Podatki Autor: Jarek1985 |

Sprzedaż samochodu wykupionego z leasingu w 2025 roku – czy trzeba rozliczyć PIT?

Prowadzę jednoosobową działalność w branży IT i od 2021 roku miałem w leasingu samochód osobowy używany głównie do dojazdów do klientów. W maju 2025 roku wykupiłem auto za około 18 tys. zł i nie wprowadzałem go do środków trwałych, tylko zostawiłem jako prywatne. Teraz zastanawiam się nad sprzedażą, bo dostałem propozycję kupna za około 72 tys. zł. Księgowa powiedziała mi, że temat wykupu po leasingu i późniejszej sprzedaży bywa różnie interpretowany, zwłaszcza gdy auto wcześniej było w kosztach firmy. Nie wiem, czy w takiej sytuacji sprzedaż trzeba rozliczyć jako przychód z działalności, czy jako sprzedaż prywatną. Interesuje mnie też, czy znaczenie ma to, że od wykupu minęło dopiero kilka miesięcy i że część rat leasingowych była rozliczana w kosztach. Czy ktoś przerabiał sprzedaż samochodu wykupionego z leasingu do majątku prywatnego w 2025 roku i wie, jak to wygląda w PIT?

Dyskusja Ekspertów

10 Komentarzy
G
gosia_oszczedza
Miałem podobną sytuację po wykupie z leasingu i u mnie księgowa potraktowała sprzedaż przed upływem 6 lat jako przychód z działalności, mimo że auto po wykupie było „prywatne”. Dopytaj tylko, czy wykup był na fakturę na firmę czy imiennie na Ciebie, bo od tego często zaczyna się cała rozmowa.
R
RobertK
Tu trzeba ostrożnie, bo po zmianach z Polskiego Ładu samo „prywatne” niewprowadzenie auta do środków trwałych nie zawsze zamyka temat PIT. Jeśli samochód był wykupiony z leasingu po 2021 r. i wcześniej leasing był w działalności, to sprzedaż przed upływem 6 lat może być traktowana jak przychód z firmy, nawet gdy po wykupie auto formalnie trafiło do majątku prywatnego. Przy kwotach 18 tys. wykupu i 72 tys. sprzedaży różnica robi się już istotna podatkowo, więc dobrze sprawdzić dokładnie, co księgowa miała na myśli. Czy faktura wykupu była wystawiona na firmę czy na Ciebie jako osobę prywatną?
S
SebastianM
Tu bym uważał z założeniem, że skoro auto po wykupie nie trafiło do środków trwałych, to sprzedaż jest całkiem prywatna. Po zmianach przepisów sprzedaż samochodu wykupionego z leasingu do majątku prywatnego może nadal wpadać w przychód z działalności, jeśli nastąpi przed upływem 6 lat od wykupu. Przy cenie 72 tys. zł i wykupie za 18 tys. zł różnica jest już na tyle konkretna, że księgowa pewnie właśnie na to zwraca uwagę. Czy mówiła Ci, jak liczy koszt przy takim wykupie i sprzedaży?
M
Marta_od_lokat
Tu bym uważał z założeniem, że skoro auto po wykupie nie trafiło do środków trwałych, to sprzedaż jest całkiem prywatna i bez PIT. Po zmianach z Polskiego Ładu przy samochodach wykupionych z leasingu do majątku prywatnego sprzedaż przed upływem 6 lat, licząc od pierwszego dnia miesiąca po wykupie, może być traktowana jak przychód z działalności. Przy kwotach 18 tys. wykupu i 72 tys. sprzedaży różnica robi się już istotna, więc księgowa raczej słusznie sygnalizuje temat. Czy ten leasing był rozliczany w kosztach działalności?
M
MonikaK
RE: Marta_od_lokat
Marta ma tu rację, samo niewprowadzenie auta do środków trwałych po wykupie nie przesądza jeszcze o braku PIT, bo przy poleasingowych samochodach działa ten dłuższy, 6-letni okres. Dopytałbym księgową, czy liczy go od miesiąca po wykupie i jak przy sprzedaży potraktować różnicę między wykupem za 18 tys. a sprzedażą za 72 tys. zł.
M
Marta_dom
Tu bym uważał z założeniem, że skoro auto po wykupie nie trafiło do środków trwałych, to sprzedaż jest całkiem prywatna — po zmianach przepisów przy wykupie z leasingu do majątku prywatnego sprzedaż przed upływem 6 lat może wpadać w przychód z działalności. Czy księgowa mówiła konkretnie o tym 6-letnim terminie liczonym od wykupu?
A
ania_z_poznania
Przy wykupie auta z leasingu po 2021 r. samo zostawienie go „prywatnie” zwykle nie załatwia sprawy, bo sprzedaż przed upływem 6 lat od wykupu może być traktowana jak przychód z działalności i wtedy wchodzi PIT od różnicy między sprzedażą a kosztem wykupu. Księgowa mówiła coś o tym 6-letnim okresie i ujęciu tej sprzedaży w działalności?
G
grzesiek_fin
RE: ania_z_poznania
Ania ma rację, po Polskim Ładzie przy wykupie po 2021 r. sprzedaż takiego auta przed upływem 6 lat może wejść w przychód z działalności, nawet jeśli po wykupie nie było wpisane do środków trwałych. Przy kwotach 18 tys. wykupu i 72 tys. sprzedaży różnica jest spora, więc dobrze ustalić z księgową, czy liczycie te 6 lat od pierwszego dnia miesiąca po wykupie.
A
AgnieszkaW
A możesz doprecyzować, co dokładnie księgowa miała na myśli, mówiąc o „temacie wykupu po leasingu”? Przy takich autach sporo zależy od tego, czy wykup był faktycznie na osobę prywatną, czy faktura była wystawiona na firmę. Istotne może być też to, czy VAT od wykupu był w ogóle odliczany i czy auto po wykupie było jeszcze używane w działalności. Samo niewprowadzenie do środków trwałych nie zawsze zamyka temat, bo przy wykupie z leasingu przepisy od kilku lat są mniej korzystne niż kiedyś. Przy sprzedaży za 72 tys. zł różnica względem wykupu jest już spora, więc rozumiem, że chcesz to sprawdzić przed transakcją. Dopytałbym też, czy księgowa mówiła o PIT z działalności, czy o sprzedaży prywatnej po określonym czasie. Czy faktura wykupu z maja 2025 była wystawiona na Ciebie jako osobę prywatną, czy na dane firmy?
D
DominikM
RE: AgnieszkaW
Agnieszka ma rację, bez tych szczegółów trudno to ocenić. Sam fakt, że auto nie trafiło do środków trwałych, nie zawsze zamyka temat, bo po zmianach przepisów sprzedaż po wykupie z leasingu może wpadać w działalność, jeśli nie minęło 6 lat. Kluczowe będzie, na kogo była faktura wykupu i jak rozliczono VAT oraz koszty. Faktura z maja 2025 była wystawiona na firmę czy na Ciebie prywatnie?