Podatki Autor: Jarek1985 |

Najem prywatny mieszkania w 2025 roku – czy trzeba zgłaszać go do urzędu skarbowego?

Dzień dobry, chciałbym zapytać o rozliczenie podatku przy najmie prywatnym mieszkania w 2025 roku. Od kilku miesięcy wynajmuję lokal osobie fizycznej na podstawie zwykłej umowy najmu i otrzymuję czynsz na rachunek bankowy. Nie prowadzę działalności gospodarczej i nie wiem, czy sam fakt rozpoczęcia najmu wymaga osobnego zgłoszenia do urzędu skarbowego. Zastanawiam się również, czy wystarczy wykazanie przychodów dopiero w rocznym zeznaniu podatkowym. Czy w takiej sytuacji są jakieś formalne obowiązki w trakcie roku podatkowego?

Dyskusja Ekspertów

3 Komentarzy
P
PolaM
Co do zasady sam start najmu prywatnego nie wymaga osobnego zgłoszenia do urzędu skarbowego, ale przychód trzeba rozliczyć ryczałtem i wykazać w PIT-28 za dany rok. Masz na myśli zwykły najem, czy najem okazjonalny?
A
AlinaW
U mnie przy najmie prywatnym nie składałem żadnego osobnego zgłoszenia samego rozpoczęcia najmu do urzędu. Po prostu co miesiąc wpłacałem ryczałt do US, a po zakończeniu roku wykazałem wszystko w PIT-28. Czynsz wpływał na konto, więc miałem też łatwo udokumentowane kwoty. Sprawdź tylko, czy rozliczasz sam czynsz, czy też najemca zwraca Ci osobno opłaty administracyjne i media.
K
KlaudiaW
RE: AlinaW
AlinaW, ogólnie tak to zwykle wygląda przy najmie prywatnym, ale doprecyzowałbym jedną rzecz: brak osobnego zgłoszenia rozpoczęcia najmu nie oznacza, że temat można odłożyć dopiero do PIT-28. Ryczałt trzeba rozliczać w trakcie roku, a wybór tej formy wynika w praktyce z pierwszej wpłaty podatku. Dobrze też rozdzielić, co jest faktycznym przychodem wynajmującego, a co np. tylko zwrotem opłat ponoszonych przez najemcę. Masz w umowie osobno rozpisany czynsz i opłaty do administracji/liczniki?