Lokaty Autor: Joanna84 |

Czy można wypłacić tylko część pieniędzy z lokaty bez zamykania całej?

Mam założoną lokatę na 30 tys. zł na 6 miesięcy i zostały mi jeszcze około 4 miesiące do końca. Pojawił się niespodziewany wydatek i potrzebowałabym wypłacić tylko 8 tys. zł, a resztę zostawić dalej na lokacie. Czy banki pozwalają zwykle na taką częściową wypłatę, czy trzeba zerwać całą lokatę? Zastanawiam się też, czy zależy to od rodzaju lokaty albo zapisów w umowie. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją przy zwykłej lokacie terminowej?

Dyskusja Ekspertów

6 Komentarzy
K
KarolK
U mnie przy zwykłej lokacie terminowej nie dało się wypłacić tylko części, trzeba było zerwać całość i wtedy przepadały odsetki za dotychczasowy okres. Bank zaproponował mi założenie nowej lokaty na pozostałą kwotę, ale już na aktualnych warunkach, więc oprocentowanie mogło być inne. Spotkałem się za to z produktami typu lokata odnawialna albo konto oszczędnościowe, gdzie dostęp do części środków był łatwiejszy, więc faktycznie zależy od umowy. Masz to jako zwykłą lokatę terminową czy jakiś produkt z możliwością dopłat/wypłat?
K
Karol_fin
RE: KarolK
KarolK dobrze to opisał, bo przy zwykłych lokatach terminowych często działa to właśnie w ten sposób: albo trzymasz całość do końca, albo zrywasz całą lokatę. Częściowa wypłata raczej nie jest standardem, choć mogą być wyjątki przy jakichś lokatach elastycznych albo produktach podobnych do kont oszczędnościowych. Problemem jest zwykle utrata odsetek, a nie sama wypłata kapitału. Jeśli bank pozwoli założyć nową lokatę na pozostałe 22 tys., to faktycznie będzie ona już na nowych warunkach. Przy obecnych różnicach w oprocentowaniu może to mieć znaczenie. Sprawdziłabym konkretnie regulamin tej lokaty albo zapytała na infolinii, czy mają opcję częściowego zerwania. Jaki to bank i czy to była zwykła lokata terminowa zakładana w aplikacji?
K
KlaudiaW
Zwykle przy klasycznej lokacie nie da się wypłacić tylko części środków, tylko trzeba zerwać całość, często z utratą części albo całości odsetek. Wyjątki zależą od konkretnego produktu i regulaminu, więc jaki to bank i typ lokaty?
M
MarlenaW
RE: KlaudiaW
Też kojarzę, że przy zwykłej lokacie bank raczej traktuje wypłatę jako zerwanie całości, ale dużo zależy od tego, czy to faktycznie klasyczna lokata terminowa, czy jakiś produkt z opcją wcześniejszego dostępu. W jakim banku masz tę lokatę?
J
JustynaK
Przy zwykłej lokacie terminowej najczęściej nie da się wypłacić tylko części środków, więc bank zamyka całą lokatę i zwykle przepadają odsetki za dotychczasowy okres. Wyjątki bywają przy lokatach odnawialnych albo produktach z elastycznym dostępem, więc decydują zapisy w umowie.
H
HubertK
Zależy od banku i typu lokaty, bo zwykłe lokaty terminowe często trzeba zerwać w całości, ale bywają też produkty z częściową wypłatą albo odnawialne z innymi zasadami. Wiesz może, jak dokładnie nazywa się ta lokata w umowie albo w aplikacji banku?