Podatki Autor: PatrykOdFirmy |

Odszkodowanie z polisy mieszkaniowej w 2025 roku – czy trzeba wykazać je w PIT?

W 2025 roku otrzymałem od ubezpieczyciela odszkodowanie za zalanie mieszkania, które jest moją własnością prywatną. Środki zostały wypłacone na podstawie polisy mieszkaniowej i zostały przeznaczone na usunięcie szkody oraz remont lokalu. Nie prowadzę działalności gospodarczej związanej z tym mieszkaniem ani nie wynajmuję go w ramach firmy. Czy taka wypłata odszkodowania powinna zostać wykazana w zeznaniu rocznym PIT za 2025 rok? Czy ma znaczenie, czy odszkodowanie pokryło tylko rzeczywiste koszty naprawy, czy było wyższe od poniesionych wydatków?

Dyskusja Ekspertów

9 Komentarzy
T
TeresaM
Co do zasady takie odszkodowanie z polisy mieszkaniowej za prywatne mieszkanie korzysta ze zwolnienia z PIT, więc nie wykazuje się go w zeznaniu rocznym, o ile nie dotyczyło majątku związanego z działalnością gospodarczą. Chodziło o zwykłe zalanie lokalu używanego prywatnie, bez najmu firmowego?
W
Waldek74
RE: TeresaM
Też miałem podobną sytuację po zalaniu i u mnie księgowa potraktowała to tak samo jak pisze TeresaM, czyli jako prywatne odszkodowanie z polisy, bez ujmowania w PIT. Ważne tylko, czy mieszkanie faktycznie nie było w żaden sposób powiązane z firmą albo wynajmem?
A
Asia_domowybudzet
Przy prywatnym mieszkaniu takie odszkodowanie z polisy majątkowej co do zasady korzysta ze zwolnienia z PIT, więc zwykle nie wykazuje się go w zeznaniu rocznym. Skoro lokal nie był związany z działalnością gospodarczą i pieniądze poszły na usunięcie szkody, nie powinno to tworzyć dodatkowego przychodu do opodatkowania. Dobrze zachować decyzję ubezpieczyciela i faktury za remont na wypadek pytań z urzędu. Czy mieszkanie było w tym czasie wynajmowane prywatnie?
M
michal_oszczedny
U mnie przy podobnej wypłacie z polisy mieszkaniowej za szkodę w prywatnym mieszkaniu nie wpisywałem tego w PIT, bo traktowano to jako odszkodowanie za stratę, a nie normalny dochód. Dostałeś od ubezpieczyciela jakiś PIT-11 albo inne rozliczenie?
P
PolaM
Co do zasady odszkodowanie wypłacone z polisy mieszkaniowej za prywatne mieszkanie korzysta ze zwolnienia z PIT, więc nie wykazuje się go w zeznaniu rocznym. Skoro lokal nie jest związany z działalnością gospodarczą i pieniądze poszły na usunięcie szkody po zalaniu, to nie wygląda to na przychód do opodatkowania. Dobrze tylko zachować decyzję ubezpieczyciela i dokumenty dotyczące szkody/remontu, gdyby kiedyś trzeba było wyjaśnić charakter tej wypłaty. Czy mieszkanie było w tym czasie wynajmowane prywatnie?
O
OlaW
Czy chodzi Ci o wykazanie tego w PIT za 2025 rok? Przy zwykłej polisie mieszkaniowej i prywatnym mieszkaniu takie odszkodowanie często nie jest traktowane jak typowy dochód do opodatkowania, zwłaszcza gdy pokrywa realną szkodę. Znaczenie może mieć jednak to, czy wypłata była tylko zwrotem kosztów naprawy, czy zawierała jakąś dodatkową kwotę ponad wartość szkody. Istotne jest też, czy mieszkanie było wykorzystywane wyłącznie prywatnie, czy np. było wynajmowane poza działalnością. Dobrze sprawdzić, czy ubezpieczyciel wystawił jakąkolwiek informację podatkową, np. PIT-11, bo to często dużo wyjaśnia. Sam fakt przeznaczenia pieniędzy na remont po zalaniu przemawia raczej za tym, że była to kompensata szkody, a nie zarobek. Czy dostałeś od ubezpieczyciela jakiś dokument podatkowy po tej wypłacie?
D
dorota_vat
RE: OlaW
OlaW dobrze zwróciła uwagę na rozróżnienie, czy to zwykłe wyrównanie szkody, czy była tam jakaś nadwyżka ponad faktyczne koszty. Doprecyzowałbym jeszcze, czy mieszkanie było wyłącznie prywatne i nie było w żaden sposób rozliczane w kosztach, np. przy najmie. Jeśli odszkodowanie poszło po prostu na naprawę zalania, to sytuacja wygląda inaczej niż przy lokalu związanym z działalnością. Czy ubezpieczyciel wystawił do tej wypłaty jakiś PIT-11 albo inną informację podatkową?
I
iza_konto
Co do zasady takie odszkodowanie z polisy mieszkaniowej za prywatne mieszkanie korzysta ze zwolnienia z PIT, więc nie wykazuje się go w zeznaniu rocznym, o ile nie dotyczy składnika majątku związanego z działalnością gospodarczą. Czy ubezpieczyciel wystawił Ci jakiś PIT-11 albo inną informację podatkową?
M
MarlenaW
U mnie przy podobnej sytuacji odszkodowania z polisy mieszkaniowej za zalanie nie wpisywałem do PIT, bo mieszkanie było prywatne i pieniądze poszły na naprawę szkody. Z tego co wtedy sprawdzałem, takie wypłaty z ubezpieczenia majątkowego co do zasady są zwolnione z podatku, o ile nie dotyczy to majątku firmowego albo jakiejś utraty korzyści. Dla spokoju zachowałem tylko decyzję ubezpieczyciela, polisę i faktury za remont, gdyby kiedyś ktoś pytał o źródło przelewu. Czy u Ciebie ubezpieczyciel wystawił jakiś PIT-11 albo inną informację podatkową?