Kredyty Autor: MateuszZLodzi |

Kredyt hipoteczny po zawieszeniu działalności — czy bank może odrzucić wniosek?

Prowadzę jednoosobową działalność od ponad trzech lat i chciałbym za około dwa miesiące złożyć wniosek o kredyt hipoteczny. W zeszłym roku miałem zawieszoną działalność na niecałe dwa miesiące, bo było mniej zleceń i ogarniałem sprawy rodzinne. Od tamtej pory normalnie pracuję, mam regularne wpływy i dochód jest mniej więcej na podobnym poziomie jak wcześniej. Czy banki mocno patrzą na takie krótkie zawieszenie działalności przy ocenie wniosku o kredyt hipoteczny? Zastanawiam się, czy może to być realny problem już na etapie analizy zdolności.

Dyskusja Ekspertów

8 Komentarzy
A
Asia_domowybudzet
Dużo zależy od banku i tego, jak ta przerwa wygląda w dokumentach dochodowych, bo jedne liczą ciągłość bardziej rygorystycznie, a inne patrzą głównie na aktualne wpływy. Na jakiej formie rozliczenia jesteś i czy po odwieszeniu dochód wrócił od razu do wcześniejszego poziomu?
M
monika_na_etacie
RE: Asia_domowybudzet
Dokładnie, przy JDG banki potrafią różnie traktować takie zawieszenie, zwłaszcza jeśli w PIT/KPiR widać lukę w przychodach, ale krótka przerwa sprzed roku nie musi od razu przekreślać wniosku. Masz już dochód po odwieszeniu udokumentowany za kilka pełnych miesięcy?
M
MonikaK
RE: monika_na_etacie
Też bym patrzył głównie na to, ile pełnych miesięcy dochodu masz już po wznowieniu, bo samo krótkie zawieszenie sprzed roku nie musi być problemem, jeśli później wpływy są stabilne i da się to pokazać w dokumentach. Masz po odwieszeniu chociaż 6–12 miesięcy normalnych przychodów?
D
DorotaM
Bank może na to spojrzeć ostrożniej, bo przy JDG liczy się ciągłość dochodu, ale krótkie zawieszenie sprzed roku samo w sobie nie musi przekreślać wniosku, jeśli po odwieszeniu masz stabilne wpływy i sensowne wyniki w dokumentach. Kluczowe będzie, jak bank policzy dochód za ostatnie miesiące/rok i czy nie potraktuje zawieszenia jako przerwy w prowadzeniu działalności.
J
JoannaM
RE: DorotaM
Zgadzam się z Dorotą, u mnie bank bardziej drążył regularność wpływów po odwieszeniu niż sam fakt krótkiej przerwy. Miałem podobną sytuację, tylko zawieszenie trwało około miesiąca, i jeden bank robił z tego problem, a drugi policzył dochód normalnie, bo późniejsze miesiące wyglądały stabilnie. Dużo zależało też od tego, czy w PIT i KPiR nie wyszedł jakiś duży spadek roczny przez tę przerwę. Masz już komplet dokumentów za okres po odwieszeniu?
R
rafal_oszczedza
Bank może na to spojrzeć, bo przy działalności liczy się ciągłość dochodu, ale krótkie zawieszenie sprzed roku zwykle nie przekreśla wniosku, jeśli po nim wpływy wróciły do normy i da się to pokazać w dokumentach. Dużo zależy od konkretnego banku i formy rozliczania działalności, na jakiej jesteś?
N
NikodemK
Bank może na to patrzeć różnie, bo dla części analityków samo zawieszenie działalności jest przerwą w ciągłości dochodu, nawet jeśli trwało krótko. Dużo zależy od konkretnego banku, formy opodatkowania i tego, jak wyglądają wpływy po odwieszeniu działalności. Jeśli od tamtej pory masz stabilne przychody i da się to pokazać na wyciągach oraz dokumentach z firmy, to nie musi automatycznie przekreślać wniosku, ale może zawęzić wybór banków. Masz już wybrany bank, czy dopiero sprawdzasz zdolność w kilku miejscach?
K
KlaudiaW
Bank może na to spojrzeć, ale krótkie zawieszenie samo w sobie nie musi przekreślać wniosku, jeśli po wznowieniu są regularne wpływy i dochód się utrzymał. Dużo zależy od banku i tego, jak wyglądały rozliczenia za ostatnie 12 miesięcy.