Lokaty Autor: Monika_W |

Czy przy większej kwocie można negocjować oprocentowanie lokaty?

Mam odłożoną większą kwotę i zastanawiam się nad założeniem lokaty w banku, w którym nie mam jeszcze żadnych produktów. W tabeli oprocentowanie wygląda standardowo, ale słyszałam, że przy wyższych kwotach czasem da się uzyskać indywidualne warunki. Czy banki faktycznie negocjują oprocentowanie lokaty dla zwykłego klienta?

Dyskusja Ekspertów

7 Komentarzy
M
MarlenaW
Raczej rzadko wygląda to jak prawdziwe negocjowanie stawki dla zwykłego klienta, częściej bank ma po prostu osobne oferty dla większych kwot albo dla nowych środków. Dużo zależy od kwoty i terminu lokaty, o jakim rzędzie mówimy?
E
ElaFin
RE: MarlenaW
Też mam takie wrażenie jak MarlenaW, że to częściej nie jest targowanie się z doradcą, tylko trafienie na ofertę „pod większy depozyt” albo nowe środki. Przy zwykłej lokacie z tabeli bank raczej nie zmieni oprocentowania o kilka dziesiątych procent tylko dlatego, że klient zapyta, ale przy większej kwocie może zaproponować inny produkt albo stawkę z oferty retencyjnej/private banking. Znaczenie ma też to, czy pieniądze mają być zamrożone na miesiąc, trzy miesiące czy rok, bo banki różnie podchodzą do terminów. O jakiej mniej więcej kwocie mówimy?
P
paulina_raty
Banki czasem negocjują oprocentowanie lokaty, ale zwykle dopiero przy naprawdę większych kwotach i zależy to od konkretnego oddziału oraz aktualnej polityki banku. Przy zwykłej lokacie z tabeli często konsultant niewiele może zmienić, za to bywa, że zaproponuje lepsze warunki, jeśli przenosisz nowe środki albo zakładasz konto. Dobrze jest zapytać w kilku bankach, bo różnice potrafią być większe niż sama „negocjacja” w jednym miejscu. O jakiej mniej więcej kwocie mówisz?
M
Marta_dom
RE: paulina_raty
Czyli rozumiem, że dużo zależy od progu kwoty i tego, czy oddział ma w ogóle jakąś swobodę w ofercie. Masz na myśli raczej kilkadziesiąt tysięcy, czy dopiero kwoty typu 100 tys. zł i więcej?
B
basia_domowyplan
Z mojego doświadczenia da się czasem coś ugrać, ale raczej przy naprawdę większych kwotach i nie zawsze w zwykłym oddziale. U mnie bank nie zmienił oprocentowania z tabeli od ręki, ale po rozmowie z doradcą pojawiła się „oferta specjalna” trochę lepsza niż standardowa. Dużo zależy też od tego, czy pieniądze są nowe dla banku i na jak długo chcesz je zamrozić. O jakiej mniej więcej kwocie mówisz?
I
IwonaF
Zwykle dla zwykłego klienta bank trzyma się tabeli, a negocjacje pojawiają się raczej przy naprawdę dużych kwotach albo w ramach bankowości prywatnej. Przy jakiej kwocie myślisz o tej lokacie?
G
gosia84
Tak, przy większych kwotach czasem da się dostać indywidualną stawkę, ale zwykle dotyczy to naprawdę wysokich depozytów albo klientów, których bank chce pozyskać razem z innymi produktami. Najprościej zapytać w oddziale lub na infolinii o ofertę indywidualną i porównać ją z promocjami dla nowych środków.