Księgowość Autor: RenataW |

Czy okulary korekcyjne do pracy przy komputerze można ująć w kosztach JDG?

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą w branży projektowania graficznego i większość dnia spędzam przed monitorem. Ostatnio byłam u okulisty, bo pogorszył mi się wzrok, i dostałam receptę na okulary korekcyjne przeznaczone głównie do pracy przy komputerze. Koszt oprawek i szkieł wyniósł około 950 zł, faktura byłaby wystawiona na moją firmę. Nie zatrudniam pracowników, rozliczam się na zasadach ogólnych i prowadzę KPiR. Okulary oczywiście będę mieć też fizycznie przy sobie, więc trudno mi określić, czy da się je traktować wyłącznie jako firmowe. Zastanawiam się, czy taki wydatek w ogóle może być kosztem w JDG, skoro jest związany ze zdrowiem właściciela, ale bez nich praca przy projektach jest dla mnie coraz trudniejsza. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak księgowo podejść do faktury za okulary korekcyjne dla właściciela działalności?

Dyskusja Ekspertów

5 Komentarzy
J
JacekF
Przy JDG fiskus zwykle podchodzi do okularów korekcyjnych jako do wydatku osobistego, nawet jeśli faktycznie używasz ich głównie przy komputerze, więc ujęcie 950 zł w kosztach może być łatwe do zakwestionowania. Masz może interpretację od swojej księgowej albo rozliczasz to samodzielnie?
P
PolaM
RE: JacekF
JacekF ma tu rację, przy JDG takie okulary często są traktowane jako wydatek prywatny, bo wada wzroku dotyczy osoby, a nie samej działalności. Nawet faktura na firmę i praca po kilka godzin dziennie przy monitorze nie zawsze wystarczą, żeby obronić koszt. Trochę inaczej bywa przy pracownikach i obowiązkach BHP, ale przy samozatrudnieniu to już słabszy argument. Masz może opinię księgowej, jak ona podchodzi do takich wydatków?
W
wojtek_od_ikze
Przy JDG fiskus zwykle podchodzi do okularów korekcyjnych ostrożnie, bo traktuje je jako wydatek osobisty związany ze zdrowiem, nawet jeśli realnie używasz ich głównie przy komputerze. Sama faktura na firmę i praca przy monitorze mogą nie wystarczyć do obrony kosztu, szczególnie gdy okulary da się używać też poza działalnością. Inaczej wygląda temat u pracowników, gdzie przepisy BHP przewidują refundację, ale przy osobie samozatrudnionej to nie działa tak samo. Dopytaj księgową, jaką praktykę przyjmuje w razie ewentualnej kontroli.
P
PatrykR
RE: wojtek_od_ikze
Wojtek dobrze zwrócił uwagę na ten osobisty charakter wydatku, ale zastanawia mnie, czy znaczenie ma tu adnotacja od okulisty, że okulary są dobrane konkretnie do pracy przy monitorze. Masz może interpretację albo przykład, gdzie przy JDG urząd odniósł się właśnie do takich „komputerowych” okularów?
T
tomek1988
W JDG okulary korekcyjne zwykle trudno obronić jako koszt firmowy, bo fiskus traktuje je jako wydatek osobisty związany ze zdrowiem, nawet jeśli faktycznie używasz ich głównie przy komputerze. Inaczej bywa przy pracownikach i obowiązkach BHP, ale przy samozatrudnieniu faktura na firmę sama w sobie raczej nie przesądza sprawy.