczej nie jest tu kluczowa, tylko ciągłość dokumentów: historia zakupów, prowizje, przelewy i ewentualne transfery między giełdami muszą się składać w logiczną całość. Masz jeszcze dostęp do pełnych eksportów z tych giełd za lata 2021-2024?
T
tomek_na_plus
Sama wypłata na konto nie jest tu kluczowa, tylko odpłatne zbycie, czyli np. sprzedaż krypto za PLN/EUR/USD. Koszty zakupu i prowizje zasadniczo rozlicza się w PIT-38, ale problemem jest to, że koszty z lat 2021-2024 powinny były być wykazywane w zeznaniach za tamte lata, nawet jeśli wtedy nie było sprzedaży. W praktyce przy takim stanie często robi się korekty wcześniejszych PIT-38, żeby przenieść nadwyżkę kosztów na kolejne lata i dopiero potem uwzględnić ją przy sprzedaży w 2025. Giełda nie musi być ta sama, liczy się udokumentowany wydatek na nabycie waluty wirtualnej oraz koszty bezpośrednio związane z zakupem lub sprzedażą, np. prowizje transakcyjne. Dobrze zebrać historię ze wszystkich giełd i ułożyć ją chronologicznie w PLN, z przeliczeniem walut obcych według właściwego kursu NBP z dnia poprzedzającego transakcję. Wymiany krypto-krypto co do zasady nie rozlicza się jak sprzedaży za fiat, ale już sprzedaż za walutę tradycyjną tak. Jeśli część historii jest niepełna, urząd może pytać o dowody, więc same własne wyliczenia bez potwierdzeń z giełd mogą być słabsze. Masz zachowane potwierdzenia wpłat fiat na giełdy i eksporty transakcji z każdego roku?
K
KornelK
Przy krypto w PIT-38 liczy się łączny przychód ze sprzedaży i łączne udokumentowane koszty zakupu oraz prowizje, niezależnie od tego, że były na różnych giełdach i w różnych latach. Problemem może być tylko to, że koszty z lat wcześniejszych formalnie zwykle wykazuje się w zeznaniach za tamte lata, więc przy większych kwotach dobrze ustalić, czy potrzebne będą korekty PIT-38 za 2021-2024.