Kredyty Autor: OlaZKredytem |

Kredyt hipoteczny przy działalności na ryczałcie — jak bank liczy zdolność?

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą od prawie trzech lat i rozliczam się ryczałtem, głównie z usług marketingowych dla stałych klientów. Chcemy z partnerem złożyć wniosek o kredyt hipoteczny na mieszkanie z rynku wtórnego, cena około 620 tys. zł, a wkład własny mamy w okolicach 20 procent. Moje przychody są dość regularne, ale koszty w ryczałcie nie są wykazywane tak jak na skali czy podatku liniowym. Zastanawiam się, czy bank patrzy wtedy głównie na przychód, podatek, historię wpływów na konto czy jeszcze inaczej przelicza taki dochód. Partner pracuje na etacie, ale moja część dochodu byłaby ważna dla zdolności kredytowej. Czy ktoś składał ostatnio wniosek o kredyt hipoteczny przy ryczałcie i wie, jak banki podchodzą do takiej formy rozliczenia? Interesuje mnie też, czy znaczenie ma stawka ryczałtu i branża, w której działa firma.

Dyskusja Ekspertów

2 Komentarzy
E
ewa_biznes
U mnie przy ryczałcie bank nie brał całego przychodu, tylko liczył z niego określony procent jako dochód, a różnice między bankami były naprawdę spore. Dużo zależało też od stawki ryczałtu, ciągłości wpływów i tego, czy klienci byli stali, więc dobrze porównać kilka banków - jaką masz stawkę ryczałtu?
M
MonikaK
Przy ryczałcie banki zwykle nie biorą całego przychodu jako dochodu, tylko przyjmują jakiś procent przychodu zależnie od stawki ryczałtu, branży i własnej polityki. Przy usługach marketingowych bywa z tym różnie, więc w jednym banku zdolność może wyjść słabo, a w innym całkiem sensownie, zwłaszcza jeśli wpływy są regularne i działalność trwa już prawie 3 lata. Do wniosku często patrzą na PIT-y za ostatnie 1-2 lata, ewidencję przychodów, zaświadczenia z ZUS/US i historię konta firmowego. Przy 20% wkładu własnego macie dobry punkt startu, ale kluczowe będzie też, jakie dochody ma partner i czy macie inne zobowiązania. Partner jest na etacie czy też prowadzi działalność?