Podatki Autor: GosiaK |

Praca zdalna z Polski dla niemieckiej firmy w 2025 roku – gdzie rozliczyć podatek?

Od marca 2025 roku pracuję zdalnie z Polski dla firmy z Niemiec, mam niemiecką umowę o pracę i wynagrodzenie wpływa mi na konto w euro. Do Niemiec jeździłam tylko na krótkie spotkania służbowe, a na stałe mieszkam i żyję w Polsce. Pracodawca potrąca jakieś zaliczki za granicą, ale nie dostałam żadnego polskiego PIT-11. Chcę rozliczyć zeznanie za 2025 rok i nie wiem, czy ten dochód trzeba wykazać także w Polsce. Czy składa się PIT-36 z załącznikiem ZG? Czy wszystkie wypłaty trzeba przeliczyć samodzielnie na złotówki?

Dyskusja Ekspertów

3 Komentarzy
M
MichalKonto
Jeśli mieszkasz na stałe w Polsce i tu faktycznie wykonujesz pracę, to co do zasady rozliczasz całość dochodów w polskim PIT, a niemieckie potrącenia uwzględnia się przy unikaniu podwójnego opodatkowania. Kluczowe będzie, ile dni faktycznie pracowałaś w Niemczech w 2025 roku?
A
adam_warszawa
Kluczowe będzie tu chyba ustalenie, gdzie miałaś rezydencję podatkową w 2025 roku i ile faktycznie dni pracy wykonywałaś fizycznie w Niemczech. Sam fakt niemieckiej umowy i wypłaty w euro nie przesądza jeszcze, że cały podatek rozlicza się tylko w Niemczech. Jeśli mieszkałaś na stałe w Polsce i pracowałaś zdalnie z Polski, to polski urząd może traktować ten dochód jako dochód polskiego rezydenta do wykazania w zeznaniu rocznym. Brak PIT-11 jest normalny, jeśli polski płatnik nie występował, ale to nie znaczy automatycznie, że dochodu nie ujmuje się w Polsce. Trzeba też sprawdzić, co dokładnie potrącał niemiecki pracodawca, bo może chodzić o niemiecki podatek, składki albo jedno i drugie. Przy rozliczeniu za 2025 r. znaczenie będą miały też dokumenty od pracodawcy z Niemiec, np. roczne zestawienie wynagrodzenia i potrąceń. Dopytam tylko: czy w 2025 roku przekroczyłaś łącznie 183 dni pobytu w Niemczech, czy były to tylko pojedyncze wyjazdy służbowe?
D
Darek_fin
RE: adam_warszawa
Adam ma rację, u mnie przy podobnej sytuacji księgowa patrzyła przede wszystkim na to, gdzie faktycznie mieszkałem i skąd wykonywałem pracę, a nie na samą walutę wypłaty czy kraj umowy. Jeśli cały rok życie było w Polsce, to dochód i tak wyszedł do pokazania w polskim zeznaniu, tylko z uwzględnieniem tego, co już pobrano w Niemczech.