Kredyty Autor: HubertM |

Kredyt hipoteczny a dochód z umowy zlecenia — czy bank uwzględni go przy zdolności?

Od ponad roku pracuję na umowie zlecenie u tego samego zleceniodawcy i mam regularne wpływy co miesiąc. Chciałbym złożyć wniosek o kredyt hipoteczny, ale nie wiem, czy taki dochód jest traktowany przez bank podobnie jak etat. Czy bank może uwzględnić umowę zlecenie przy liczeniu zdolności kredytowej?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
E
ewa_biznes
Tak, bank może uwzględnić dochód z umowy zlecenia, zwłaszcza jeśli trwa ona ponad 12 miesięcy, wpływy są regularne i da się je potwierdzić wyciągami oraz PIT-em. Dużo zależy od konkretnego banku, bo jedne liczą taki dochód prawie normalnie, a inne przyjmują tylko część średniej z ostatnich miesięcy.
A
AnetaK
RE: ewa_biznes
Zgadza się z tym, co napisała ewa_biznes, przy zleceniu kluczowa jest ciągłość i to, czy dochód faktycznie widać na koncie przez dłuższy czas. Bank może też patrzeć na koszty uzyskania przychodu i średnią z kilku lub kilkunastu miesięcy, więc zdolność potrafi wyjść inaczej niż przy etacie.
M
Marta_dom
U mnie bank uwzględnił dochód z umowy zlecenia, ale patrzyli na ciągłość wpływów i chcieli historię z kilku lub kilkunastu miesięcy oraz PIT. Dużo zależy od banku, masz tę umowę przedłużaną na kolejne okresy czy bezterminowo?
B
BozenaW
Tak, bank może uwzględnić dochód z umowy zlecenia, zwłaszcza jeśli trwa już ponad 12 miesięcy, wpływy są regularne i da się pokazać ciągłość współpracy oraz PIT/rachunki. Dużo zależy od konkretnego banku, bo jedne liczą taki dochód prawie normalnie, a inne przyjmują go ostrożniej albo uśredniają z dłuższego okresu.