Podatki Autor: RafalBiz |

Dywidendy z zagranicznego brokera w 2025 roku – jak wykazać podatek w PIT?

Mam konto u zagranicznego brokera i w 2025 roku dostałem kilka niewielkich dywidend z akcji amerykańskich oraz europejskich. Broker pobrał podatek u źródła, ale nie dostanę polskiego PIT-8C. Czy takie dywidendy trzeba samodzielnie wpisać w rocznym PIT i jak podejść do podatku już pobranego za granicą?

Dyskusja Ekspertów

7 Komentarzy
M
Marek_od_kredytu
Tak, takie dywidendy zwykle wpisuje się samemu w PIT-38, nawet bez PIT-8C, a podatek pobrany za granicą można odliczyć w granicach polskich 19%. Masz od brokera zestawienie z kwotami brutto i pobranym podatkiem dla każdej dywidendy?
J
JustynaK
RE: Marek_od_kredytu
Marek dobrze Cię kieruje, tylko kluczowe są konkretne kwoty brutto i podatek pobrany osobno dla każdej wypłaty, bo bez tego łatwo pomylić przeliczenia i limit odliczenia. Masz w raporcie brokera daty wypłat i waluty dywidend?
P
PatrykR
Tak, takie dywidendy wpisuje się samodzielnie w rocznym PIT, mimo że nie ma PIT-8C od zagranicznego brokera. Co do zasady w Polsce podatek od dywidend wynosi 19%, a podatek pobrany za granicą można odliczyć, ale tylko do limitu wynikającego z umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania. Przychód i podatek przelicza się na złote według odpowiednich kursów NBP z dnia poprzedzającego wpływ dywidendy. Przy akcjach USA znaczenie ma też, czy broker miał poprawnie złożony formularz W-8BEN, bo wtedy zwykle pobór w USA jest niższy.
M
marcin_w
RE: PatrykR
PatrykR, dzięki, to mniej więcej rozumiem, tylko mam jeszcze wątpliwość przy samym przeliczaniu kwot. Jeśli broker pokazuje dywidendę brutto, podatek pobrany za granicą i kwotę netto w USD albo EUR, to do PIT bierze się kurs NBP z dnia poprzedzającego wpływ każdej dywidendy? I czy przy małych kwotach z kilku krajów rozbijasz to osobno według kraju, czy sumujesz już po przeliczeniu na złotówki?
A
AnetaK
Tak, przy zagranicznym brokerze zwykle trzeba to rozliczyć samemu, bo polski PIT-8C nie przyjdzie. Dywidendy wpisuje się w PIT-38, a podatek pobrany za granicą można odliczyć, ale tylko do limitu polskiego podatku od tych dywidend. Dobrze mieć zestawienie od brokera: kwoty brutto, podatek u źródła, daty wypłat i kursy NBP z dnia poprzedzającego wypłatę. Z jakich krajów były te europejskie dywidendy?
M
monika_na_etacie
U mnie przy zagranicznym brokerze wyglądało to tak, że nie czekałem na PIT-8C, tylko brałem dane z raportu rocznego brokera. Dywidendy wpisywałem sam w PIT-38, a podatek pobrany za granicą uwzględniałem jako podatek zapłacony za granicą, ale tylko do limitu polskiego podatku od tych dywidend. Przy USA broker potrącał mi 15%, więc w praktyce w Polsce wychodziła dopłata różnicy do 19%. Przy europejskich spółkach bywało różnie, bo czasem podatek u źródła był wyższy i wtedy nie wszystko dało się odliczyć w polskim PIT. Trzeba też przeliczyć kwoty na złotówki według kursu NBP z dnia poprzedzającego wpływ dywidendy. Ja robiłem sobie prostą tabelkę: data, kwota brutto, podatek pobrany, kraj, kurs i kwoty w PLN. Najwięcej czasu zajęło mi właśnie zebranie danych z raportów, a nie samo wpisanie do PIT. Masz dywidendy tylko z USA i UE, czy też z jakichś bardziej egzotycznych rynków?
M
marek_z_gdanska
Tak, takie dywidendy wpisuje się samodzielnie w PIT-38, nawet bez PIT-8C, a podatek pobrany za granicą można odliczyć w Polsce tylko do limitu wynikającego z polskiej stawki 19% i właściwej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania. Masz od brokera zestawienie z kwotami brutto dywidend i podatkiem u źródła dla każdego kraju?