Podatki Autor: NataliaW |

Ulga termomodernizacyjna w 2025 roku – czy można odliczyć wydatki przy dotacji z programu Czyste Powietrze?

Mam pytanie dotyczące rozliczenia ulgi termomodernizacyjnej w PIT za 2025 rok. W tym roku poniosłam wydatki na wymianę źródła ogrzewania oraz część prac została objęta dofinansowaniem z programu Czyste Powietrze. Chciałabym ustalić, czy w takiej sytuacji można odliczyć w zeznaniu podatkowym tylko część wydatków faktycznie sfinansowaną z własnych środków. Nie mam pewności, czy znaczenie ma moment otrzymania dotacji oraz data wystawienia faktur. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją przy rozliczaniu PIT?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
E
ewelina_podatki
Tak, przy uldze termomodernizacyjnej odlicza się tylko tę część wydatku, która faktycznie została pokryta z własnych środków, a nie z dotacji z Czystego Powietrza. Jeśli dotacja była znana i wypłacona przed rozliczeniem PIT, to po prostu pomniejsza się faktury o tę kwotę. Jeśli najpierw odliczysz całość, a dopiero później dostaniesz refundację, to tę zwróconą część trzeba potem doliczyć w zeznaniu za rok, w którym otrzymano zwrot. Masz już decyzję i wypłatę dotacji, czy dopiero czekasz na przelew?
J
JagodaM
U mnie księgowa rozliczyła tylko tę część, którą faktycznie zapłaciłem z własnej kieszeni, a kwoty pokrytej z Czystego Powietrza nie wrzucała do ulgi. Kluczowe było też, czy dotacja była już przyznana/wypłacona w momencie rozliczenia, więc masz już decyzję i przelew z programu?
A
AlicjaM
RE: JagodaM
JagodaM dobrze to ujęła, bo w uldze chodzi o realny wydatek poniesiony przez podatnika, a nie o część sfinansowaną dotacją. Jeśli część kosztów została pokryta z Czystego Powietrza, to tej kwoty nie odlicza się w PIT, zostaje tylko wkład własny potwierdzony fakturami. Znaczenie ma też moment otrzymania dofinansowania, bo jeśli najpierw odliczysz całość, a później dostaniesz zwrot części wydatków, to tę zwróconą część trzeba potem doliczyć w zeznaniu za rok, w którym pieniądze wróciły. Przy rozliczeniu za 2025 rok patrzyłbym więc na to, co faktycznie zostało przez Ciebie zapłacone i czego finalnie nie sfinansował program. Dobrze też rozdzielić sobie faktury i przelewy, żeby było jasne, jaka kwota poszła z własnych środków. Sama decyzja o przyznaniu dotacji może mieć znaczenie praktyczne, ale podatkowo najbardziej liczy się to, czy wydatek został zwrócony albo sfinansowany. Masz już wypłaconą dotację, czy dopiero decyzję o jej przyznaniu?
S
SebastianM
Co do zasady odliczeniu podlega tylko ta część wydatków, która faktycznie została pokryta z własnej kieszeni. Jeśli część kosztów została sfinansowana dotacją z Czystego Powietrza, to tej części nie odlicza się w uldze termomodernizacyjnej. Znaczenie może mieć moment otrzymania dotacji, bo czasem najpierw ktoś płaci całość, odlicza wydatek, a dopiero później dostaje zwrot. W takiej sytuacji kwotę zwróconą trzeba później doliczyć w zeznaniu za rok, w którym dotacja faktycznie wpłynęła. Jeśli już wiesz, jaka część została dofinansowana, to w PIT za 2025 ujęłabym tylko różnicę opłaconą samodzielnie. Dobrze też trzymać faktury i potwierdzenia przelewów, żeby było jasne, co było z dotacji, a co ze środków własnych. Czy dotacja została już wypłacona w 2025 roku, czy dopiero czekasz na przelew?