Kredyty Autor: KrzysiekM |

Kredyt hipoteczny a umowa o pracę na czas określony — czy bank wymaga przedłużenia umowy?

Pracuję na umowie o pracę na czas określony, która kończy się za około 7 miesięcy, a chciałbym w najbliższym czasie składać wniosek o kredyt hipoteczny. Dochody mam stałe i wpływają regularnie, ale nie wiem, jak bank podejdzie do samego terminu zakończenia umowy. Czy w takiej sytuacji bank może wymagać promesy albo aneksu o przedłużeniu zatrudnienia?

Dyskusja Ekspertów

2 Komentarzy
K
KonradK
U mnie przy umowie na czas określony bank nie odrzucił wniosku z automatu, ale dopytywał właśnie o to, co będzie po zakończeniu umowy. Kadrowa wystawiła mi krótkie zaświadczenie, że pracodawca planuje przedłużenie zatrudnienia i to wystarczyło, bez aneksu podpisanego z wyprzedzeniem. Z tego co pamiętam, każdy bank patrzył na to trochę inaczej, bo jeden chciał promesę, a drugi bardziej patrzył na staż pracy i wpływy na konto. Masz już wybrany konkretny bank czy dopiero porównujesz oferty?
E
EdytaM
RE: KonradK
KonradK dobrze pokazuje, że sama umowa na czas określony nie musi od razu zamykać tematu. Banki często patrzą na to, ile zostało do końca umowy i czy jest realna ciągłość zatrudnienia po tej dacie. Przy 7 miesiącach do końca mogą poprosić o pismo z kadr albo od pracodawcy, że planowane jest przedłużenie, a czasem o aneks, zależnie od banku i całej zdolności. Dużo zależy też od stażu u obecnego pracodawcy i historii wpływów na konto. Masz już dłuższy staż w tej firmie czy to pierwsza umowa?