Kredyty Autor: Joanna84 |

Kredyt hipoteczny a premie kwartalne w pracy — czy bank wliczy je do zdolności?

Pracuję na umowie o pracę na czas nieokreślony w firmie z branży IT, konkretnie w dziale wsparcia technicznego. Podstawa wynagrodzenia to około 6200 zł netto, ale od ponad roku regularnie dostaję też premie kwartalne, zwykle od 1500 do 4000 zł na rękę. Chcę złożyć wniosek o kredyt hipoteczny na mieszkanie z rynku pierwotnego, cena lokalu to 620 tys. zł, a kredyt byłby na około 430 tys. zł. Wkład własny mam odłożony na koncie i nie mam innych kredytów poza limitem odnawialnym, z którego praktycznie nie korzystam. Zastanawiam się, czy bank przy liczeniu zdolności weźmie pod uwagę tylko stałą podstawę, czy może uśredni też premie z ostatnich miesięcy. Mam paski płacowe i historię wpływów na konto, ale premie nie są wpisane jako stały element w umowie. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak banki patrzą na takie regularne, ale jednak zmienne premie?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
G
grzesiek_fin
U mnie przy hipotece bank patrzył na premie, ale nie w pełnej wysokości, tylko liczył średnią z dłuższego okresu i jeszcze ją trochę obcinał. Musiałem donieść paski wynagrodzeń i zaświadczenie od pracodawcy, że premie są regularne, a nie jednorazowe uznaniowe. Przy podobnym układzie dochodu jeden bank policzył je do zdolności, drugi praktycznie tylko podstawę, więc różnice były spore. Masz te premie wpisane w regulaminie/umowie, czy są całkiem uznaniowe?
M
Marek_od_kredytu
Banki różnie podchodzą do premii, ale zwykle patrzą na ich regularność i historię wpływów, więc ten ponad rok może mieć znaczenie. Masz te premie wpisane w regulaminie/umowie albo tylko uznaniowo wypłacane przez pracodawcę?
S
SzymonR
RE: Marek_od_kredytu
Marek dobrze zwrócił uwagę na formę tych premii. Jeśli są wypłacane regularnie i widać je na paskach oraz wpływach na konto, część banków może je uwzględnić, choć często nie w pełnej wysokości. Przy uznaniowych premiach bywa trudniej, bo bank może potraktować je jako mniej pewny dochód. Masz zaświadczenie od pracodawcy, gdzie te premie są pokazane jako cykliczny składnik wynagrodzenia?
N
NorbertK
U mnie bank wliczył premie kwartalne, ale nie w pełnej wysokości tak jak podstawę. Patrzyli na historię z ostatnich 12 miesięcy i wyciągnęli z tego średnią, przy czym doradca od razu mówił, że każdy bank liczy to trochę inaczej. Miałem umowę o pracę na czas nieokreślony i premie wpływały regularnie na konto, więc nie robili z tego dużego problemu. Musiałem tylko dostarczyć zaświadczenie od pracodawcy, gdzie była osobno podana podstawa i premie, plus chyba paski wynagrodzeń. Przy takich kwotach jak piszesz może to realnie poprawić zdolność, ale raczej nie zakładałbym, że bank przyjmie górny poziom premii 4000 zł co kwartał. Bardziej liczyłbym, że wezmą średnią albo jakiś procent tej średniej. Dużo zależy też od tego, czy premia jest wpisana w regulamin wynagradzania, czy bardziej uznaniowa. Masz te premie pokazane na pasku płacowym jako stały składnik, czy raczej jako jednorazową premię uznaniową?