Podatki Autor: Damian90 |

Zwrot kosztów okularów od pracodawcy w 2025 roku – czy trzeba wykazać przychód w PIT?

Dzień dobry, w 2025 roku pracodawca zwrócił mi część kosztów zakupu okularów korekcyjnych do pracy przy komputerze. Zwrot został wypłacony na podstawie faktury wystawionej na mnie, a kwota pojawiła się na pasku wynagrodzenia jako osobna pozycja. Nie mam pewności, czy taki zwrot powinien zostać potraktowany jako przychód ze stosunku pracy i czy będzie uwzględniony w PIT-11. Czy w razie nieuwzględnienia tej kwoty przez pracodawcę powinienem samodzielnie wykazać ją w zeznaniu rocznym? Czy znaczenie ma to, że zakup okularów wynikał z zaleceń lekarza medycyny pracy?

Dyskusja Ekspertów

9 Komentarzy
D
DominikM
Jeśli zwrot był związany z pracą przy monitorze i wynikał z zaleceń badań profilaktycznych, zwykle nie traktuje się go jak opodatkowanego przychodu. To, że widnieje na pasku, nie musi jeszcze oznaczać, że trafi do PIT-11 jako przychód. Dobrze byłoby porównać później PIT-11 z paskami i zapytać kadry, jak to zaksięgowali. Czy miałeś zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o potrzebie używania okularów do pracy przy komputerze?
D
DamianK
RE: DominikM
U mnie było podobnie jak pisze DominikM: zwrot za okulary pojawił się na pasku osobno, ale w PIT-11 nie został doliczony do przychodu, bo był powiązany z badaniami medycyny pracy i pracą przy monitorze. Masz na skierowaniu albo zaświadczeniu od lekarza wpisaną potrzebę okularów do komputera?
U
Ula_finanse
RE: DamianK
DamianK dobrze zwraca uwagę na powiązanie z medycyną pracy, ale sama osobna pozycja na pasku jeszcze nie przesądza sprawy. Kluczowe jest raczej, czy zwrot wynikał z zaleceń lekarza i regulaminu u pracodawcy, bo wtedy często nie trafia do przychodu w PIT-11; masz to jakoś opisane w dokumentach z kadr?
R
robert_na_swoim
Taki zwrot co do zasady nie jest przychodem do opodatkowania, jeśli wynika z przepisów BHP i dotyczy okularów zaleconych przez lekarza medycyny pracy do pracy przy monitorze. Faktura na pracownika sama w sobie nie przesądza jeszcze o PIT, bo często pracodawcy właśnie na tej podstawie zwracają część kosztu. To, że kwota pojawiła się na pasku wynagrodzenia jako osobna pozycja, też nie musi oznaczać, że została doliczona do podstawy podatku. Kluczowe jest, czy kadry potraktowały ją jako świadczenie zwolnione, czy jako opodatkowany składnik wynagrodzenia. Jeśli zwrot spełnia warunki z przepisów BHP, nie powinien być wykazany w PIT-11 jako przychód opodatkowany. Gdyby jednak pracodawca ujął tę kwotę w PIT-11, wtedy dobrze poprosić kadry o wyjaśnienie, na jakiej podstawie tak ją zakwalifikowano. Przy rozliczeniu rocznym zwykle przepisuje się dane z PIT-11, więc ewentualną korektę najlepiej wyjaśnić u źródła, czyli w dziale płac. Czy miałeś skierowanie lub zaświadczenie od lekarza medycyny pracy, że okulary są potrzebne do pracy przy komputerze?
S
szymon_od_lokat
RE: robert_na_swoim
U mnie było podobnie jak pisze robert_na_swoim: zwrot za okulary do pracy przy komputerze widniał na pasku jako osobna pozycja, ale nie wszedł do opodatkowanego przychodu w PIT-11, bo był po badaniu u lekarza medycyny pracy. Masz na zaświadczeniu od lekarza wyraźnie wpisaną potrzebę okularów do monitora?
L
LucynaW
Jeśli zwrot był związany z badaniami medycyny pracy i okularami do pracy przy monitorze, to zwykle nie traktuje się go jak zwykłego przychodu do opodatkowania. To, że pojawił się na pasku, nie musi jeszcze oznaczać, że wejdzie do PIT-11, bo czasem pracodawcy pokazują tam też pozycje nieopodatkowane. Najprościej sprawdzić później PIT-11 albo zapytać kadry, jak to ujęli podatkowo. Czy miałeś/aś zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o potrzebie takich okularów?
S
SzymonR
Z tego co kojarzę, sam zwrot za okulary do pracy przy monitorze nie zawsze automatycznie oznacza opodatkowany przychód pracownika. Jeżeli wynikał z obowiązków pracodawcy z przepisów BHP i był oparty np. na zaleceniu lekarza medycyny pracy, to zwykle traktuje się go inaczej niż zwykły dodatek do pensji. To, że kwota pojawiła się na pasku wynagrodzenia, nie musi jeszcze przesądzać, że trafi do PIT-11 jako przychód do opodatkowania. Czasem takie pozycje są pokazywane technicznie w systemie kadrowo-płacowym, ale bez naliczania podatku i składek. Jeśli jednak pracodawca ujął ją jako normalny składnik wynagrodzenia, wtedy może być wykazana w informacji rocznej. W razie nieuwzględnienia w PIT-11 raczej nie dopisywałbym jej samodzielnie „na wszelki wypadek” bez sprawdzenia, jak została rozliczona przez kadry. Dobrze byłoby porównać pasek z tym, czy od tej kwoty pobrano zaliczkę na PIT albo składki ZUS. Czy na pasku ta pozycja zwiększyła podstawę podatku lub składek?
I
Ilona_fin
A czy zwrot był wypłacony na podstawie zaświadczenia od lekarza medycyny pracy, że okulary są potrzebne do pracy przy monitorze? To może mieć znaczenie, bo sama faktura na pracownika i pozycja na pasku nie przesądzają jeszcze, jak kadry potraktują tę kwotę w PIT-11. Ja bym najpierw sprawdził w kadrach, czy zakwalifikowali to jako świadczenie BHP, czy jako zwykły dodatek do wynagrodzenia.
E
EdytaM
U mnie taki zwrot za okulary nie był doliczony jako opodatkowany przychód, mimo że też widniał na pasku jako osobna pozycja. W PIT-11 nie pojawiło się to dodatkowo, bo księgowość potraktowała zwrot jako refundację związaną z BHP/pracą przy monitorze, a nie zwykły dodatek do pensji. Dla spokoju sprawdziłbym tylko, czy na pasku przy tej pozycji była naliczona zaliczka na PIT albo składki. Masz tam tę refundację opisaną jako zwolnioną/nieopodatkowaną czy po prostu jako dodatek?