Kredyty Autor: Anna_od_budzetu |

Kredyt hipoteczny a karta kredytowa z wysokim limitem — czy trzeba ją zamknąć przed wnioskiem?

Planujemy z mężem złożyć wniosek o kredyt hipoteczny, a ja mam kartę kredytową z limitem 15 tys. zł, z której prawie nie korzystam. Nie mam na niej zadłużenia, ale limit cały czas jest aktywny w banku. Czy taki niewykorzystany limit na karcie może obniżyć zdolność kredytową przy kredycie hipotecznym?

Dyskusja Ekspertów

5 Komentarzy
M
Marta_od_podatku
U nas bank liczył aktywny limit z karty jako potencjalne obciążenie, mimo że saldo było zerowe, więc przed decyzją obniżyłam limit i zdolność wyszła trochę lepiej. Macie już wybrany bank, czy dopiero sprawdzacie zdolność?
A
AureliaW
RE: Marta_od_podatku
Też spotkałem się z tym, że bank patrzy na sam dostępny limit, a nie tylko faktyczne zadłużenie, więc przy 15 tys. może to mieć znaczenie dla zdolności. Jeśli dopiero sprawdzacie oferty, to może porównajcie, jak wychodzi kalkulacja z kartą i po obniżeniu limitu.
M
marcin_w
Tak, taki limit może być brany pod uwagę przy liczeniu zdolności, nawet jeśli karta jest niewykorzystana. Bank zwykle zakłada, że w każdej chwili możesz z tego limitu skorzystać, więc dolicza jakąś część jako potencjalne miesięczne obciążenie. Przy limicie 15 tys. zł nie musi to zrujnować zdolności, ale przy kredycie hipotecznym czasem liczy się każdy margines. Jeśli macie dobrą zdolność, może nie mieć to większego znaczenia. Jeśli wynik będzie na granicy, bank albo doradca może zasugerować obniżenie limitu albo zamknięcie karty przed złożeniem wniosku. Samo zamknięcie też nie zawsze widać od razu w BIK, więc dobrze uwzględnić trochę czasu na aktualizację danych. Ja bym najpierw sprawdził symulację z tym limitem i bez niego, bo wtedy będzie jasne, czy w ogóle robi różnicę. W którym banku planujecie składać wniosek?
E
ewa_dom
Sam aktywny limit może być przez bank policzony jako potencjalne obciążenie, nawet jeśli karta jest niewykorzystana. Różne banki podchodzą do tego trochę inaczej, więc czasem wystarczy zmniejszenie limitu, a czasem zamknięcie karty poprawia wyliczenie zdolności. Przy limicie 15 tys. zł różnica może być zauważalna, szczególnie jeśli zdolność wychodzi „na styk”. Czy macie już wstępne wyliczenie zdolności z banku albo od doradcy?
E
ewelina_podatki
Tak, taki limit może mieć wpływ na zdolność, nawet jeśli karta jest pusta. Bank zwykle traktuje dostępny limit jako potencjalne zobowiązanie, bo w każdej chwili można go wykorzystać. Przy 15 tys. zł nie musi to od razu przesądzać sprawy, ale może lekko obniżyć wyliczenia. Czasem wystarczy zmniejszenie limitu, a nie całkowite zamykanie karty. Zależy też od banku, bo każdy liczy to trochę inaczej. Jeśli macie zdolność „na styk”, to temat może być istotny. Przy większym zapasie pewnie nie zrobi dużej różnicy. Macie już wybrany bank, w którym będzie składany wniosek?