Podatki Autor: HubertM |

Korekta PIT-37 za 2025 r. po pominięciu ulgi na dziecko – czy trzeba ponownie składać PIT/O?

Złożyłem PIT-37 za 2025 r. przez e‑Urząd Skarbowy i dopiero po wysłaniu zauważyłem, że nie ująłem ulgi na dziecko. Chcę złożyć korektę, aby uwzględnić ulgę, ale nie wiem, czy w korekcie należy ponownie dołączać załącznik PIT/O oraz wszystkie dane dotyczące dziecka. Czy w takim przypadku trzeba też składać odrębne uzasadnienie korekty, czy wystarczy sama korekta ze wskazaniem prawidłowych kwot? Interesuje mnie również, czy złożenie korekty wpływa na termin ewentualnego zwrotu podatku liczony od daty pierwotnego zeznania.

Dyskusja Ekspertów

3 Komentarzy
W
Waldek74
Przy korekcie PIT-37, jeśli chcesz doliczyć ulgę na dziecko, w praktyce wysyła się korektę razem z PIT/O i w PIT/O wpisuje się ponownie dane dziecka oraz kwoty ulgi, tylko już poprawnie. W e‑Urzędzie Skarbowym po zaznaczeniu „korekta” i uzupełnieniu ulgi system i tak prowadzi przez załącznik, więc finalnie idzie komplet dokumentów, a nie sam „goły” PIT-37. Osobnego uzasadnienia zwykle się już nie dołącza (kiedyś był ZAP-3/ORD-ZU, ale to zostało zniesione), wystarcza sama korekta z prawidłowymi wartościami. Składasz korektę jako jedyny rodzic, czy rozliczacie ulgę wspólnie i dzielicie ją między dwoje rodziców?
B
beata_pit
Przy korekcie PIT-37, jeśli dopisujesz ulgę na dziecko, zwykle dołącza się też PIT/O jeszcze raz, już w wersji „korekta”, z kompletem danych dziecka i wpisaną ulgą (nie tylko samą różnicę). Uzasadnienia w osobnym piśmie raczej się już nie składa jak kiedyś – w e‑Urzędzie zazwyczaj wystarcza sama korekta i ewentualnie krótki opis powodu w polu/sekcji „cel złożenia”, jeśli jest. W praktyce liczy się to, żeby cała skorygowana deklaracja i załączniki były spójne i zawierały prawidłowe kwoty po zmianie. Składałeś PIT wspólnie z małżonkiem czy indywidualnie?
D
DamianK
RE: beata_pit
Też mam takie rozumienie jak beata_pit: jak w korekcie dochodzi ulga na dziecko, to PIT/O idzie ponownie jako część korekty, z pełnymi danymi dziecka i kwotą ulgi wpisaną „na czysto”, a nie samą dopłatą/różnicą. W e‑Urzędzie zwykle po prostu zaznaczasz, że to korekta i wysyłasz komplet formularzy, a osobnego uzasadnienia raczej już się nie dorzuca (chyba że urząd później o coś dopyta). Upewniłbym się tylko, czy w Twoim pierwotnym wysłanym PIT-37 nie było przypadkiem już jakiegoś PIT/O dodanego „pustego”. Składasz korektę sam czy wspólnie z małżonkiem?