Księgowość Autor: BartekNaEtacie |

Czy szkolenie online związane z działalnością można ująć w kosztach JDG?

Prowadzę jednoosobową działalność i chcę kupić płatne szkolenie online z obsługi programu, którego używam przy realizacji zleceń dla klientów. Faktura byłaby wystawiona na moją firmę, ale dostęp do kursu jest imienny i przypisany do mojego konta. Szkolenie nie daje żadnego certyfikatu, tylko nagrania i materiały do pobrania. Czy taki wydatek można ująć w kosztach działalności? Czy brak certyfikatu ma tu znaczenie?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
M
Mirek_od_podatkow
Moim zdaniem da się to ująć w kosztach, jeśli szkolenie faktycznie dotyczy programu używanego przy zleceniach i masz fakturę na firmę. Brak certyfikatu sam w sobie raczej nie powinien przesądzać sprawy.
A
AgnieszkaW
Sam brak certyfikatu raczej nie przesądza o tym, że szkolenia nie da się ująć w kosztach. Kluczowe jest to, czy da się sensownie wykazać związek kursu z działalnością i przychodami, czyli w tym przypadku z obsługą programu używanego przy zleceniach dla klientów. Imienny dostęp też nie musi być problemem, bo przy JDG często to właściciel faktycznie korzysta z narzędzi i szkoleń firmowych. Dobrze mieć fakturę na firmę i zachować opis, program kursu albo materiały, żeby było jasne, czego dotyczył wydatek. Czy ten program jest bezpośrednio używany przy usługach, które fakturujesz klientom?
D
Darek_fin
Tak, brak certyfikatu sam w sobie raczej nie przekreśla ujęcia takiego szkolenia w kosztach. Ważniejsze jest to, czy da się sensownie wykazać związek z działalnością, czyli że program jest używany przy zleceniach i kurs pomaga w pracy. Imienny dostęp też zwykle nie jest problemem, jeśli faktura jest na firmę i szkolenie dotyczy narzędzia używanego zawodowo. Masz gdzieś w opisie kursu jasno wskazane, że dotyczy tego konkretnego programu?
O
ola_finansowo
U mnie księgowa wrzucała takie szkolenie w koszty, bo było jasno związane z programem używanym przy zleceniach, a faktura była na firmę. Brak certyfikatu nie był problemem, ważniejsze było to, żeby w razie czego dało się pokazać opis kursu i związek z działalnością.