Firma Autor: MagdaDomowyBudzet |

Czy opłacanie firmowych kosztów z prywatnego konta w JDG może zrobić bałagan w finansach?

Prowadzę małą JDG od kilku miesięcy i czasem zdarza mi się zapłacić za firmowe zakupy z prywatnego konta, bo akurat tam mam środki. Chodzi głównie o drobniejsze faktury, mniej więcej 6-8 płatności miesięcznie po 100-700 zł. Zastanawiam się, czy przy takiej skali może to później utrudnić rozliczenia albo ocenę finansów firmy, np. przy rozmowie z bankiem. Czy ktoś miał sytuację, że mieszanie kont prywatnego i firmowego w JDG stało się realnym problemem?

Dyskusja Ekspertów

7 Komentarzy
R
RafalM
Przy kilku takich płatnościach miesięcznie raczej nie musi być tragedii, ale bałagan robi się wtedy, gdy potem trzeba szybko odtwierać, co było firmowe, a co prywatne. Księgowość zwykle to ogarnie, jeśli faktury są dobrze opisane i masz potwierdzenia przelewów, ale do oceny finansów firmy osobne konto daje dużo czytelniejszy obraz. Bank też może patrzeć przychylniej na przejrzysty przepływ środków, zwłaszcza jeśli kiedyś będziesz chciał kredyt albo leasing. Masz księgowość online czy biuro rachunkowe?
K
KornelK
RE: RafalM
RafałM dobrze to ujął, bo problem zwykle nie leży w samym zapłaceniu z prywatnego konta, tylko w późniejszym śledzeniu przepływów. Przy 6-8 płatnościach miesięcznie da się nad tym panować, jeśli każda faktura trafia do księgowości i masz pod ręką potwierdzenie płatności, ale obraz finansów firmy robi się mniej czytelny. Bank może patrzeć na konto firmowe i wtedy część kosztów „znika” z historii rachunku, więc trzeba to potem tłumaczyć dodatkowymi dokumentami. U mnie sprawdziło się oddzielenie takich płatności choćby prostym opisem w przelewie albo szybkim zwrotem z konta firmowego na prywatne. Masz osobne konto firmowe, czy wszystko idzie głównie przez prywatne?
M
MonikaK
Przy kilku takich płatnościach miesięcznie da się to ogarnąć, ale szybko zaciera obraz, ile firma realnie zarabia i wydaje. Do księgowości pewnie przejdzie, jeśli faktury są poprawne, tylko przy banku albo analizie cash flow może być mniej czytelnie.
B
Basia_od_rachunkow
RE: MonikaK
Mam podobne odczucia jak MonikaK. U mnie na początku JDG też wpadały takie płatności z prywatnego konta i księgowo nie było dramatu, bo faktura była na firmę i wszystko dało się opisać. Problem zaczynał się bardziej wtedy, gdy sam chciałem sprawdzić, ile faktycznie zostaje w firmie po kosztach. Niby kwoty nie były ogromne, ale po paru miesiącach robił się z tego niezły miks między domowymi wydatkami a firmowymi. Przy rozmowie z bankiem też łatwiej było pokazać historię, gdy większość rzeczy szła przez konto firmowe. Dlatego zostawiłem prywatne konto tylko na awaryjne sytuacje, a potem raz na jakiś czas wyrównywałem sobie przelewem. Przy 6-8 płatnościach miesięcznie jeszcze da się to kontrolować, ale trzeba mieć naprawdę konsekwentne opisy i porządek w dokumentach. Masz osobne konto firmowe, czy na razie działasz głównie z prywatnego?
N
NataliaK
Przy kilku takich płatnościach miesięcznie księgowo zwykle da się to ogarnąć, ale robi się mniej czytelny obraz przepływów, zwłaszcza gdy bank albo Ty sam chcesz szybko ocenić, ile firma realnie zarabia i wydaje. Masz te prywatne płatności jakoś oznaczane albo potem zwracane z konta firmowego?
R
RenataM
Przy samej księgowości zwykle da się to ogarnąć, jeśli każda płatność ma fakturę i widać, z czego wynika, ale bałagan robi się przy analizie przepływów. Bank albo doradca finansowy może potem widzieć na firmowym koncie mniejsze koszty niż faktycznie ponosisz, więc obraz działalności wychodzi trochę przekłamany. Przy 6-8 takich płatnościach miesięcznie to już nie jest jednorazowa sytuacja, tylko coś, co po kilku miesiącach zaczyna utrudniać szybkie sprawdzenie, ile firma realnie zarabia i wydaje. Masz osobne konto firmowe, czy używasz jednego konta do wszystkiego?
O
OlgaW
A masz te płatności potem jakoś opisane albo rozliczane w księgowości, czy po prostu faktura trafia do kosztów niezależnie od konta? Przy kilku takich przelewach miesięcznie raczej większy problem widziałbym nie w samym podatku, tylko w tym, że później trudniej szybko odtworzyć realny przepływ pieniędzy w firmie. Bank przy analizie może patrzeć na historię rachunku firmowego, więc część wydatków z prywatnego konta może trochę zaciemniać obraz. Masz osobne konto firmowe i tylko czasem płacisz prywatnym, czy te wydatki są regularnie przemieszane?