Księgowość Autor: AdrianKonto |

Czy fakturę za biurko i krzesło do domowego biura można ująć w kosztach JDG?

Prowadzę jednoosobową działalność i pracuję głównie z mieszkania, w którym mam wydzielony jeden pokój na biuro. Chcę kupić biurko oraz ergonomiczne krzesło, razem koszt około 2800 zł brutto, faktura byłaby wystawiona na firmę. Sprzęt będzie używany przy pracy z klientami i przy prowadzeniu bieżącej dokumentacji, ale znajduje się w mieszkaniu prywatnym. Czy taki zakup można normalnie ująć w kosztach JDG, jeśli nie mam osobnej umowy najmu na ten pokój? Zastanawiam się też, czy przy takiej wartości trzeba to jakoś dodatkowo opisywać w dokumentach księgowych.

Dyskusja Ekspertów

3 Komentarzy
P
PiotrekK
Tak, jeśli biurko i krzesło faktycznie służą do pracy w działalności, to można je ująć w kosztach mimo że stoją w mieszkaniu prywatnym; przy kwocie 2800 zł brutto zwykle będzie to jednorazowy koszt, o ile zakup nie przekracza limitu środka trwałego. Czy jesteś czynnym VAT-owcem?
K
krzysiek_pit
RE: PiotrekK
PiotrekK dobrze to ujął, samo ustawienie mebli w mieszkaniu nie wyklucza kosztu, jeśli mają związek z działalnością. Przy takiej kwocie zwykle nie ma tematu amortyzacji, bo mieści się to poniżej limitu dla środka trwałego, więc zakup może iść bezpośrednio w koszty. Dobrze tylko mieć fakturę na firmę i móc sensownie wykazać, że biurko i krzesło są używane do pracy, a nie typowo prywatnie. Jesteś na VAT czy bez VAT?
I
Iza79
Moim zdaniem da się to ująć w kosztach, jeśli biurko i krzesło faktycznie służą działalności, a nie zwykłemu wyposażeniu mieszkania. Przy takiej kwocie pilnowałbym tylko faktury na firmę i sensownego opisu związku z pracą, zwłaszcza że sprzęt stoi w prywatnym lokalu.