Księgowość Autor: Joanna84 |

Czy fakturę kosztową otrzymaną po zamknięciu miesiąca można jeszcze ująć w KPiR?

Prowadzę JDG i rozliczam się na KPiR, a księgowość za maj została już wysłana do biura rachunkowego. W czerwcu dostałam fakturę z datą wystawienia 28 maja za usługę graficzną na kwotę około 850 zł. Nie wiem, czy taka faktura powinna trafić jeszcze do maja, czy można ją ująć dopiero w czerwcu. Czy ktoś miał podobną sytuację z fakturą kosztową otrzymaną po zamknięciu miesiąca?

Dyskusja Ekspertów

10 Komentarzy
M
marek_z_gdanska
U mnie biuro zwykle ujmuje taki koszt w miesiącu wystawienia faktury, czyli w tym przypadku jeszcze w maju, jeśli dotyczy normalnego kosztu firmowego i jest faktura z datą majową. Jeśli maj został już zamknięty, to księgowa może po prostu skorygować zapis albo ująć dokument zgodnie z przyjętym sposobem prowadzenia KPiR. Przy kwocie 850 zł raczej nie jest to jakaś nietypowa sytuacja, takie spóźnione faktury często wychodzą po zamknięciu miesiąca. Czy usługa była faktycznie wykonana w maju?
L
LukaszK
RE: marek_z_gdanska
Miałam bardzo podobnie z fakturą za usługę marketingową, która przyszła już po wysłaniu dokumentów za dany miesiąc. U mnie też biuro potraktowało to tak, jak pisze marek_z_gdanska, czyli patrzyli głównie na datę faktury i to, jakiego okresu dotyczył koszt. Księgowa dopisała dokument do zamkniętego miesiąca, bo kwota nie była duża i nie robiła z tego większego problemu. Z tego co pamiętam, po prostu ujęła to przy kolejnym kontakcie z dokumentami, a ja tylko dosłałam skan i krótką informację, że faktura dotarła później. Przy KPiR takie spóźnione faktury chyba zdarzają się dość często, szczególnie przy usługach. Ja bym po prostu napisała do biura, że faktura ma datę 28 maja, ale fizycznie przyszła w czerwcu, i niech powiedzą, jak to u nich technicznie księgują. Czy ta usługa graficzna faktycznie była wykonana jeszcze w maju?
M
MarekZ
U mnie biuro księgowe takie spóźnione faktury kosztowe ujmuje zwykle w miesiącu otrzymania, jeśli poprzedni miesiąc jest już zamknięty, ale dużo zależy od sposobu prowadzenia KPiR i daty poniesienia kosztu. Masz na fakturze datę wykonania usługi czy tylko datę wystawienia 28 maja?
I
iza_konto
A faktura dotyczy usługi wykonanej faktycznie w maju, czy tylko została wystawiona z majową datą? W KPiR zwykle znaczenie ma też to, jaką metodę rozliczania kosztów stosujesz i kiedy koszt został poniesiony według dokumentu. Jeśli księgowość za maj już poszła, biuro rachunkowe może jeszcze powiedzieć, czy robią korektę maja, czy ujmują to w czerwcu jako spóźniony dokument. Masz na fakturze datę wykonania usługi albo okres, którego dotyczy?
H
HubertK
A kiedy faktycznie otrzymałaś tę fakturę i czy usługa była wykonana jeszcze w maju? To może mieć znaczenie przy tym, czy biuro ujmie ją korektą w maju, czy już w czerwcu.
M
marta_wydatki
RE: HubertK
HubertK dobrze zwrócił uwagę na moment otrzymania i wykonania usługi. Ja bym jeszcze doprecyzował w biurze, jak oni technicznie podchodzą do takich faktur po zamknięciu miesiąca, bo jedni korygują poprzedni okres, a inni ujmują w bieżącym, jeśli kwota nie jest duża. Przy 850 zł pewnie da się to normalnie wyjaśnić bez większego zamieszania. Masz na fakturze albo w mailu datę, kiedy faktycznie ją dostałaś?
W
wojtek_od_ikze
RE: HubertK
HubertK dobrze zwrócił uwagę na moment otrzymania i wykonania usługi. U mnie była podobna sytuacja z fakturą za maj, która przyszła już po wysłaniu dokumentów, i biuro po prostu dopięło ją do właściwego miesiąca przy kolejnej obsłudze. Jeśli usługa graficzna była faktycznie wykonana w maju, to księgowa może chcieć ująć ją jeszcze w maju, ale czasem przy małych kwotach robią to technicznie w kolejnym miesiącu po sprawdzeniu dat. Masz na fakturze albo w mailu potwierdzenie, kiedy usługa została zakończona?
O
OskarK
Zwykle taki koszt ujmuje się w KPiR pod datą wystawienia faktury, czyli w maju, nawet jeśli dokument fizycznie dotarł dopiero w czerwcu, więc biuro rachunkowe może jeszcze zrobić korektę/zaktualizować maj. Masz w umowie z biurem jakiś termin dosyłania dokumentów po zamknięciu miesiąca?
A
Asia_domowybudzet
Jeśli faktura dotyczy kosztu z maja i ma datę wystawienia 28 maja, zwykle ujmuje się ją w KPiR w maju, nawet jeśli fizycznie dotarła dopiero w czerwcu. W praktyce biuro rachunkowe może jeszcze dopiąć taki dokument do maja, a jeśli miesiąc jest już rozliczony, zrobi korektę albo zaksięguje zgodnie ze swoim trybem. Przy kwocie 850 zł raczej nie jest to nic nadzwyczajnego, takie spóźnione faktury zdarzają się często. Masz na fakturze datę wykonania usługi albo okres, którego dotyczy?
M
MarlenaW
U mnie biuro zwykle ujmuje taki koszt w miesiącu wystawienia faktury, jeśli dotyczy tego miesiąca i dokument doszedł po czasie. Przy KPiR często da się jeszcze skorygować maj, zwłaszcza jeśli deklaracje/zaliczka nie są jeszcze ostatecznie rozliczone albo różnica ma znaczenie podatkowe. Jeśli miesiąc jest już zamknięty technicznie w biurze, to księgowa może po prostu dopisać dokument do maja i przeliczyć wynik. Przy kwocie 850 zł raczej nie jest to nic nadzwyczajnego, takie opóźnione faktury zdarzają się dość często. Ujęcie w czerwcu też czasem przechodzi w praktyce, ale zależy od tego, jak biuro prowadzi rozliczenia i jak traktuje datę poniesienia kosztu. Ja bym wysłał fakturę do księgowej z krótką informacją, że została otrzymana dopiero w czerwcu. Czy za maj była już liczona zaliczka na podatek?