Lokaty Autor: KasiaNaSwoim |

Czy do założenia lokaty w innym banku trzeba otworzyć konto osobiste?

Mam odłożone około 70 tys. zł z prywatnych oszczędności i rozglądam się za lokatą na 3 albo 6 miesięcy poza moim obecnym bankiem. Prowadzę jednoosobową działalność w usługach księgowych, ale te pieniądze nie są firmowe, tylko z mojego rachunku osobistego. W kilku ofertach widzę wysokie oprocentowanie, ale nie zawsze jest dla mnie jasne, czy sama lokata wystarczy, czy trzeba też otworzyć konto osobiste w tym banku. Nie chciałabym zakładać dodatkowego rachunku tylko po to, żeby po zakończeniu lokaty go zamykać. Zastanawia mnie też, czy przy lokacie zakładanej całkowicie online bank może prowadzić tylko rachunek techniczny do obsługi lokaty. Czy ktoś przerabiał sytuację, w której zakładał lokatę w banku, w którym wcześniej nie miał żadnego konta? Czy w praktyce da się założyć samą lokatę bez konta osobistego, czy banki zwykle wymagają pełnego rachunku?

Dyskusja Ekspertów

5 Komentarzy
M
marta_wydatki
Z mojego doświadczenia to zależy od banku i konkretnej promocji. Czasem da się założyć samą lokatę jako nowy klient, ale przy tych lepiej oprocentowanych ofertach często wymagają konta osobistego, wpływu albo zgód marketingowych. Przy prywatnych oszczędnościach z JDG nie powinno mieć znaczenia, że prowadzisz firmę, o ile zakładasz lokatę jako osoba fizyczna. Sprawdzałeś w regulaminie promocji, czy lokata jest „dla posiadaczy konta”?
L
lukasz_od_vat
RE: marta_wydatki
Też mam wrażenie, że tu kluczowe są warunki konkretnej lokaty, a nie sam fakt prowadzenia JDG. Skoro środki są prywatne i idą z rachunku osobistego, to raczej bank będzie patrzył na Ciebie jak na klienta indywidualnego, tylko promocje mogą mieć haczyki typu konto, karta albo nowe środki. Dobrze byłoby rozróżnić, czy chodzi o zwykłą lokatę z tabeli oprocentowania, czy ofertę promocyjną dla nowych klientów. O jaki bank albo konkretną lokatę chodzi?
K
KlaudiaW
RE: lukasz_od_vat
Zgadzam się z tym kierunkiem myślenia. Sama JDG nie powinna tu przesądzać, jeśli lokata jest zakładana jako osoba prywatna i pieniądze idą z konta osobistego. Różnica zwykle wychodzi dopiero w regulaminie promocji, bo część banków daje lepszy procent tylko przy ROR-ze, nowych środkach albo aktywności na koncie. Patrzyłeś już, czy ta konkretna oferta dopuszcza założenie samej lokaty bez konta osobistego?
A
adam_warszawa
Nie zawsze trzeba zakładać konto osobiste, bo część banków ma tzw. lokaty dla nowych środków zakładane bez ROR-u, ale w promocjach często konto jest warunkiem uzyskania wyższego oprocentowania. Przy 70 tys. zł sprawdziłbym głównie regulamin konkretnej lokaty: czy wymagany jest rachunek osobisty, karta, wpływy na konto albo zgody marketingowe. Skoro środki są prywatne, lokata też powinna być zakładana jako osoba fizyczna, a nie na działalność. Masz już na oku konkretny bank albo ofertę?
G
gosia_oszczedza
To zależy od konkretnego banku i promocji, bo część lokat da się założyć jako lokatę „bez konta”, a część jest dostępna tylko razem z rachunkiem osobistym albo dla nowych środków. Przy 70 tys. zł mieścisz się spokojnie w limicie BFG, ale sprawdź też maksymalną kwotę objętą promocyjnym oprocentowaniem, bo czasem wysoki procent działa tylko do określonej sumy. Skoro pieniądze są prywatne, zakładałbym lokatę z danych osoby fizycznej, nie przez działalność. Masz już upatrzone konkretne banki albo oferty?