Kredyty Autor: KrzysiekM |

Kredyt hipoteczny a umowa o pracę na czas określony — czy bank wymaga przedłużenia umowy?

Pracuję na umowie o pracę na czas określony, która kończy się za około 7 miesięcy, a chciałbym w najbliższym czasie składać wniosek o kredyt hipoteczny. Dochody mam stałe i wpływają regularnie, ale nie wiem, jak bank podejdzie do samego terminu zakończenia umowy. Czy w takiej sytuacji bank może wymagać promesy albo aneksu o przedłużeniu zatrudnienia?

Dyskusja Ekspertów

8 Komentarzy
K
KonradK
U mnie przy umowie na czas określony bank nie odrzucił wniosku z automatu, ale dopytywał właśnie o to, co będzie po zakończeniu umowy. Kadrowa wystawiła mi krótkie zaświadczenie, że pracodawca planuje przedłużenie zatrudnienia i to wystarczyło, bez aneksu podpisanego z wyprzedzeniem. Z tego co pamiętam, każdy bank patrzył na to trochę inaczej, bo jeden chciał promesę, a drugi bardziej patrzył na staż pracy i wpływy na konto. Masz już wybrany konkretny bank czy dopiero porównujesz oferty?
E
EdytaM
RE: KonradK
KonradK dobrze pokazuje, że sama umowa na czas określony nie musi od razu zamykać tematu. Banki często patrzą na to, ile zostało do końca umowy i czy jest realna ciągłość zatrudnienia po tej dacie. Przy 7 miesiącach do końca mogą poprosić o pismo z kadr albo od pracodawcy, że planowane jest przedłużenie, a czasem o aneks, zależnie od banku i całej zdolności. Dużo zależy też od stażu u obecnego pracodawcy i historii wpływów na konto. Masz już dłuższy staż w tej firmie czy to pierwsza umowa?
D
DominikM
RE: KonradK
KonradK, to się zgadza z tym, co często wychodzi w praktyce: sama umowa na czas określony nie musi przekreślać wniosku, ale bank patrzy na to, ile zostało do końca zatrudnienia i czy jest jakaś ciągłość. Przy 7 miesiącach do końca mogą poprosić o dodatkowe potwierdzenie z kadr albo od pracodawcy, że jest zamiar dalszej współpracy. Aneks z góry nie zawsze jest konieczny, bo czasem wystarcza takie zwykłe zaświadczenie, ale zależy to od banku i oceny całego wniosku. W jakim banku składałeś wniosek?
L
lukasz_od_vat
Bank może na to patrzeć różnie, ale przy umowie kończącej się za 7 miesięcy często pojawia się prośba o promesę zatrudnienia albo aneks, zwłaszcza jeśli analiza kredytu ma trwać dłużej. Dużo zależy od banku i branży, w której pracujesz — masz już wybraną konkretną ofertę?
M
marcin_w
To może zależeć od banku i od tego, jak długo już pracujesz u obecnego pracodawcy. Przy umowie kończącej się za 7 miesięcy część banków może spokojnie przyjąć dochód, a część może dopytać o ciągłość zatrudnienia albo poprosić o promesę przedłużenia umowy. Duże znaczenie ma też branża, staż pracy, wysokość wkładu własnego i to, czy wcześniej miałeś już kolejne umowy u tego samego pracodawcy. Sam aneks nie zawsze jest wymagany na starcie, ale bank może wrócić z takim warunkiem w trakcie analizy. Czasem wystarczy zaświadczenie od pracodawcy z informacją, że nie ma przeciwwskazań do dalszego zatrudnienia. Dobrze też sprawdzić od razu w kilku bankach, bo podejście potrafi się mocno różnić. Ile czasu pracujesz już u tego pracodawcy?
M
MarekZ
U mnie przy podobnej sytuacji bank patrzył głównie na to, ile czasu zostało do końca umowy i czy wcześniej były ciągłe wpływy od tego samego pracodawcy. Przy 7 miesiącach jeden bank chciał zaświadczenie od pracodawcy, że planują przedłużyć umowę, a drugi liczył dochód normalnie, ale dopytywał o historię zatrudnienia. Aneksu jeszcze na etapie składania wniosku nie miałem, wystarczyła zwykła informacja od kadr. Masz już kolejną umowę w rozmowach z pracodawcą?
S
SebastianM
U mnie przy podobnej sytuacji bank patrzył głównie na to, ile czasu zostało do końca umowy i czy była ciągłość zatrudnienia. Miałem umowę jeszcze na jakieś 8 miesięcy i doradca od razu mówił, że część banków może kręcić nosem, a część przejdzie temat po dodatkowym dokumencie od pracodawcy. Ostatecznie poprosili mnie o zaświadczenie, że pracodawca planuje dalsze zatrudnienie po zakończeniu obecnej umowy, ale nie był to aneks, tylko zwykłe pismo z kadr. Znajomy z kolei miał bank, który bez przedłużenia umowy w ogóle nie chciał liczyć tego dochodu, więc dużo zależy od konkretnej instytucji. Sam termin 7 miesięcy nie przekreśla sprawy, ale może zawęzić wybór banków. U mnie pomogło też to, że wcześniej miałem już kilka umów u tego samego pracodawcy i regularne wpływy na konto. Najlepiej pytać od razu w kilku bankach, bo różnice w podejściu są naprawdę spore. To Twoja pierwsza umowa u tego pracodawcy czy kolejna?
B
Bartek89
Tak, bank może o to poprosić, bo przy umowie kończącej się za 7 miesięcy często sprawdza, czy zatrudnienie będzie kontynuowane po uruchomieniu kredytu. Zwykle wystarcza zaświadczenie od pracodawcy, promesa albo aneks, ale dużo zależy od banku i historii zatrudnienia u tego samego pracodawcy.