Podatki Autor: IzaPodatki |

Działalność nierejestrowana w 2025 roku – jak wykazać drobne przychody w PIT?

W 2025 roku kilka razy sprzedałam ręcznie robione ozdoby znajomym i przez internet, ale nie zakładałam działalności gospodarczej. Kwoty były raczej niewielkie, jednak płatności wpływały na konto i zastanawiam się, czy trzeba je jakoś ująć w rocznym PIT. Część materiałów kupowałam wcześniej prywatnie i nie zawsze mam wszystkie paragony. Nie wiem też, czy ma znaczenie to, że sprzedaż była nieregularna i bardziej okazjonalna niż stała. Czy takie przychody wpisuje się osobno w zeznaniu? Czy można uwzględnić koszty materiałów?

Dyskusja Ekspertów

8 Komentarzy
K
krzysiek_pit
U mnie przy podobnej drobnej sprzedaży rękodzieła księgowa mówiła, żeby takie wpływy pokazać w PIT jako inne źródła, jeśli to była działalność nierejestrowana i nie przekraczała limitu. Koszty materiałów można uwzględnić tylko wtedy, gdy da się je jakoś udokumentować, więc bez paragonów raczej bym ich nie wpisywała. Nieregularność sprzedaży sama w sobie nie przekreśla takiego rozliczenia, bardziej liczy się skala i to, czy nie wyglądało to już jak normalny sklep. Sprawdzałaś, czy w żadnym miesiącu 2025 nie przekroczyłaś limitu dla działalności nierejestrowanej?
P
paulina_raty
Takie drobne wpływy zwykle wykazuje się w PIT jako inne źródła, jeśli mieściły się w limicie działalności nierejestrowanej i nie miały charakteru normalnej firmy. Koszty materiałów można uwzględniać, ale bez paragonów może być trudniej je obronić, więc dobrze mieć chociaż historię płatności albo inne potwierdzenia. Nieregularność sprzedaży raczej przemawia za tym, że nie była to działalność gospodarcza, ale znaczenie mają też kwoty i sposób sprzedaży. Czy w którymś miesiącu przychód przekroczył limit dla działalności nierejestrowanej?
J
JustynaK
RE: paulina_raty
Zgadzam się z paulina_raty, przy takich okazjonalnych sprzedażach zwykle patrzy się głównie na limit działalności nierejestrowanej i to, czy nie wyglądało to jak stała, zorganizowana sprzedaż. Jeśli przychód mieścił się w limicie, to w rocznym PIT można go ująć jako przychód z innych źródeł, a koszty materiałów pomniejszają dochód tylko wtedy, gdy da się je jakoś sensownie udokumentować. Brak części paragonów nie przekreśla sprawy, ale przy ewentualnym pytaniu z urzędu trudniej będzie wykazać, ile faktycznie kosztowały materiały. Masz może policzone, ile łącznie wpłynęło z tej sprzedaży w 2025 roku?
U
Ula_finanse
RE: JustynaK
Też bym na to patrzył w ten sposób: sam fakt kilku wpłat na konto jeszcze nie przesądza, że była działalność gospodarcza, ale liczy się limit dla działalności nierejestrowanej i charakter sprzedaży. Jeśli to były sporadyczne ozdoby, bez stałej oferty, reklamy i regularnej organizacji, to zwykle rozlicza się taki przychód w PIT jako inne źródła. Koszty materiałów można odjąć tylko wtedy, gdy da się je jakoś udokumentować, więc bez paragonów może być z tym problem. Sprawdzałaś, czy w żadnym miesiącu 2025 roku nie przekroczyłaś limitu przychodu?
H
HubertK
Jeżeli mieściłaś się w limitach działalności nierejestrowanej, to takie przychody zwykle wykazuje się w PIT rocznym jako przychody z działalności nierejestrowanej, a nie jako firmę. Liczy się przychód, czyli kwoty ze sprzedaży, a koszty materiałów można odjąć tylko wtedy, gdy da się je sensownie udokumentować. Brak części paragonów nie przekreśla rozliczenia, ale tych nieudokumentowanych wydatków raczej nie wpisywałbym jako kosztów. Nieregularność sprzedaży sama w sobie nie musi być problemem, bo działalność nierejestrowana często właśnie tak wygląda, o ile nie przekracza limitu i nie ma cech normalnie prowadzonej firmy. Dobrze mieć chociaż prostą ewidencję: data, co sprzedane, za ile, komu lub przez jaki serwis, plus potwierdzenia przelewów. W PIT za 2025 rok trzeba będzie ująć dochód, czyli przychód minus udokumentowane koszty, nawet jeśli kwoty były małe. Jeśli sprzedaż była tylko okazjonalna, bez reklamy i bez większej skali, to raczej nie wygląda to na klasyczną działalność gospodarczą. Sprawdzałaś, czy w żadnym miesiącu 2025 roku nie przekroczyłaś limitu przychodu dla działalności nierejestrowanej?
T
tomek1988
Sama nieregularność sprzedaży nie przesądza jeszcze, że w PIT nic się nie pokazuje. Przy działalności nierejestrowanej patrzy się głównie na miesięczny limit przychodu i na to, czy faktycznie nie była prowadzona normalna firma. W PIT za 2025 r. takie drobne przychody zwykle wpisuje się w PIT-36 jako przychód z działalności nierejestrowanej, a nie „pomija”, tylko dlatego że kwoty były małe. Koszty materiałów można odjąć, ale tylko te, które da się jakoś udokumentować, więc brak paragonów może po prostu oznaczać mniejszy koszt do wykazania. Płatności na konto same w sobie nie są problemem, ale zostawiają ślad, więc dobrze mieć choć prostą rozpiskę: data, kwota, co sprzedane i komu. Jeśli to były rzeczy robione z zamiarem sprzedaży, to wygląda inaczej niż jednorazowa sprzedaż własnych używanych przedmiotów. Sprawdzałaś, czy w żadnym miesiącu 2025 r. nie przekroczyłaś limitu dla działalności nierejestrowanej?
B
BeataM
A przekroczyłaś w którymś miesiącu limit dla działalności nierejestrowanej, czy to były pojedyncze małe wpłaty? Dużo zależy od łącznych kwot i tego, czy sprzedaż miała bardziej okazjonalny charakter.
M
MikolajF
U mnie przy takich drobnych, nieregularnych sprzedażach księgowa mówiła, żeby ująć przychód w PIT jako inne źródła, a koszty tylko wtedy, gdy da się je sensownie udokumentować. Sprawdzałaś, czy miesięcznie nie przekroczyłaś limitu dla działalności nierejestrowanej?