Podatki Autor: KarolinaBiznes |

Premia za polecenie konta bankowego w 2025 roku – czy trzeba wykazać ją w PIT?

W 2025 roku dostałam od banku premię pieniężną za polecenie konta znajomej oraz kilka mniejszych bonusów za płatności kartą. Nie prowadzę działalności, to było jako osoba prywatna i bank nie przysłał mi żadnego PIT-11. Czy takie premie trzeba samodzielnie wykazać w rocznym PIT, a jeśli tak, to w jakiej części formularza?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
K
KarolK
Jeśli bank nie pobrał podatku ani nie wystawił PIT-11, taka premia może wpadać w „inne źródła” i wtedy wpisuje się ją samodzielnie w PIT-36 albo PIT-37, zależnie od reszty rozliczenia. Sprawdzałaś w regulaminie promocji, czy bank traktował te bonusy jako sprzedaż premiową z podatkiem po swojej stronie?
A
AnetaK
RE: KarolK
KarolK dobrze to ujął, bo dużo zależy od tego, jak bank opisał tę promocję w regulaminie. Przy bonusach kartowych często podatek bywa rozliczony po stronie banku, ale premia za polecenie konta może być potraktowana inaczej, zwłaszcza gdy nie było żadnej informacji PIT. Ja bym najpierw sprawdził regulamin i historię wypłaty, czy nie ma tam wzmianki o podatku ryczałtowym. Jaka to była kwota premii za polecenie?
B
Bartek89
Zwykle takie premie od banku dla osoby prywatnej traktuje się jako przychód z innych źródeł, nawet jeśli bank nie wystawił PIT-11. W rocznym PIT wpisuje się to w części dotyczącej „innych źródeł”, a podatek wychodzi razem z resztą dochodów według skali. Przy drobnych bonusach za płatności kartą bywa różnie, bo czasem bank rozlicza to jako sprzedaż premiową, ale brak PIT-11 nie zawsze oznacza, że temat znika. Jaka to była mniej więcej kwota premii za polecenie?
K
KlaudiaW
Zwykle takie premie i bonusy od banku są rozliczane przez bank ryczałtowym podatkiem, więc bez PIT-11 nie wpisuje się ich samodzielnie do rocznego PIT. Sprawdź w regulaminie promocji, czy bank był płatnikiem podatku przy tej premii.