Księgowość Autor: KasiaM |

Jak zaksięgować zaliczkę od klienta przed wystawieniem faktury końcowej?

Prowadzę jednoosobową działalność i klient wpłacił mi zaliczkę na usługę, która będzie wykonana dopiero w kolejnym miesiącu. Chcę wystawić fakturę zaliczkową, ale nie mam pewności, kiedy powinnam ująć taki przychód w księgowości. Czy zaliczkę wpisuje się do KPiR od razu po otrzymaniu płatności, czy dopiero przy fakturze końcowej?

Dyskusja Ekspertów

4 Komentarzy
O
OskarK
U mnie księgowa nie wpisuje samej zaliczki do KPiR jako przychodu w dniu wpływu, tylko pilnuje faktury zaliczkowej pod VAT, jeśli dotyczy. Przychód do PIT wychodzi dopiero przy wykonaniu usługi albo wystawieniu faktury końcowej, zależnie od konkretnej sytuacji i dat. Miałem podobnie przy usłudze robionej miesiąc później i sama wpłata zaliczki nie zwiększała mi przychodu w KPiR. Jesteś VAT-owcem czy korzystasz ze zwolnienia?
D
dominika_fin
RE: OskarK
OskarK dobrze to rozróżnił: sama wpłata zaliczki zwykle nie oznacza jeszcze przychodu do PIT i nie trafia od razu do KPiR jako sprzedaż. Osobno jest temat VAT i faktury zaliczkowej, jeśli jesteś czynnym podatnikiem VAT, bo tu moment rozliczenia może być inny niż w PIT. Przy KPiR kluczowe będzie raczej wykonanie usługi, ewentualnie data faktury końcowej, więc nie mieszałabym samego wpływu pieniędzy z momentem powstania przychodu. Jesteś VAT-owcem czy korzystasz ze zwolnienia?
Z
ZbyszekK
A jaką dokładnie usługę wykonujesz i czy rozliczasz VAT? To może mieć znaczenie, bo inaczej patrzy się na samą zaliczkę do VAT, a inaczej na przychód w PIT/KPiR. Z tego co kojarzę, sama wpłata zaliczki zwykle nie jest jeszcze przychodem do KPiR, jeśli usługa nie została wykonana. Przychód pojawia się dopiero przy wykonaniu usługi albo wystawieniu faktury końcowej, zależnie od sytuacji. Faktura zaliczkowa bardziej dokumentuje otrzymaną wpłatę i rozliczenie VAT, jeśli jesteś vatowcem. Przy fakturze końcowej rozlicza się całość usługi, pomniejszoną o wcześniejszą zaliczkę. Dobrze byłoby jeszcze ustalić, czy ta zaliczka obejmuje całość ceny, czy tylko część wynagrodzenia.
A
aga_krk
U mnie księgowa ujmuje taką zaliczkę dopiero przy rozliczeniu usługi, a nie w KPiR w dniu wpływu pieniędzy. Sama faktura zaliczkowa dokumentuje wpłatę, ale przychód podatkowy pojawia się dopiero wtedy, gdy usługa jest wykonana albo wystawiana jest faktura końcowa. Inaczej wygląda VAT, bo jeśli jesteś VAT-owcem, to od zaliczki zwykle trzeba rozliczyć VAT w momencie jej otrzymania. W praktyce miałem sytuację, że klient zapłacił w grudniu, usługa była w styczniu i w KPiR przychód poszedł dopiero w styczniu. Faktura zaliczkowa była tylko podpięta pod płatność i później rozliczona fakturą końcową. Dobrze też pilnować, żeby na końcowej fakturze było jasno pokazane pomniejszenie o wcześniej otrzymaną zaliczkę. Jesteś VAT-owcem, czy korzystasz ze zwolnienia z VAT?